Ruoka

Tamperelainen huippukokki yllättää: Laa­tu­ra­vin­to­la Ratinan torniin

Tampere on kehittynyt ruokakaupunkina huimasti kymmenessä vuodessa. Arto Rastas toivoo uuden Ratinaan sijoittuvan rooftop-maisemaravintolakonseptinsa kiinnostavan koko Suomessa.
Ruoka 2.12.2017 7:00
Riikka Happonen

Arto Rastas on aina ollut nopea käänteissään ja suunnittelemassa innolla uutta. 13 vuotta sitten hän irtisanoutui työstään Michelin-tähtiravintolassa ja muutti Pirkanmaalle.

Neljää ravintolaa Tampereella ja Lempäälässä pyörittävä huippukokki Arto Rastas suunnittelee jälleen jotain ihan uutta. Ensi keväänä Ratinan stadionin yhteyteen nousee mielenkiintoinen maisemaravintolakonsepti.

Uuden kauppakeskuksen torniin on Rastaan mukaan nousemassa laadukas ruokaravintola rooftop-terasseineen ja lounge-baareineen.

- Siitä voi tulla tosi makea juttu, jollaista ei ole Suomessa aiemmin nähty! Se paikka mahdollistaa niin paljon, Rastas innostuu.

Ratinan kauppakeskus avataan 19. huhtikuuta 2018. Sen vieressä Tampereen ydinkeskustassa sijaitsevat Tampereen stadion ja linja-autoasema.

Dining 26 by Arto Rastas -ravintolan avokeittiötä koristavat lukuisat modernit uunit. Rastas käyttää kokkauksissaan mielellään molekyyligastronomian keinoja, mutta ei halua lokeroida itseään minkään tietyn tyylisuunnan edustajaksi.

Tällä hetkellä Arto Rastas omistaa Tampereella ravintolat Hella & Huone, Hella & Huone Deli sekä Dining 26 by Arto Rastas. Hänen vanhin ravintolansa Villa Hakkari sijaitsee Lempäälässä.

Vaikka voisi kuvitella, että neljän ravintolan pyörittäminen kävisi jo täydestä työstä, Rastas on mukana myös monessa muussa.

Hän tekee catering-keikkoja, vetää viikoittain kokkikursseja Helsingin kulinaarisessa instituutissa sekä kiertää maailmalla viemässä suomalaista ruokaa tunnetuksi.

- Maaliskuussa lähden Japaniin viemään suomalaista ruokaa Food From Finland -hankkeessa. Suomalaisuus on siellä oikeasti tosi kova juttu. Me olemme vähän turhan nöyriä oman ruokakulttuurimme suhteen. Sille on maailmalla kysyntää, Rastas sanoo.

Tampere vei Michelin-kokin Helsingistä

Huippukokki Arto Rastas on nopea käänteissään ja tehnyt urallaan vaikeitakin ratkaisuja.

Yksi niistä tapahtui maaliskuussa 2004. Oli varhainen keskiviikkoaamu ja helsinkiläisen ravintola Georgen kylmäpuolen 25-vuotias vuoromestari teki juuri lähtöä tukkuun, kun hän sattui vilkaisemaan juuri tullutta lehteä.

- Siellä luki, että olimme saanet Michelin-tähden. Soitin keittiömestari Markus Aremolle, joka ei uskonut korviaan. ”Älä valehtele.” Vakuutin, että näin Hesari kirjoittaa. Tukkukeikka jäi tekemättä, se päivä meni juhliessa. Päivän päätteeksi sanoin itseni irti, huippukokki Arto Rastas kertoo yhdestä uransa merkittävästä käännekohdasta.

Himoitun tähden eteen oli huhkittu Georgessa jo vuosia ympäripyöreitä päiviä.

- Aremolla oli kokemusta ja näkemystä, mutta me kaikki muut olimme tosi nuoria. Tein alkuvuosina vielä Palacessakin hommia, kahta vuoroa samaan aikaan. Oli se rajua aikaa.

Alun perin Rovaniemen Shellillä keittiöuransa 14-vuotiaana aloittanut Arto Rastas ei ole pelännyt tehdä vaikeitakaan ratkaisuja. Yksi niistä oli luopuminen työstä George-ravintolassa juuri sen saatua himoitun Michelin-tähden.

Irtisanoutuminen juhlapäivänä ei johtunut siitä, etteikö Rastas olisi arvostanut palkintoa. Nuorella kokilla oli appensa kanssa kuitenkin jo muita suunnitelmia. Ne sijaitsivat kaukana Helsingin sykkeestä, Tampereen kupeessa Lempäälässä.

- Olimme luvanneet avata Villa Hakkarin huhtikuun lopulla. Minulla oli kuukauden irtisanomisaika ja tiesin, että ilmoitus oli tehtävä sillä viikolla. Miksei sitten samana päivänä, päätin.

Muutto pois Helsingistä ei pysäyttänyt Rastaan uraa, päinvastoin: vuonna 2005 hän voitti nuorten kokkien MM-kilpailun. Loppu on tamperelaista ravintolahistoriaa.

Tampere

Juttusarjassa vieraillaan kuudessa pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa kaupungissa jututtamassa kiinnostavia ruokakasvoja sekä aistimassa ruokakulttuuria.

Kussakin kaupungissa käydään arviokäynnillä kolmessa erilaisessa ravintolassa.

Lisäksi kolme asiantuntijaa kertoo näkemyksensä ruokakaupunkien kehityksestä. He muodostavat tuomariston, joka asettaa kaupungit paremmuusjärjestykseen.

Sarjan lopuksi paljastetaan tuomariston antamat pisteet, lasketaan ne yhteen arvioitsijoiden tähtien kanssa ja julistetaan voittaja.

Aiemmin tässä juttusarjassa on vierailtu Kuopiossa, Rovaniemellä, Porvoossa ja Turussa. Viimeisenä ensi viikolla on vuorossa Oulu.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image