Ruoka

Sorsasta syntyy syksyinen juhlaruoka

20060816 - OULU - SORSAA TAIKINAKUORESSA: . KALEVA/Pekka Ala-aho/peal KUVA: Pekka Ala-aho
Ruoka 17.8.2006 0:00
Peerit Tähtinen
Suurikokoisimman kyyhkylajimme sepelkyyhkyn metsästys ei ole saavuttanut suurta suosiota, vaikka kyyhky kuuluu monien ruokaravintoloiden listalle.

"Mehevää kyyhkystä saa, kun hauduttaa sitä pekonikääreessä", vinkkaa Juha Hannuniemi Stockmannin herkusta.

Kyyhkyn rinnan voi paistaa myös kuten hyvän pihvin, hieman punertavaksi sisältä. Lisäksi kyyhkynen muistuttaa paljon riekkoa, joten kaikki riekko-ohjeet sopivat kyyhkylle.

Herkullisen makuiset sorsalinnut ovat yllättävän helppo valmistaa. Parin päivän riiputus tekee hyvää sorsalinnuillekin, jos riittävän kylmä paikka löytyy. Linnut on parempi kyniä, jolloin ne pysyvät mehevämpinä kuin nyljetyt linnut. Kynimisen jälkeen loput höyhenistä on kärvennettävä.

Jos linnun höyhenpeitteessä tuntuu häiritsevää traanin hajua, voit poistaa linnusta keltaisen rasvan. Nylje lintu ensin. Sido sitten narulla koivet kiinni linnun kylkeen tai leikkaa koivet ja laita kypsymään linnun sisään, niin ne eivät kuivu kypsentämisen aikana.

Kauppojen pakastealtaista löytyy sekä kasvatettuja patavalmiita sorsia että kyyhkyjä, jos kotona ei satu olemaan metsästäjää omasta takaa.



Kyyhkyspata


2 kyyhkystä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
50 g voita
1/2 dl hunajaa
2 dl kermaa
200 g metsäsieniä

Leikkaa kyyhkysen liha kuutioiksi ja laita pataan. Mausta ja ripottele vehnäjauhot päälle. Kaada sulatettu voi päälle ja paista 200-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia kunnes lihat ruskistuvat.

Laske lämpö 175 asteeseen ja kaada päälle sienet ja kermaan sekoitettu hunaja. Kypsennä puolisen tuntia.



Heinäsorsaa kermakastikkeessa


2 patavalmista sorsaa
suolaa
valkopippuria
voita
sipuli
3 dl vaaleaa lihalientä (kanalientä tai vettä)
Kastike:
2 dl paistolientä
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
1 rkl mustaherukkahyytelöä

Hiero sorsa ulkoa ja sisältä suolalla ja valkopippurilla ja sido kokoon puuvillalangalla. Ruskista lintu kauttaaltaan voissa padassa. Lisää sipuli lohkoina ja anna saada väriä. Lisää lihaliemi tai vesi pataan, kun lintu on ruskistunut.

Laita lintu padassa 225-asteiseen uuniin. Pane kansi päälle ja laske lämpötila 175 asteeseen. Anna kypsyä noin tunti.

Nosta sorsa padasta. Siivilöi paistoliemi ja kaada se erilliseen kattilaan. Sekoita joukkoon vesitilkkaan sekoitetut vehnäjauhot ja kerma. Keitä hiljalleen kymmenisen minuuttia. Mausta marjahyytelöllä. Tarkista maku.

Leikkaa sorsa viipaleiksi. Tarjoa kastikkeen, keitettyjen tai paistettujen perunoiden kanssa, makuun sopivat myös paistetut sienet ja keitetyt kasvikset.



Sorsaa voitaikinakuoressa


2 patavalmista sorsaa
2-3 tl suolaa
1 tl katajanmarjoja
2 dl vettä
2 porkkanaa
1 iso sipuli
Kastike:
3 dl kuohukermaa
1 rkl mustaherukkahyytelöä
(teelusikallinen sinihomejuustoa)
100 g metsäsieniä (esimerkiksi kantarelleja, tatteja, suppilovahveroita)
50 g tummia viinirypäleitä
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
Lisäksi:
300 g valmista voitaikinaa

Ruskista sorsat ja laita pataan, johon lisäät paloitellut sipuli- ja porkkanakuutiot. Lisää 2 dl vettä. Laita kansi päälle ja hauduta 185-asteisessa uunissa reilu tunti.

Ota linnut pois liemestä ja siivilöi liemi. Suurusta liemi vehnäjauhovoiseoksella, joka syntyy kun sekoitat vehnäjauhot huoneenlämpöiseen voihin. Keitä seosta vartti koko ajan sekoittaen.

Viimeistele kastike mustaherukkahyytelöllä ja sinihomejuustolla. Lisää suolaa ja mustapippuria. Siivilöi.

Paista hetken aikaa voissa perattuja viinirypäleitä ja sieniä.

Irrota rintapalat ja laita jokainen omaan ruukkuunsa. Lisää päälle viinirypälesieniseosta ja kastiketta.

Kauli taikinalevy parin millin vahvuiseksi ja leikkaa se hieman ruukkua suuremmaksi. Voitele reunat ja painele ruukkuun. Voitele pinta.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kansi on kauniin ruskea.

Leikkaa kansi pöydässä ja nosta lautaselle. Annostele liha ja kastike päälle.

Tarjoa lisäksi mustaherukkahyytelöä, kermasipuleita ja salaattia.



Kermasipulit


4 sipulia
50 g voita
4 rkl kuohukermaa
vettä
suolaa
mustapippuria

Lohko sipulit ja laita kattilan pohjalle. Kaada vähän vettä päälle ja keitä sipulit lähes kypsäksi.

Nosta sipulilohkot paistinpannuun ja hauduta voissa muutama minuutti. Kaada kerma päälle ja kiehauta. Mausta.

Lisäke sopii erinomaisesti niin riistalle kuin muullekin lihalle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
20:25
Oululaisen vaatebrändi Paine Clothingin ydin on ekologisissa ja eettisesti kestävissä arvoissa – "Se tuo itsellekin hyvän mielen, että voi vastata suoraan kysymyksiin tuotteen alkuperästä" Tilaajille
20:13
Ottelukooste: KooKoo–Kärpät
179
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
67
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
27
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Ei pukkaa. Levollisin mielin nautin Varman maksamaa eläkettä vielä 46 vuotta, jos sata vuotiaaksi elän. Tunnustan kyllä... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image