Ruoka

Sorsasta syntyy syksyinen juhlaruoka

20060816 - OULU - SORSAA TAIKINAKUORESSA: . KALEVA/Pekka Ala-aho/peal KUVA: Pekka Ala-aho
Ruoka 17.8.2006 0:00
Peerit Tähtinen
Suurikokoisimman kyyhkylajimme sepelkyyhkyn metsästys ei ole saavuttanut suurta suosiota, vaikka kyyhky kuuluu monien ruokaravintoloiden listalle.

"Mehevää kyyhkystä saa, kun hauduttaa sitä pekonikääreessä", vinkkaa Juha Hannuniemi Stockmannin herkusta.

Kyyhkyn rinnan voi paistaa myös kuten hyvän pihvin, hieman punertavaksi sisältä. Lisäksi kyyhkynen muistuttaa paljon riekkoa, joten kaikki riekko-ohjeet sopivat kyyhkylle.

Herkullisen makuiset sorsalinnut ovat yllättävän helppo valmistaa. Parin päivän riiputus tekee hyvää sorsalinnuillekin, jos riittävän kylmä paikka löytyy. Linnut on parempi kyniä, jolloin ne pysyvät mehevämpinä kuin nyljetyt linnut. Kynimisen jälkeen loput höyhenistä on kärvennettävä.

Jos linnun höyhenpeitteessä tuntuu häiritsevää traanin hajua, voit poistaa linnusta keltaisen rasvan. Nylje lintu ensin. Sido sitten narulla koivet kiinni linnun kylkeen tai leikkaa koivet ja laita kypsymään linnun sisään, niin ne eivät kuivu kypsentämisen aikana.

Kauppojen pakastealtaista löytyy sekä kasvatettuja patavalmiita sorsia että kyyhkyjä, jos kotona ei satu olemaan metsästäjää omasta takaa.



Kyyhkyspata


2 kyyhkystä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
50 g voita
1/2 dl hunajaa
2 dl kermaa
200 g metsäsieniä

Leikkaa kyyhkysen liha kuutioiksi ja laita pataan. Mausta ja ripottele vehnäjauhot päälle. Kaada sulatettu voi päälle ja paista 200-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia kunnes lihat ruskistuvat.

Laske lämpö 175 asteeseen ja kaada päälle sienet ja kermaan sekoitettu hunaja. Kypsennä puolisen tuntia.



Heinäsorsaa kermakastikkeessa


2 patavalmista sorsaa
suolaa
valkopippuria
voita
sipuli
3 dl vaaleaa lihalientä (kanalientä tai vettä)
Kastike:
2 dl paistolientä
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
1 rkl mustaherukkahyytelöä

Hiero sorsa ulkoa ja sisältä suolalla ja valkopippurilla ja sido kokoon puuvillalangalla. Ruskista lintu kauttaaltaan voissa padassa. Lisää sipuli lohkoina ja anna saada väriä. Lisää lihaliemi tai vesi pataan, kun lintu on ruskistunut.

Laita lintu padassa 225-asteiseen uuniin. Pane kansi päälle ja laske lämpötila 175 asteeseen. Anna kypsyä noin tunti.

Nosta sorsa padasta. Siivilöi paistoliemi ja kaada se erilliseen kattilaan. Sekoita joukkoon vesitilkkaan sekoitetut vehnäjauhot ja kerma. Keitä hiljalleen kymmenisen minuuttia. Mausta marjahyytelöllä. Tarkista maku.

Leikkaa sorsa viipaleiksi. Tarjoa kastikkeen, keitettyjen tai paistettujen perunoiden kanssa, makuun sopivat myös paistetut sienet ja keitetyt kasvikset.



Sorsaa voitaikinakuoressa


2 patavalmista sorsaa
2-3 tl suolaa
1 tl katajanmarjoja
2 dl vettä
2 porkkanaa
1 iso sipuli
Kastike:
3 dl kuohukermaa
1 rkl mustaherukkahyytelöä
(teelusikallinen sinihomejuustoa)
100 g metsäsieniä (esimerkiksi kantarelleja, tatteja, suppilovahveroita)
50 g tummia viinirypäleitä
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
Lisäksi:
300 g valmista voitaikinaa

Ruskista sorsat ja laita pataan, johon lisäät paloitellut sipuli- ja porkkanakuutiot. Lisää 2 dl vettä. Laita kansi päälle ja hauduta 185-asteisessa uunissa reilu tunti.

Ota linnut pois liemestä ja siivilöi liemi. Suurusta liemi vehnäjauhovoiseoksella, joka syntyy kun sekoitat vehnäjauhot huoneenlämpöiseen voihin. Keitä seosta vartti koko ajan sekoittaen.

Viimeistele kastike mustaherukkahyytelöllä ja sinihomejuustolla. Lisää suolaa ja mustapippuria. Siivilöi.

Paista hetken aikaa voissa perattuja viinirypäleitä ja sieniä.

Irrota rintapalat ja laita jokainen omaan ruukkuunsa. Lisää päälle viinirypälesieniseosta ja kastiketta.

Kauli taikinalevy parin millin vahvuiseksi ja leikkaa se hieman ruukkua suuremmaksi. Voitele reunat ja painele ruukkuun. Voitele pinta.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kansi on kauniin ruskea.

Leikkaa kansi pöydässä ja nosta lautaselle. Annostele liha ja kastike päälle.

Tarjoa lisäksi mustaherukkahyytelöä, kermasipuleita ja salaattia.



Kermasipulit


4 sipulia
50 g voita
4 rkl kuohukermaa
vettä
suolaa
mustapippuria

Lohko sipulit ja laita kattilan pohjalle. Kaada vähän vettä päälle ja keitä sipulit lähes kypsäksi.

Nosta sipulilohkot paistinpannuun ja hauduta voissa muutama minuutti. Kaada kerma päälle ja kiehauta. Mausta.

Lisäke sopii erinomaisesti niin riistalle kuin muullekin lihalle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image