Ruoka

Sienet metsästä patavalmiina

Syksyn sienisaalista. Ensimmäisten retkien tatit ovat jo kuivia, myöhempi saalis on levitetty kuivumaan. Joissakin pusseissa on vielä jäljellä edellisen syksyn suppilovahveroita ja piispanhiippoja.
Ruoka 4.9.2003 0:00
Helena Sahavirta
Sienimetsässä samoileminen on niin hauskaa, että saalis kannattaa perata ja lajitella jo siellä. Sienikori pysyy siistinä, kun sen vuoraa jo kotona sanomalehdellä. Koriin asetellaan pystyyn useita avonaisia tilavia paperipusseja, varalle niitä kannattaa ottaa vielä taskuunkin.

Metsässä sienet perataan mahdollisimman pitkälle. Tattien jaloista leikataan irti kaikki mullan ja juurten jäännökset, jalka halkaistaan ja huonot kohdat poistetaan. Tatin lakki halkaistaan ja pillit leikataan pois. Aivan pienet ja toukattomat tatit voi käyttää pilleineen. Voitatin lakin pintakelmu irtoaa helposti kokonaan ja sen mukana poistuvat myös yleensä limaiseen lakkiin tarttuneet roskat.

Myös haperoiden lakin pintakelmu irtoaa helposti. Kun jalka ja lakki vielä halkaistaan ja tarkastetaan, ovat nämäkin sienet valmiita koriin.

Haapa- ja kangasrouskut käsitellään samalla tavalla, eli jalan ja lakin puhtaus tutkitaan pilkkomalla ne osiin.

Karvarouskusta leikataan pois lakin karvainen reuna - toukkien jättämät reiät paljastavat yleensä heti koko lakin kunnon. Pieni lakki halkaistaan kahtia mutta isommat useammaksi lohkoksi.



Lajittelu nopeuttaa


Kaikki sienet kannattaa lajitella jo metsässä heti puhdistamisen jälkeen omiin pusseihinsa, lajin tai tulevan käsittelyn mukaan.

Puhdistetut tatit kootaan omaan paperipussiinsa, ne voi erotella jopa lajeittain kuten muutkin sienet.

Tatteja paistetaan viipaleina pannulla, kunnes neste irtoaa, sen jälkeen ne voi pakastaa tai valmistaa ruuaksi. Tatti on kuitenkin parasta kuivattuna: sen voi silloin murskata kourassa ja heittää keittokattilaan tai lisätä muhimaan pataruokaan. Lyhyt kuumennus poreilevassa vesitilkassa pehmittää sen muhennoksen pohjaksi.

Kuivattavat tatit pilkotaan leikkuulaudalla, esimerkiksi koko lakki poikittain ja jalka pitkittäin tai poikittain viipaleiksi, ja levitetään voipaperille kuivumaan. Voipaperin alle on hyvä asettaa vielä useita kerroksia kosteutta imevää sanomalehteä.

Paras kuivauspaikka on hyttysverkosta tai kasvuharsosta ja rimoista rakennettu kehikko, jonka päällä sienet kuivuvat ilmavasti. Jos taloudessa on pyykin tai ulkovaatteiden kuivauskaappi, voi kehikot mitoittaa siihen sopiviksi ja kuivattaa sienet sen alhaisimmalla lämmöllä. Liikaa lämpöä pitää kuitenkin varoa.

Myös haperot ja kehnäsienet sopivat sellaisinaan ruuanlaittoon: niitä kuumennetaan pannulla, kunnes neste on haihtunut, sen jälkeen ne voi pakasta tai käyttää heti ruuaksi. Haperot voidaan myös kuivata viipaleina mutta kehnäsieni tulee kuivattuna kitkeräksi.

Ryöppäämisen vaativat rouskut kannattaa pitää aina erillään muista sienistä. Kun ne perkaa siististi omaan pussiinsa, voi sen tyhjentää sellaisenaan suoraan kiehuvaan veteen. Ryöpätyt sienet huuhdotaan hyvin kylmällä vedellä siivilässä, puristetaan kourassa kuiviksi ja ladotaan kerroksittain karkean suolan kanssa purkkiin. Etikkasieniksi aiotut pienet kangasrouskut voi pudottaa jo metsässä puhdistettuina pulloon, jossa ne odottavat muista erillään ryöppäämistä ja etikkalientä.



Tomaattiin
muhennetut sienet


1/2 l esikäsiteltyjä sieniä

(tatteja, haperoita tai kehnäsieniä)

1 sipuli

1 pieni kukkakaali

2 dl karkeaksi raastettua selleriä

1 yrttimauste- tai liemikuutio

2 dl vettä

6 rkl tomaattipyreetä

soijakastiketta

mustapippuria

(puserrus sitruunanmehua)

1 purkki smetanaa

pala inkivääriä

1 suolakurkku

Esikäsittele sienet hauduttamalla niistä neste pannulla, siirrä ne syrjään odottamaan. Pilko sipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä. Lisää pieniksi kukkanupuiksi pilkottu kaali, selleriraaste ja vesi. Anna hautua kannen alla, kunnes kaali on puolikypsää. Lisää sienet ja anna muhennoksen vielä kuumentua.

Tarjoa muhennoksen seurana kuutioitua suolakurkkua ja smetanaa, jossa on mausteena 2 tl raastettua inkivääriä. Lisukkeiksi sopivat riisi tai peruna sekä suolavedessä kiehautetut porkkana- ja kesäkurpitsasiivut.



Mehevä sienipiirakka


5 dl vehnäjauhoja

25 g hiivaa

1 rkl öljyä

1/2 tl suolaa

2,5 dl vettä

Täyte:

1 l esikäsiteltyjä sieniä

(haperoita, tatteja tai kehnäsieniä)

1 iso sipuli

2 purkkia kermaviiliä

2 munaa

2 dl juustoraastetta

2 tl yrttisuolaa

2 tl valkopippuria

(3-4 kynttä valkosipulia)

Valmista ensin pohja. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää loput aineet ja anna taikinan nousta noin puoli tuntia. Pilko ja hauduta sipulit, myös valkosipuli. Lisää esikäsitellyt (peratut ja pannulla muhennetut) sienet ja loput aineet.

Kun taikina on noussut, painele se jauhotetuin sormin voideltuun piirakkavuokaan tai uunipellille leivinpaperin päälle. Muotoile piirakan reunat korkeiksi ja levitä sen päälle niin paksu kerros täytettä kuin vuokaan mahtuu, siten piirakasta tulee mehevä ja ruokaisa. Jos täytettä jää yli, lisää siihen muna ja paista pienessä uunivuoassa murekkeeksi.

Paista piirakka 225 asteessa noin 35 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ruskistuneet.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image