Ruoka

Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruo­ka­va­lios­saan – katso tästä ko­ti­ta­lous­o­pet­ta­jan vinkit

Kotitalousopettaja Karoliina Väänänen valmistaa kotonaan Härkis-kanakastiketta. Hän käyttää runsaasti kasviksia myös lihaa sisältävissä ruuissa. KUVA: Tiina Wallin
Ruoka 18.9.2019 22:44
Leena Sandström

Kotitalousopettaja Karoliina Väänänen näyttää, miten helposti lihaa voi korvata kasviproteiinituotteilla tai ujuttaa kasviksia liharuokien joukkoon.

Kotitalousopettaja Karoliina Väänänen pilkkoo tottuneesti herkkusieniä, kesäkurpitsaa ja paprikaa Härkis-kanakastiketta varten. Kasvisten runsas käyttö on hänelle arkipäivää, vaikka lihakin kuuluu ruokavalioon.

Sekasyöjä pystyy lisäämään kasvisten osuutta ruokavaliossaan monilla helpoilla keinoilla. Salaattia tulee syötyä, kun sitä on valmiina jääkaapissa, eikä tarvitse joka kerralla ryhtyä pilkkomaan aineksia.

– Tavallisiin ruokiin voi lisätä niitä kasviksia, joista pitää, vaikka kyseiseen ruokaan ei niitä perinteisesti laitettaisi. Tällöin syödyssä annoksessa lihan osuus jää pienemmäksi, Väänänen neuvoo.

Hän kehottaa kokeilemaan erilaisia kasviksia. Ehkä niistä löytyisi uusia suosikkeja.

Kasviproteiinivalmisteissa lukuisia vaihtoehtoja

Kotitalousopettaja Karoliina Väänänen valmistaa kotonaan Härkis-kanakastiketta. Hän käyttää runsaasti kasviksia myös lihaa sisältävissä ruuissa. KUVA: Tiina Wallin

Hyvät kokemukset opiskeluajan ruokalasta ovat innostaneet Väänästä käyttämään myös kasviproteiinituotteita.

– Teen pakastealtaasta löytyvästä Quornista esimerkiksi wokkia ja hapanimelää kastiketta. Olen käyttänyt palasia, mutta sitä on myös muissa muodoissa. Se on tehty sieniproteiinista ja maustamalla se on hyvin kanamainen.

Monet kasviproteiinivalmisteet ovat valmiiksi kypsennettyjä, joten niistä on helppo tehdä nopeaa arkiruokaa. Ne tarvitsee vain lämmittää ja maustaa.

– Esimerkiksi härkäpapuvalmiste Härkis on helposti lähestyttävä. Sen maku on mieto ja sitä on kaupoissa hyvin saatavilla. Myös maitoproteiinista valmistettua Mifua on helppo kokeilla. Sen maku on juustoinen eli se on makuna tuttu. Mifujauhis näyttää jauhelihalta mutta sen rakenne on sitkeämpi, Väänänen kertoo.

Soijarouhetta myydään sekä pakasteena, eineksenä että kuivatuotteena. Edullinen kuivatuote säilyy pitkään, mutta vaatii enemmän valmistusaikaa. Sen voi joko keittää ja sitten käyttää jauhelihan tavoin, tai laittaa pannulle rasvan ja mausteiden kanssa kuivana ja sitten lisätä nestettä.

– Siitä saa esimerkiksi hyvää makaronilaatikkoa. Se on miedomman makuinen ja kevyempi kuin jauheliha.

Soijasuikaleita Väänänen on käyttänyt pitaleipien täytteenä.

– Ne maistuivat hyvin myös lihansyöjämiehelle, Väänänen nauraa.

Valmisteilla voi korvata lihan tai sitten laittaa esimerkiksi puolet kasvivalmistetta ja puolet lihaa. Kasviproteiinivalmisteita on niin paljon, että kokeilemalla voi löytää itselle maistuvan.

– Koska nämä tuotteet ovat valmiiksi kypsiä, niiden kanssa on helppo kokeilla maustamista. Kuivatuilla ja tuoreilla yrteillä saa ruokaan hyvää makua ja niillä välttää liian suolan ja sokerin, joita saattaa olla valmiissa maustesekoituksissa.

Pavuissa, herneissä ja linsseissä paljon proteiinia

Jos vierastaa niin sanottujen lihankorvikkeiden käyttöä, Väänänen muistuttaa, että esimerkiksi pavuissa, herneissä, linsseissä ja kikherneissä on paljon proteiinia. Niistä voi tehdä ruokia tai korvata osan lihasta niillä. Niitä voi käyttää kokonaisina tai jauhaa soseeksi esimerkiksi kastikkeen tai pyöryköiden joukkoon.

Entä jos joku perheessä, esimerkiksi lapset, suhtautuu ennakkoluuloisesti uudenlaisiin makuihin?

– Jos vaikka jauhelihakastikkeessa on puolet jotakin kasvituotetta, ehkä sitä ei tarvitse etukäteen mainostaa. Sitä ei välttämättä huomaa maussa. Ja uusia makuja kannattaa maistaa useita kertoja. Kaikki eivät voi tykätä kaikesta, mutta onneksi vaihtoehtoja on paljon. Niistä löytyy varmasti sellaisia, että tuntuu, ettei joudu luopumaan mistään, Väänänen korostaa.

Kasviproteiini- ja paputuotteiden käytössä kannattaa kuitenkin huomioida se, että joillekin ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Tuotteita ei voi sokkona maistattaa kenellä tahansa.

Jos perheessä on tarvetta tehdä monenlaista ruokaa, usein pääsee samoilla valmisteluilla, kunhan jakaa ruuan kahteen eri vuokaan ennen lihan tai kasviproteiinin lisäämistä.

Väänänen on huomannut monien oppilaiden olevan melko ennakkoluuloisia kasvisruokaa kohtaan.

– Koulussa on tärkeää päästä kokeilemaan ja maistamaan myös uudenlaisia ruoka-aineita. Ehkä niitä sitten kokeillaan kotonakin vanhempien kanssa.

Härkiskanaa tomaatti-kastikkeella

  • 200 g maustamattomia kanasuikaleita
  • puoli pakettia Härkistä
  • puolikas paprika
  • 50 g herkkusieniä
  • 250 g paseerattua tomaattia
  • 1 tl panang curry –tahnaa
  • 1,5 tl basilikaa
  • 0,5 tl rosmariinia
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 0,5 tl paprikajauhetta
  • 1 valkosipulin kynsi puristettuna
  • tilkka oliiviöljyä
  • Lisäksi salaattia ja kaura-ateriajyviä

1. Paista kanasuikaleet kypsiksi oliiviöljyn kera.

2. Lisää pilkotut herkkusienet ja currytahna.

3. Lisää muutaman minuutin päästä valkosipulimurska, Härkis, paseerattu tomaatti ja mausteet.

4. Anna maustua kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes herkkusienet pehmenevät.

5. Tarjoa värikkään salaatin ja keitettyjen kauranjyvien kera.

Mifujauhiskastike

1 paketti Mifujauhista (tai puoli pakettia Mifujauhista ja saman verran broilerin jauhelihaa)

1 kesäkurpitsa

rasia herkkusieniä

puoli pakettia viherpippurisulatejuustoa

1 dl smoky bbq –kastiketta

2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä

Lisäksi keitettyjä perunoita.

1. Pilko herkkusienet neljään osaan ja paista ne pannulla tilkassa öljyä.

2. Pilko kesäkurpitsasta herkkusienten kokoisia palasia ja lisää pannulle.

3. Lisää pannulle Mifujauhis.

4. Kypsennä kannen alla välillä sekoitellen, kunnes herkkusienet pehmenevät.

5. Lisää bbq-kastike ja sulatejuusto. Anna maustua noin 5 minuuttia.

6. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Moussaka vähemmällä lihalla

1 iso munakoiso

1 kesäkurpitsa

400 g jauhoista perunaa

200 g vähärasvaista naudan jauhelihaa

1 purkki kikherneitä

2 keskikokoista sipulia

3 valkosipulin kynttä

500 g yrttimaustettua tomaattikastiketta

1 kasvisliemikuutio

puoli tl mustapippuria

puoli tl rosepippuria

puoli tl suolaa

1 tl sokeria

1 rkl oreganoa

puoli tl kanelia

2 dl juustoraastetta

1. Pese ja viipaloi munakoiso 0,5 sentin viipaleiksi. Ripottele pinnalle suolaa.

2. Pese ja viipaloi perunat noin 3 millin viipaleiksi (tai käytä valmiita pakastettuja perunaviipaleita).

3. Pese ja pilko kesäkurpitsa pieniksi paloiksi.

4. Hienonna sipulit ja murskaa valkosipulinkynnet.

5. Valuta kikherneet (ota liemi talteen muuhun käyttöön) ja soseuta ne.

6. Paista jauheliha ja sipulit pannulla, lisää mausteet, kasvisliemikuutio, tomaattikastike ja kikhernesose. Sekoita ja anna maustua, kunnes kasvisliemikuutio on sulanut sekaan.

7. Voitele uunivuoka ja peitä pohja perunaviipaleilla. Lisää päälle kerros kastiketta. Peitä kastikekerros munakoisoilla ja kesäkurpitsoilla ja tee vielä toinen samanlainen kerrostus päälle.

8. Ripottele pinnalle juustoraaste.

9. Paista uunin alaosassa noin 50 minuuttia 175 asteessa, kunnes perunat ovat kypsiä. Tarvittaessa peitä foliolla, ettei pinta pala. Moussaka on seuraavana päivänä vielä parempaa kuin tuoreeltaan.

Vinkki: kikhernepurkin liemi, niin sanottu aquafaba, vaahtoutuu helposti. Siitä voi tehdä esimerkiksi vegaanisia marenkeja. Ohjeita löytyy netistä.

Reseptit kotitalousopettaja Karoliina Väänänen. Moussakareseptin Väänänen on kehittänyt Valion reseptiä mukaillen.

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (98)

Täyttä huttua! Niin kauan kuin tehtaat ympäri maailman suoltavat kuluttajille kertakäyttöelektroniikkaa ja -vaatteita ym. heikkolaatuista kulutustuotetta (joiden valmistaminen kuormittaa huomattavasti ympäristöä), minä en lihoistani luovu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkään ei ole tullut vastausta viestiketjun alussa olleeseen kysymykseen, miksi lihan syöntiä pitäisi vähentää. Tiedän kyllä miten mutta että miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syökää toki noita prosessoituja kasvismättöjänne jos kerta maistuu. Itselleni taas maistuu kunnon brasilialaisen lehmän sisäfilepihvi. Ja toinen suosikki on mahtava Norjan lohi. Eikä ole mulla mitään syytä tahi aikomusta muuttaa hyväksi havaittuja ruokailutottumuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harva tuntuu kirjoittavan asiasta, joka on yhtä tärkeää, kuin esim vihannekset ja muut kuidut ruoassa, nimittäin:
Ruokailurytmi!
Kasvavat lapset ja nuoret on hieman eri asia, mutta aikuiset eivät tunnu oppivan oikeaa suhdetta ruokailurytmissä>
Input = output , eli sisääntulon on oltava yhtäsuuri kuin ulostulon...muuten lihoo!
Aikuisen ei tule syödä ennekuin tulee nälä'ntunne.
Ämpäämisessä voi olla kyse sairaudesta, huumeista, tai isän ja äidin ikävästä, yleensä.
Joskus "tuotanto" pysähtyy ja siihen ei auta edes sokeripalalla houkuttelu...
Olen laittanut suoraan hedelmiä ruoan sekaan.
Tylsä arkinen, tylsä ruoan maku saa "trooppisia" piirteitä ja "baritoni" alkaa "puhumaan" kuin unelma!
Muistakaa persun pesu vedellä ja saippualla kakan jälkeen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsuudessani sain tarpeekseni rehuperunoista lihattoman ruskean kastikkeen kera,leipäressusta,naurispuurosta,maitopotuista ja ruismarjapuurosta.
Vielä lisäksi helmivellistä.Nyt olen päässyt elämässäni sen verran paremmalle oksalle että syön lihaa ainakin yhdellä aterialla joka päivä,useimmiten
kolmella.Nimimerkkini mukaisesti pystyn hoitamaan lihaa pöytääni koko prosessin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin jokainen saa tehdä niin hulluja ravintovalintoja kuin haluaa. jos vaikka tahtoo sydän-ja verisuonisairauksia, syöpiä ja semmosta kivaa, lihaa nassuun vaan, koko päivän joka aterialla plus välipalat myös. Lihasta pitää tehdä kyllä niin kallista, että halukkailla menee sitten rahat lihaharrastukseen eikä muuhun jää. Lihanmässyttäjät eivät voi terrorisoida koko yhteiskuntaa ja tuhota maapalloa, koska huvittaa vain olla vastarannankiiski ja hankkia elintasosairauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketkähän tässä maassa vouhkaa oman ruokamieltymyksensä vuoksi? Tehkää te juuri niin kuin haluatte, mutta pitäkää se ihan omana tietonanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa tosi ekologista: soija tuodaan toiselta puolelta maapalloa, kikherneet tuodaan Intiasta yms. kaukaisista maista ja tomaattisose Italiasta. Näin syksyllä salaatit ja tomaatit kasvatetaan kasvihuoneissa, jotka lämmitetään enimmäkseen sähköllä, öljyllä tai puulla. Toki ne voidaan tuoda myös Hollannista tai Teneriffalta lentokoneella. Ei siis todellakaan ekologista verrattuna ulkona vapaasti laiduntaviin suomalaisiin nautoihin! Päinvastoin, niin iso hiilijalanjälki, ettei saappaaseen mahdu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuljetukset ovat yllättävän pieni osa ruuan hiilijalanjäljestä. Kasvikset lähes aina kirkkaasti parempi vaihtoehto ilmaston näkökulmasta, vaikka olisivat ulkomailta. Mutta mieluummin kannattaa syödä kotimaisia kasvisproteiineja, kasviksia ja kotimaista järvikalaa. Se vähä lihaa mitä syö, sitten kotimaista luomua ja riistaa. Härkäpapu on kotimainen kasvisproteiini, härkis tehdään Suomessa. Nyhtökauravalmisteet tehdään täällä, nyhtökaurassa on kauraa ja hernettä.

Ei tehrä tästä ny liian vaikeaa. Jos olet syönyt hernekeittoa tai pinaattikeittoa, olet jo vahingossa harjottanut kasvissyöntiä, hui kauheaa! Lihaa voi vähentää, haitat pienenee mutta maku jää. Lihaa voi korvata ihan täydestä menevillä kasvisproteiineilla. Lihaa voi korvata kotimaisella kalalla, ilmastoystävällistä ja paremman makuistakin vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuljetus kun ei todellakaan ole mikään pieni osa ruoan hiilijalanjäljestä kun se tuote tuodaan toiselta puolelta maapalloa.
Minun hernekeitossa on ainakin reilusti sikaa, että ei se nyt mitään kasvissyöntiä todellakaan ole.
Näkeehän nuo haitat mitä maailmalla tapahtuu, kun kasvisten menekkiä lisätään eli joudutaan raivaamaan lisää peltoa ja siinä kaatuu maapallon keuhkoa jatkuvasti.
On teillä piiperoilla vielä paljon oppimista, että käsitääte kuin suuri rasite tuo teidän herneily on ja vielä se, että ette tunnusta tosi asioita, vaan työnnätte sen herneen palkoineen nenäänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toistetaan vielä: kuljetusten hiilijalanjälki on yllättävän pieni elintarvikkeen koko hiilijalanjäljestä. Änkyröillä on paljon oppimista vähähiilisestä ruokavaliosta! Kuten sekin, että suuri osa peltoalasta käytetään eläinten ruokintaan, niin että jos siirrytään kasvisvoittoiseen ruokavalioon, peltoalaa kuluu vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrotaan sulle tietämättömälle, että kuljetusten hiilijalanjälki on todellakin erittäin suuri ja on todella typerää tuoda rehuja toiselta puolelta maapalloa.
Mietihän pikkuinen taas mitä alat selittämään. Yhdellä naudalla ruokitaan monta ihmistä, mutta kilolla rehuja ei ruokita edes yhtä. Eli kun aletaan syömään pelkkiä kasviksia (johon ihmisen vatsa ja suolisto ei sovellu) niin vaaditaan kolminkertainen määrä kasvualustaa jotta saadaan kasvatettua se määrä rehua millä ihminen tulisi toimeen.
On teillä vielä paaaaaljon oppimista ennen kuin voitte tulla puolustamaan kasvissyöntienne ekologisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

laitetaan sinullekin esimerkki vaikka maidosta niin huomaat, ettei se sinun ihannoimasi kasvistuote olekaan niin ekologista mitä kuvittelet.

Lehmän maidosta ja kaurajuomasta koituu tutkijan mukaan yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä ilmastoon litraa kohden, kertoo Luonnonvarakeskus Luken asiantuntija. Maaseudun Tulevaisuuden haastattelema tutkija Merja Saarinen Lukesta kertoo, että molempien juomien hiilidioksidipäästöt per litra ovat noin yksi kilogramma.

– Nykyisin lehmien maitotuotos on niin suuri, että esimerkiksi ilmastovaikutus maitolitraa kohden on varsin maltillinen. Nykytietämyksen mukaan se on samaa suuruusluokkaa kuin esimerkiksi kaurajuomalla, Saarinen toteaa samasta asiasta Luken sivulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää makkaraa ja lihaa! Olen lisännyt ja lisään entisestään lihan syöntiä! Kiitos se on tehokas tapa saada riittävästi energiaa että jaksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi lihaa pitäisi välttää? Uusimmat tutkimukset kun ei missään nimessä vakuuta että kasvikset olisivat yhtään ympäristöystävällisempiä. Ne näyttävät ympäristöystävällisemmiltä kun katsotaan kiloa kohti käytettyä energiaa, mutta kun verrataan kasvisten ja lihan energiamäärään tapahtunutta hiilidioksidipäästöä luvut näyttävät monta kertaa päinvastaisilta. Ja olisi nyt ihan hyvä kuitenkin muistaa, ihminen tarvitsee tietyn energiamäärän energiaa per päivä eikä kiloja elintarviketta. Nykyiset höpinät ympäristöystävällisyydestä ovat osoittautuneet kerta kerran jälkeen vain oletuksiksi eikä todelliseen oikeilla arvoilla tapahtuvaan vertailuun. Ja sitten se luomu on vielä kaikista pahin päästöiltään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekasyöjä?? Eiköhän se ole niin, että me normaalit ollaan ihan vaan kaikkiruokaisia ilman lisämääreitä. Näille muille vouhkaajille voi käyttää sitten heidän itse itselleen antamaa 'sateenkaarikansa' nimitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvitella syövänsä - ja sitten todellisuudessa ei syökään!

Sekin on pätevä konsti että syö ensin kevytmakkaroita joissa lihapitoisuus on nolla ja sitten jättää pikkuhiljaa nekin. Ja muistaa syödä vain kuolleita lehtiä, ei eläviä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soijarouheessa on läpitunkeva maku, jota ei saa millään peitettyä. Siksi se itselläni jää pois ruokavalikoimasta. Jos kasvisruokaa haluan, niin teen kasvisosekeittoa, kasviswokkia tai ne perinteiset uunivihannekset.

Sekasyöjien syyllistäminen ja painostaminen vegaaneiksi ei tule toimimaan. Ruoka on myös nautintoa ja elämyksiä, ei pelkkää ilmastopolitiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lihan osuutta ruokavaliossa voi vähentää helposti vähentämällä lihan osuutta ruokavaliossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (98)

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image