Ruoka

Riis­ta­herk­ku­ja keit­tiö­mes­ta­rien tapaan

Riistapöydän antimet on koottu yhteiseltä metsäretkeltä. KUVA: Pekka Ala-aho
Ruoka 2.10.2003 0:00
Kaleva
Parikymmentä vuotta toimineen Oulun Seudun Keittiömestariklubin lähtökohtana on kehittää alueen ruokakulttuuria ja lisätä jäsentensä ammatillista osaamista. Samalla halutaan luoda parempia yhteyksiä alueen tavarantoimittajiin, jotta pohjoissuomalaiset raaka-aineet saadaan mahdollisimman tuoreen pöytään.

Keittiömestarit ovat koonneet lukijoiden iloksi riistapöydän, jonka raaka-aineet on saatu yhteisellä metsäretkellä.



Hirvenrullapaisti


Kahdeksalle hengelle

1,2 kg hirven sisä-, ulko- ja kulmapaistia

0,3 kg siansilavasiivuja

6 tl lihaliemijauhetta

Leikkaa paisti veitsellä ohueksi levyksi (noin 2 cm) ja nuiji muovikelmujen välissä noin yhden sentin paksuiseksi levyksi. Aseta nuijitun lihan päälle siansilavasiivut ja ripottele lihaliemijauhe silavan päälle tasaisesti. Rullaa liha kääreeksi kuten kääretorttu ja sido tiukasti.



Keitinliemi


0,1 kg sipulia paloina

0,1 kg porkkanaa paloina

10 kpl kokonaista katajanmarjaa

1 nippu tuoretta persiljaa

1 kpl laakerinlehti

0,1 kg kuorittua juuriselleriä paloina

1 tl rosmariinia

2 l raikasta vettä

Ruskista paisti ja juurekset kevyesti pannulla, lisää mausteet ja liemi ja kypsytä joko padassa tai uunissa (125 astetta 1 h/kg) kypsäksi. Anna kypsän paistin jäähtyä ja leikkaa kylmänä. Lämmitä leikatut siivut ennen ruokailua paistoliemessään.



Kastike


:Siivilöi osa keitinliemestä kastiketta varten, suurusta keitinliemi ruskealla maissijauheella, lisää kermaa ja tarvittaessa maun mukaan suolaa. Mikäli syksyn marjasadosta on tullut hyytelöitä, kastikkeeseen voi lisätä lisäaromina pihlajanmarja-, karpalo- tai herukkahyytelöä.



Savustettua hirvensydäntä


Kahdeksalle hengelle

1 kpl aikuisen hirven sydän



Keitinliemi:


5 rkl merisuolaa

10 kpl kokonaista katajanmarjaa

1 kpl laakerinlehti

6 kpl maustepippuria kokonaisena

3 l raikasta vettä

Poista hirvensydämestä ylimääräinen rasva, pintaverisuonet ja kalvot. Huuhtele hyvin. Hiero pintaan merisuolaa ja anna suolautua 1 vrk. Huuhtele suola pois ja savusta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Savustuksen jälkeen aseta sydän kattilaan, lisää vesi ja mausteet. Anna sydämen kiehua miedolla lämmöllä 2 h/ kg. Leikkaa jäähtynyt sydän ohuiksi siivuiksi ja tarjoile kylmänä hyytelöiden ja marjojen kera.



Paistettua sorsan rintaa


Kahdeksalle hengelle

kahdeksan sorsan rintalihat

Kastike:

6 dl riistalientä (sorsan luista keitetty)

1 dl kermaa

2 tl suolaa

suurustamiseen tummaa
maissijauhetta

2 rkl herukka- tai pihlajanmarja-
hyytelöä

Riistaliemi

paahdetut linnun luut ja loput lihat

1 kpl paloiteltu porkkana

1 kpl paloiteltu sipuli

1 l raikasta vettä

Paahda linnuista rintalihojen poiston jälkeen jääneet lihat ja luut uunissa tummiksi. Laita ne kattilaan, peitä vedellä, lisää porkkanat, sipuli ja kiehuta noin 3 tuntia miedolla lämmöllä. Siivilöi liemi, mausta, suurusta ja lisää kerma sekä tarvittaessa suolaa. Paista rintalihoja voissa paistinpannulla noin 2 minuuttia molemmilta puolilta, mausta suolalla ja tarjoile välittömästi riistakastikkeen kera.



Keitettyä hirvenkieltä


Kahdeksalle hengelle

1 kpl aikuisen hirven kieli

Keitinliemi:

3 l vettä

3 rkl merisuolaa

laakerinlehti

1 kpl porkkana paloina

6 kpl kokonaista maustepippuria

10 kpl kokonaista katajanmarjaa

Hiero puhdistettuun hirvenkieleen merisuolaa ja anna suolautua 1 vrk. Huuhtele kielestä ylimääräinen suola ja neste pois, aseta kattilaan ja lisää vesi. Anna kiehua kattilassa kunnes pintaan nousee verivaahtoa. Kuori verivaahto ja lisää mausteet ja merisuola. Anna kiehua 2 tuntia miedolla lämmöllä niin, että nahka irtoaa helposti kielen pinnasta. Kuori keitetty kieli mahdollisimman pian ettei rasva ehdi kiinteytyä. Silloin nahan irrottaminen on todella vaikeaa. Leikkaa kieli poikkisuuntaan noin 0,5 cm:n siivuiksi. Tarjoile vaikkapa piparjuurikerman, hyytelöiden kera tai sellaisenaan leikkeleenä.



Jänisterriini


Kahdeksalle hengelle

0,6 kg jäniksenlihaa

0,6 kg sianlihaa

0,3 kg siansilavasiivuja

1,5 dl kuohukermaa

1 nippu tuoretta persiljaa

3 tl mustapippurirouhetta

1 tl rosmariinia

1 tl timjamia

3 tl suolaa

1 kpl kananmunia

Jauha luuton jäniksen- ja sianliha lihamyllyllä karkeaksi massaksi. Lisää massaan hienonnettu persilja, kananmuna sekä mausteet kevyesti sekoittaen jotta massa säilyisi isorakeisena. Vuoraa kapea terriini- tai uunivuoka sisäpuolelta siansilavasiivuilla (silavasiivut saavat tulla reilusti vuoan yli, jotta lihamassa saadaan vuorattua kokonaisuudessaan). Laita lihamassa silavoinnin päälle ja sulje. Paista 150 asteisessa uunissa vesihauteessa 1 h/kg.

Valmis terriini saa jäähtyä vuoassaan yön kylmäksi. Kumoa se vuoasta ja leikkaa noin 1,5 cm siivuiksi. Tarjoile kylmänä marjahyytelöiden kera.



Riekkopata


Kahdeksalle hengelle

4 kpl riekkoja

1 dl kermaa

1 rkl tomaattisosetta

50 g lanttua kuutioina

50 g porkkanalohkoja

1 kpl sipulia

1 dl olutta

1 dl punaviiniä

10 kpl kokonaista katajanmarjaa

1 rkl rosmariinia

1 tl rouhittua pippurisekoitusta

2 tl suolaa

0,5 l riistalientä

suurustamiseen tummaa
maissijauhetta

Paloittele linnut, ruskista padassa juuresten kera ja lisää nesteet sekä mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 1,5 h. Lisää kerma sekä suurusta maissijauhoilla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
31
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
30
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
25
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
25
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
18
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
15
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image