Ruoka

Potut pottuina

Siikli on yksi suomalaisten perunasuosikeista. Vanhalla tilavuusmitalla kapalla tarkoiteaan tavallisesti viittä litraa. Pikkukappa on kaksi litraa. KUVA: Jenni G?stgivar
Ruoka 20.9.2007 0:00
Marjatta Honkasalo

Maapäärynä. Manteli. Pottu. Kumiperuna. Pingispallo. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Haukkumanimetkin kertovat, kuinka keskeinen elintarvike peruna meille yhä on, vaikka kulutusluvut ovat huippuvuosista laskeneet.

Nykyisin syömme henkeä kohti noin 60 kiloa perunoita vuodessa. 1950-luvulla määrä keikkui sadassa kilossa.

"Kulutus laski 1970- ja 80-luvuilla nopeasti, mutta nyt määrä on ollut jo kymmenisen vuotta 62 kilon molemmin puolin. Ei tarvitse olla huolissaan, että kulutus tästä vielä laskisi. Joissakin tutkimuksissa todettiin, että opiskelijapolvi ei syö ollenkaan perunaa, mutta nyt opiskelijaravintoloidenkin perunatarjonta näyttää parantuneen", toteaa Perunantutkimuslaitoksen johtaja Paavo Kuisma.

Kuisma romuttaisi kuluttajien harhakuvan perunasta hankalana ruoka-aineena.

"Ei perunan keittäminen riisiin tai makaroniin verrattuna kestä kovin paljon pidempään. Mikrossa peruna kypsyy hyvin nopeasti."

Myös kauppa ja elintarviketeollisuus voivat tehdä paljon kulutuksen nostamiseksi.

Pitää vain onnistua muuttamaan kuluttajien käsitys insinöörinmakuisista - eli mauttomista - puolivalmisteista, joita oli vielä muutama vuosi sitten tarjolla kaupoissa.

"Teollisuus on jo onnistunut tuottamaan puolivalmisteita, joissa on perunan alkuperäinen maku tallella", Kuisma kehuu.

Kuluttajille tarjottavien perunoiden laatu on ratkaiseva tekijä. Kaupan on syytä huolehtia, että perunat eivät seiso myymälässä valossa vihertymässä ja nahistumassa päiväkausia.

Viime vuosien ruokavaliokeskusteluissa moni on tuominnut perunan liian äkkinäisenä verensokerin nostajana.

Perunan hiilihydraatit ovat nopeasti imeytyviä ja siksi ne eivät sovi ruokavalioon, jossa suositaan alhaisen glygeemisen indeksin ruoka-aineita.

Tähänkin perunatutkijalla on vastaus.

"Ruokavalion koostumuksen ratkaisee kokonaisuus, ei yksi ruoka-aine."

Kuisma kuvaa perunaa verrattomaksi paketiksi, jossa on hyvässä suhteessa ravintoaineita.

"Perunassa on kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. C-vitamiinin lähteenä peruna on meille yhä tärkeä. Perunan valkuaisainekoostumus on ihmiselle edullinen. Siitä puuttuvat vain rikkipitoiset aminohapot."

Lajikkeiden tuntemuksessa on kuluttajilla vielä oppimista. Valintaa helpottaa, jos tunnistaa kaupan käyttämät värikoodit ja nimitykset kiinteä, jauhoinen ja yleisperuna.

Joskus yleisperunalajike sijoitetaan jauhoisiin ja päinvastoin esimerkiksi satovuodesta riippuen.

Perunalajikkeen valinta on myös makukysymys. Joku pitää jauhoisista, toinen kiinteistä.

Esimerkiksi imelletyn perunalaatikon tekijöistä osa suosii jauhoisia, osa kiinteitä perunoita. Kummastakin laatikko onnistuu.



Perunamuusi


1 kg perunoita
vettä sen verran, että perunat peittyvät
suolaa
2 1/ 2 dl maitoa (mielellään
lämmitettyä)
1 rkl voita tai margariinia
suolaa

Kuori ja huuhtele perunat. Paloittele. Keitä pehmeiksi miedosti suolatussa vedessä. Kaada vesi pois. Survo perunat, lisää lämmin maito ja rasva. Sekoita hyvin. Mausta suolalla.


Muunnelmia:
Käytä perunoiden lisäksi muita juureksia, esimerkiksi porkkanoita.

Mausta muusi basilikalla eli kiehauta tuore basilika, hienonna se ja lisää muusiin hyvin sekoittaen.

Käytä rasvan sijasta oliiviöljyä. Lisää hyvin hienonnettua, öljyssä kuullotettua salottisipulia ja persiljaa.



Imelletty perunalaatikko


1 kg perunoita (esimerkiksi Rosamunda, Nicola, Siikli tai Matilda)
3 rkl vehnäjauhoja
4-6 dl maitoa
2 rkl margariinia tai voita
vajaa 1 tl suolaa
ripaus valko- tai mustapippuria
1-2 rkl siirappia tai sokeria
(ripaus muskottia)

Imellyttäminen onnistuu sekä soseutuvista että kiinteistä lajikkeista. Nykyisin suositaan kiinteää Nicolaa, koska se sisältää melko paljon makeutta jo sinänsä.

Keitä perunat kypsiksi kuorineen vedessä, jota ei ole maustettu suolalla tai käytä höyrykattilaa. Kuori perunat heti kuumina ja soseuta. Perunasoseen pitäisi olla tässä vaiheessa 55-60-asteista.

Ripottele lämpimän soseen pinnalle vehnäjauhot ja painele ne soseeseen.

Anna seoksen imeltyä 55-60-asteisessa uunissa kannella peitettynä 5-6 tuntia tai kattilassa lämpimässä paikassa, esimerkiksi kylmälaukussa, seuraavaan päivään. Maista, onko sose makeutunut. Tarvittaessa jatka imellyttämistä.

Sekoita imeltyneeseen soseeseen maito, sulatettua margariinia tai voita sekä suolaa, siirappia tai sokeria ja halutessasi muskottia. Maidon määrä riippuu perunalajikkeesta. Seoksen pitää olla uuniin laitettaessa löysää.

Jaa seos voideltuihin uunivuokiin. Täytä vain puolilleen, ettei seos kuohu uunissa yli.

Paista 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.



Yrttiset uuniperunat


6-8 jauhoista perunaa
1 rkl ruokaöljyä
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
1/2 tl mustapippuria
ripaus suolaa

Pese ja kuori perunat ja leikkaa ne veneiksi. Sekoita perunalohkot, öljy ja mausteet kulhossa.

Kaada öljyttyyn uunivuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.



Perunapannu


6-7 suurehkoa yleisperunaa
1-2 sipulia
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
persiljaa

Raasta kuoritut perunat karkealla terällä. Hienonna sipuli.

Kypsennä perunaraastetta ja sipulisilppua pannulla tilkassa öljyä koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia.

Mausta suolalla sekä pippurilla ja sekoita mausteet tasaisesti seokseen. Painele seosta lastalla, jolloin se paistuu yhtenäisempänä. Anna kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia.

Käännä paistos kannen tai lautasen avulla. Paista toiselta puolelta myös kannen alla noin 5 minuuttia. Ripottele pinnalle persiljaa.


Vinkki:
Pannu valmistuu nopeasti, jos käytät pakastettua peruna-sipulisekoitusta.



Perunaohukaiset


2 kananmunaa
5 dl maitoa
2-2 1/2 vehnäjauhoja
4-5 keskikokoista yleisperunaa
1/2 tl suolaa
1 rkl ruokaöljyä
Paistamiseen:
ruokaöljyä tai margariinia

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Soseuta perunat. Vatkaa kananmunat. Lisää muut ainekset joukkoon.

Anna taikinan seistä viileässä noin 1 tunti.

Kuumenna ohukaispannu kuumaksi ja paista öljyssä tai margariinissa taikinasta ohukaisia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Oikeassa lämpötilassa perinteinen vanhan ajan imelletty perunalaatikko ei siirappia ekä sokeria kaipaa.

Imelletty perunalaatikko:

1 kg perunoita (esimerkiksi Rosamunda, Nicola, Siikli tai Matilda)
3 rkl vehnäjauhoja
4-6 dl maitoa
2 rkl margariinia tai voita
vajaa 1 tl suolaa

Voi maustaa: ripaus valko- tai mustapippuria. ripaus muskottia

Imellyttäminen onnistuu sekä soseutuvista että kiinteistä lajikkeista. Nykyisin suositaan kiinteää Nicolaa, koska se sisältää melko paljon makeutta jo sinänsä.

Kuori perunat. Keitä kuoritut perunat kypsiksi vähässä vedessä, jota ei ole maustettu suolalla ja soseuta perunat suoraan keittoveteen.

Jäähdytä sose huolellisesti 75 asteiseksi.

Ripottele 75 asteiseksi jäähdytetyn soseen pinnalle vehnäjauhot ja sekoita ne huolellisesti soseeseen.

Anna seoksen imeltyä 70 -asteisessa uunissa kannella peitettynä 2-4 tuntia. Sekoita pari kertaa. Maista, onko sose makeutunut.

Sekoita imeltyneeseen soseeseen maito, sulatettua margariinia tai voita sekä suolaa, halutessasi muskottia. Maidon määrä riippuu perunalajikkeesta. Seoksen pitää olla uuniin laitettaessa löysää.

Laita seos voideltuihin uunivuokiin. Täytä vain vähän yli puolilleen, ettei seos kuohu uunissa yli.

Paista 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkinen imelletty perunalaatikko valmistuu jopa alle 5 tunnissa.

Näistä se irtoaa:

2kg jauhoisia perunoita. Kun vaihtelee erilaisia lajikkeita, niin saa erisia makuja ja suutuntumaa. Kaikki lajikkeet imeltyy!
2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa tai muuta vastaavaa.
Maitoa. Eri lajikkeet vaati eri määriä.
50-100g voita
1-2 teelusikallista suolaa
Paistopinnalle voidaan ripotella kevyesti korppujauhoa.

EI TARVITA SIIRAPPIA EIKÄ MUUTA MAKEUTUSTA !

Valmistusohje:

Perunat kuoritaan raakoina ja keitetään vähässä vedessä sekä soseutetaan keittoveteen. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose.

Sose jäähdytetään huolellisesti 76-77 asteiseksi.

Jauho sekoitetaan 76-77 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Tarvittaessa lisättään tilkka 77 asteista vettä. Imeltyminen alkaa heti.

Soseastia laitetaan noin 70 asteiseksi lämmitettyyn sähköuuniin. Annetaan imeltyä 2-5 tuntia. Arkiseen imellettyyn perunalaatikkoon riittää usein 2 tuntia tai vähän yli. Voi maistaa.

Lisää imellettyyn soseeseen suola ja voi. Lisää soseeseen maitoa niin että saadaan sakea velli. Arkinen imelletty perunalaatikko valmistetaan kiinteämmäksi, koska sen tulee olla mielellään täyttävää ruokaa.

Sose laitetaan voideltuun vuokaan ja pinnalle ripotellaan voinokareita. Pinnalle voidaan ripotella korppujauhoa - tällä saadaan arkiseen imellettyyn perunalaatikkoon hiukan näyttävyyttä.

Sose paistetaan 140-175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Paistaminen voidaan aloittaa 175 asteessa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, lämpö alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu.

Onnistuu parhaiten kellaroiduista perunoista. Jos tekee uusista perunoista, niin kannattaa valita mahdollisimman jauhoinen lajike ja kannattaa välttää voimakasta vatkaamista.

Imelletty perunalaatikko on hyvä arkiruoka 1800 luvun tapaan.

Vielä 1950-1960 luvuilla valmistettiin imellettyä perunalaatikkoa arkiruuaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Imeltymisreaktioiden optimilämpötilat on 65 ja 74 astetta. Raktiot ovat myös voimakkaasti lämpötilaherkkiä eli reaktioiden nopeus hidastuu huomattavasti kun lämpötila muuttuu muutaman asteen.

Imellyttäminen onnistuu kun jauho lisätään vedellä hieman notkistettuun 77 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sose laitetaan imeltymään 70 asteiseen sähköuuniin. Imeltymisaika on noin 3-5 tuntia ja lisämakeutusta ei tarvita.

Alle 62 asteen lämpötilassa on myös happanemisvaara ja imeltymisreaktiokin hidastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
91
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
40
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image