Ruoka

Pensas- ja luon­non­mus­tik­ka vertailussa

Metsämustikat ja pensasmustikat ovat täysin eri marjoja, joskin sukulaisia keskenään. Kokoeroa näiden marjojen välillä on melkoisesti ja pensasmustikat pysyvät paremmin kiinteinä.
Ruoka 19.8.2010 0:00
Riitta-Maija Sykkö
Pensasmustikka ja metsämustikka ovat kuin kaksi marjaa, mutta identtisiä ne eivät ole. Vaikka marjat ovat sukua toisilleen, pensasmustikka ja metsämustikka ovat täysin omat lajinsa.

Kummastakin löytyy luonnetta ja monipuolisuutta, ja ennen kaikkea ne ovat varsinaisia terveyspommeja.

"Molemmat ovat kelpo marjoja. Kumpaistakin voi käyttää lähes samoihin tarkoituksiin", toteaa Etelä- ja Keski-Pohjanmaan marttojen erikoisneuvoja Eija Tuukkanen.

"Piirakka, mustikkarahka, mustikkakukko, marjasalaatti ja mustikkasoppa onnistuvat yhtä hyvin pensas- kuin metsämustikoistakin."

"Erojakin löytyy. Pensasmustikka ei tahraa. Monet pikkulasten äidit arvostavat erityisesti tätä ominaisuutta", Tuukkanen sanoo.

"Pensasmustikan rakenne kestää hyvin käsittelyä. Se pysyy kauniina ja kiinteänä koristelussa esimerkiksi täytekakun päällä ja hedelmäsekoituksissa eikä värjää leivonnaisia. Se säilyttää arominsa ja kiinteytensä myös pakastuksessa."

Pensasmustikan hyvä säilyvyys perustuu siihen, että se on antimikrobinen eli se kestää tiettyjen bakteerien kasvua eikä homehdu helposti.

Pensasmustikka toimii myös napostelu- ja herkkumarjana isojen, kiinteiden ja makeiden marjojensa ansiosta.

"Metsämustikka on kuitenkin aromaattisempi, siitä ei pääse mihinkään. Jäinen metsämustikka puuron päällä on omaa luokkaansa", toteaa Eija Tuukkanen.

"Metsämustikka pitää syödä heti kun se on sulanut tai on vielä hieman jäässä. Muuten sen rakenne kärsii. Itse pakastan mustikat pieniin pusseihin tai rasioihin enkä lisää niihin sokeria. Kun ne käyttää nopeasti, maku ja rakenne eivät kärsi."

MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) erikoistutkija Pirjo Mattila on tutkinut pensasmustikoiden ja metsämustikoiden terveysvaikutuksia ja hänellä on hyvä syy patistaa ihmisiä syömään ja keräämään molempia mustikoita, niin paljon hyvää niissä on.

"Molemmat marjat kuuluvat siihen parhaan 20 elintarvikkeen ryhmään, jossa on paljon terveysvaikutteisia aineita. Metsämustikka sijoittuu ryhmässä neljänneksi ja pensasmustikka kuudenneksi. Kaiken kaikkiaan ryhmässä on 16 eri marjaa, joten kaikki marjat ovat suositeltavia", toteaa Pirjo Mattila.

"Pensasmustikka sisältää sukulaisensa tavoin fenolisia yhdisteitä eli antioksidantteja, mutta marjojen fenoliyhdisteiden koostumus on marjoilla erilainen. Pensasmustikka on herukoiden veroinen, luonnonmustikka hieman parempi."

"Marjoja pitäisi syödä säännöllisesti 100-200 g päivässä. Tuoreissa marjoissa ravintosisältö on parhaimmillaan. Säilönnässä kannattaa käyttää mahdollisimman pehmeitä menetelmiä eikä keitellä mehuja ja hilloja turhaan. Hillosokerin käyttö on kannatettavaa, koska silloin hilloa ei tarvitse paljonkaan keitellä. Mehuissa menetetään jonkin verran fenolisia yhdisteitä, koska niitä on paljon juuri marjojen kuorissa. Pakasteina vitamiinit ja terveysvaikutteiset aineet säilyvät parhaiten."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kiitos hyvästä artikkelista!
Minua kiinnostaisi vielä tietää mustikoiden hoitovaikutuksista silmäsairauksien (esim. silmänpohjanrappeuma) yhteydessä. Kuulemani mukaan, ko. ongelmissa hoitava ainesosa olisi mustikan väriaineessa, mitä ei pensasmustikassa ole- joten näissä tapauksissa luonnonmustikka "päihittäisi" pensasmustikan.
Onkohan asiassa mitään perää...etukäteen jo vastauksesta ja tiedosta kiittäen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:25
Joukkoliikenteen lasten Waltti-kortit pitää vaihtaa viimeistään ensi viikolla Oulussa
12:47
Hetemäki jatkaa valtiosihteerinä hallituksen kehysriiheen – valmisteilla oleva virkapaketti kansliapäälliköistä kuumentaa tunteita
12:37
Hovioikeus antoi kolmannen päätöksen Oulun seksuaalirikosvyyhdestä – tuomio pysyi ennallaan
12:29
Kokoomuksen Orpo sai eilen tiedon uniapneadiagnoosista – sama sairaus vähintään 300 000 ihmisellä Suomessa Tilaajille
11:58
Syötteen ja Riisitunturin kansallispuistossa tehtiin uudet kävijäennätykset – kasvua myös muissa kansallispuistoissa
11:43
OYS on tehnyt ohjeistuksen koronaviruspotilaiden hoitoa varten – viruksen leviäminen Oulun seudulle äärimmäisen epätodennäköistä
11:16
Oulujoella ajelehtineen laiturin omistaja löytyi
61
Orpo: Suomi tarvitsee 120 000 uutta työllistä ­– "Hallituksen ohjelmalta on nyt pohja pois ja sen on korjattava kurssiaan"
60
Liikematkan hiilijalanjälki kutistuu junalla ja etätyönä – "Kaupunki vaikuttaa aktiivisesti raideliikenteen kehittämiseen, jotta matkustusaika pääradalla lyhenisi"
41
Raksilan 38 vuotta vanha paloasema puretaan ensi vuonna heti, kun Linnanmaan paloasema on valmis – "Meillä on kymmeniä työntekijöitä, jotka eivät voi sisäilmaongelmien takia olla asemalla lainkaan"
13
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi yhdeksään – hengenvaarallinen sairaus levisi Yhdysvaltoihin
12
Republikaanit ovat estämässä demokraattien pyrkimykset hankkia uusia todisteita – Reutersin mukaan tämä ennakoi Trumpille suotuisaa oikeudenkäyntiä
11
Oulun kaupunki päätti päiväkoteja koskevista uudistuksista: asiakasmaksujen tulorajat nousevat, Hiukkavaaraan perustetaan uusi päiväkoti
11
Lääketukkukauppa Oriola halusi salata viimeiseen asti raportin, joka kertoo kriittisistä Suomen lääkejakelua vaarantaneista puutteista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Ei kaikki ole kuin sinä. Kun on rakkautta, toisen arvostusta ja kunnioitusta, niin pienet ja välillä isommatkin vuorokau... Lue lisää...
RAKASTETTU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image