Ruoka

Nyt syödään juuri itselle sopivaa täsmäruokaa – "Oulussa samat trendit ovat kahden - kolmen vuoden kuluttua"

Katja Seppänen ja Terhi Lindgren lounastavat mieluusti helsinnkiläisessä Sandrossa, joka tarjoilee paljon kasvispainotteista ruokaa. KUVA: Joel Maisalmi
Ruoka 6.11.2017 18:22
Tuulia Viitanen

Jokaisella kuluttajalla on oma ruokaympyrä. "Käppäilyruuan" osuus kasvaa.

Tämän päivän ravintola-asiakas haluaa vaikuttaa itse siihen, mitä ravintola-annos sisältää.­

Se näkyy ravintoloissa esimerkiksi kasvimaitojen, vegaani- ja kasvisruokien lisääntymisenä.

Nykykuluttajien erityisruokavaliotarpeet eivät ole enää sidoksissa ruoka-aineallergioihin, vaan hyvään, terveelliseen ruokavalioon, joka sopii ”just mulle”.

– Gluteenittomuus on vahvasti pinnalla, sanoo hotelli-, ravintola- ja catering-alan tukkukauppa Kespron myyntijohtaja Osmo Pyhtinen.

Kuluttajaa kiinnostavat yhä enenevissä määrin ruuan terveysvaikutukset: mikä ruoka sopii suolistolle ja aivoille.

Kespron tuotekehityspäällikkö Anssi Nurminen näkee ravintoloiden panostavan terveelliseen ruokaan, sillä asiakkaat tietävät, mitä haluavat ja mikä on terveellistä.

– Se tuo paineita kokeille. Täytyy tietää, mitä mikäkin ruokavalio tarkoittaa.

Tulokset käyvät ilmi Kespron ravintoloille tekemästä kyselystä.


Helsinkiläinen
ruokastrategi Milla Visuri pohtii, mistä tiedämme, mikä meille on hyväksi. Hänen mielestään tiedämme paremmin, mille olemme allergisia.

– Olemme edelleen aika rutinoituneita syöjiä ja muutokset ovat vaikeita. Se näkyy esimerkiksi ruokaterapeuttien määrän kasvuna, sanoo Visuri.

Erityisruokavaliot ovat olleet keittiöissä kirosana.

Hawaii restaurantsin keittiömestari Linnea Vihosen mukaan muutos on vahvasti jo ilmassa, sillä erityisruokavaliot ovat ravintoloissa arkipäivää.

– Se vaatii keittiöhenkilökunnalta valveutumista.

Vihonen on avaamassa marraskuussa kasvisravintolaa Helsinkiin. Yes, yes, yes -ravintolassa tullaan tarjoamaan yksinkertaista kasvisruokaa. Vihosen mielestä kuluttajat ovat jo valmiita siihen.

Jos Helsinki on tänä syksynä valmis täsmäruokaan ja yksinkertaisiin annoksiin, koska trendi leviää muualle Suomeen? Nurmisen mielestä kyse on lähinnä siitä, koska asiakkaat ovat valmiita.

– Ravintoloissa tietoisuus on hyvä. Se vaatii sen, että asiakkaat ryhtyvät vaatimaan, jolloin ravintolat alkavat tarjoilla sen mukaan, hän sanoo.

Nurmisen kokemuksen mukaan aika usein ravintoloissa ryhdytään tarjoilemaan jotakin uutta ja erikoista vähän liian aikaisin, kun kuluttajat eivät ole siihen vielä valmiita.

– Pitää olla oikea hetki. Joskus sitä täytyy osata odottaa.

Hänen mielestään Oulun korkeudella samat trendit ovat kahden tai kolmen vuoden kuluttua. Pohjoisempana Rovaniemellä vähän aikaisemmin. Myös Turku ja Tampere ovat hanakoita tulemaan pian Helsingin perässä.

– Lähtökohta on juuri se, ettei ole enää ongelmaperäistä syömistä vaan erikoisruokavalioista haetaan uusia kokemuksia.


Täsmäruuan
lisäksi toinen ravintola-alan ilmiö on kasvimaitojen suurempi hyödyntäminen, sillä kuluttajat toivovat yhä enemmän vaihtoehtoja tavalliselle lehmänmaidolle.

– Suurin selätettävä asia on ollut, miten kasvimaidot kestävät ruuanvalmistuksessa, kertoo Osmo Pyhtinen.

Kun maidon voi korvata kasvipohjaisilla valmisteilla, taipuu annos moneen ruokavalioon.


Yksineläviä
on yhä enemmän. Take away eli noutoruuan suosio kasvaa vahvasti.

Kespron tuotekehityspäällikkö Anssi Nurminen nimeää mukaan otettavat annokset ”käppäilyruuiksi”, joihin ravintoloitsijan pitää osata paketoida tarinallisuutta ja tunnetta samalla tavalla kuin ravintolassa tarjottavaan ruokaan.

Keittiömestari Linnea Vihonen haastaa ravintolat miettimään, miten jätteitä syntyisi vähemmän, vaikka noutoruuan osuus myynnistä kasvaa.

– Pakkausmateriaalien vähentäminen on ravintoloille iso haaste, Vihonen sanoo.

 

Ravintolatrendit vuonna 2018

Hotelli -, ravintola- ja catering-alan tukkukauppa Kespro tutki suomalaisia ravintolailmiöitä ymmärtääkseen paremmin suomalaisten ravintolakäyttäytymistä.

Ravintolailmiöt 2018 -tutkimukseen haastateltiin viime kesänä seitsemää ruoka-alan visionääriä ja 156 ravintolaa ympäri Suomea.

KESKEISET TULOKSET:

Take away- eli noutoruuan osuus kasvaa huomattavasti.

Ravintoloista haetaan elämyksiä ja kiireelle vastapainoa.

Ruokalistalla erityisesti gluteenittomat tuotteet kasvavat.

Lehmänmaidon korvaaminen kasvimaidoilla kasvaa.

Ruuan valmistuksessa hyödynnetään yhä enemmän tähteitä ja annoksia tehdään jaettavaksi.

Järkevä ja terveellinen kuluttaminen on kasvussa.

LASKEVA TRENDI:

Ruokahifistely ei enää kiinnosta ravintola-asiakasta.

 

MAINOS

Kommentoi

Näin sitä syntyy ruokahävikkiä ja kustannuksia kun sama ruoka ei kelpaa kaikille, vaan jokaista varten on tehtävä omat yksilölliset eväät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on aina syöty juuri itselle sopivaa ruokaa, eikä olla tietty että siinä on jotakin uutisarvoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän ihmisten tulotaso kasvaisi Suomessa niin, että viisi kertaa itse tehtyä kalliimman 'tarinallisen käppäilyruoan' suosio mahdollistuisi muuallakin kuin Helsingin keskustassa? Vain tyhmimmät eivät kykene valmistamaan itse ruokiaan kotonaan, laadukkaasti ja edullisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gluteeniton, maidoton, laktoositon, rasvaton, hajuton, mauton... Ymmärrän allergiat ja ruoka-ainerajoitteet, mutta en sitä, että ilman terveydellistä syytä siirrytään gluteenittomaan ruokavalioon. Onneksi koko ajan enenevässä määrin suolistosairauksien asiantuntijat julkaisevat gluteenittoman ruokavalion haittapuolista terveille ihmisille. Linkkikö? No nyt justiinsa en löydä, mutta Mr Google löytää ainakin englanniksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa että vain ravitsemusterapeutin titteliä kantavat henkilöt ovat koulutettuja ammattilaisia. Nämä "ruokastrategit" ovat sitten jotain ihan muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Oulussa ei ole muka heti kiinnostusta? En kyllä ymmärrä miksi tätä mielikuvaa pitää jatkuvasti pitää yllä helsinkiläisten toimesta. Oulussa monet ruokatrendit tulee joko heti Helsingin perässä tai joskus jopa ennemmin. Täällä on paljon porukkaa joka käy työnsä puolesta paljon ulkomailla ja vaatii samoja asioita tänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman erimieltä. Marginaaliin kuulut, suurin osa Oululaisista ei edes käy ravintoloissa syömässä:(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitäisi käydä ravintolassa ku kotonakin on ruokaa ja osaa sitä vielä tehä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvikkaan. Totesin vain, että edellä mainittu kuuluu marginaaliin. Keskustamme on niin näivettynyt ja sotkuinen, että ei siellä enään viitsi käydä nauttimassa city-fiilistä:(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitsekaan käydä ravintolassa eivätkä trendit rantaudu Ouluun yhtä nopeasti kuin muualla jossa käydään useammin ulkona syömässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaankin kolme/neljä kertaa vuoteen mennään ravintolaan syömään. Kummasti on aina porukkaa ollut paljon, ja normaaleja päiviä eikä mitään juhlapäiviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

97
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
56
Sipilä torjui irtisanomislain vaihtoehdoksi tarjotun mallin: "Ei alenna riittävästi työllistämiskynnystä"
54
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
53
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
35
Teillä siirrytään talviajan nopeusrajoituksiin – rajoitukset tulevat voimaan loppuviikosta
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image