Ruoka

Nyt on koreaa – näin valmistat aidot ja kons­tai­le­mat­to­mat kisaeväät isäntämaan tapaan

Neljä vuodenaikaa näkyvät} myös korealaisessa ruokakulttuurissa. Mausteiset padat ja muhennokset lämmittävät talven viimoissa.
Ruoka 19.2.2018 20:00
Nanna Rintala

Talviolympialaiset nostavat korealaisen keittiön tuhdit maut valokeilaan. Kanapata, paistetut nuudelit ja salaattiin kääräisty possunkylki kestävät parrasvaloissa.

Korealaisille ruoka on enemmän kuin ravintoa. Syömään kokoonnutaan yhteiseen pöytään, milloin jaettavien hot pot -patojen, milloin pöydässä grillattavien lihojen ääreen.

Jopa kysymys Mitä kuuluu? on koreaksi kääntynyt muotoon Mitä söit? Sana bap tarkoitta niin riisiä, ateriaa, äidinrakkautta kuin elämän lähdettä.

Korealainen ruoka on konstailematonta, usein voimakkaan tulista. Muhennosten ja kastikkeiden makujen salaisuus löytyy tyypillisistä korealaisista ruuan osasista: kimchistä ja hapatetusta soijapapu- tai chilitahnasta, joiden makua on vaikea korvata tai jäljitellä millään toisella tuotteella.

Jos paistettu riisi bibimbap ja pikapaistettu naudanliha bulgogi ovat sinulle ennestään tuttuja, kokeile korealaista kanapataa, jossa tutut ainekset peruna, porkkana ja kana upotetaan tuiman mausteiseen kastikkeeseen.

Japchae, paistetut nuudelit, valmistetaan yleensä bataattitärkkelyksestä valmistetuista, läpikuultavista nuudeleista, joita saattaa olla hankala löytää, mutta ne voi korvata reseptimme tapaan lasinuudeleilla.

Illanviettoon sopivat possun kylkisiivut, jotka kääräistään salaatinlehteen lisukkeiden kera.

Jos innostuit korealaisesta ruuasta, osoitteessa korealainenkeittokirja.fi pääset lataamaan ilmaisen Korean tasavallan Suomen suurlähetystön kokoaman keittokirjan korealaisista herkuista.

Dakdoritang, eli korealainen kanapata

1 kg broileria, esim. koipia ja reisipaloja

1 rkl öljyä

4 perunaa

1 porkkana

1 sipuli

3 dl vettä

Kastike:

2 rkl gochujang-chilitahnaa

½ tl jauhettua chiliä

½ tl savupaprikaa

2 rkl riisiviinietikkaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl ruokokidesokeria

1 rkl murskattua valkosipulia

1 tl inkivääritahnaa

1 tl seesamiöljyä

hiukan mustapippuria

Pinnalle:

thaibasilikaa, korianteria tai minttua, pari kevätsipulia ja 1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä.

Ruskista kanapalat öljyssä padassa tai korkealaitaisessa paistokasarissa. Kuori perunat ja porkkana ja leikkaa ne reilunkokoisiksi lohkoiksi. Lohko sipuli.

Sekoita kastikkeen ainekset. Lisää perunat, porkkana, sipuli ja vesi kanapalojen joukkoon. Laita kansi päällä ja anna hautua miedolla lämmöllä kunnes kanapalat kypsiä, noin 30 minuuttia.

Ripottele pinnalle silputut yrtit, seesaminsiemenet ja hienonnettu kevätsipuli. Tarjoa riisin kera.

Japchae eli paistetut nuudelit sopivat myös vegaanille. Lihansyöjän version saat, kun paistat mukaan ohuita naudansiivuja.

Japchae, eli koreaksi paistetut nuudelit

1 pkt lasinuudeleita

4 tl seesamiöljyä

1 dl soijakastiketta

1 rkl ruokokidesokeria

1 porkkana

½ punainen paprika

½ sipuli

100 g tuoreita siitakesieniä

2 valkosipulinkynttä

1 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl öljyä

65 g babypinaattia

pari kierrosta mustapippuria

hienonnettu kevätsipuli

Valmista lasinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä kylmässä, juoksevassa vedessä, valuta ja sekoita joukkoon seesamiöljy. Pätki nuudelit saksilla lyhemmiksi. Laita sivuun odottamaan.

Sekoita soija ja sokeri pienessä kulhossa. Laita odottamaan.

Kuori ja suikaloi porkkana ohuiksi tikuiksi. Suikaloi paprika ja sipuli mahdollisimman ohuesti. Viipaloi siiitakesienet ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet.

Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla ja laita odottamaan.

Kuumenna öljy wokissa tai pannulla. Lisää porkkanat, paprika ja sipuli ja paista niitä keskilämmöllä, kunnes sipuli on pehmennyt eli noin 5 minuuttia. Lisää pannulle sienet ja valkosipulinkynnet ja paista vielä noin 3 minuuttia, kunnes sienet ovat kypsiä.

Kääntele mukaan pinaatti ja paista pehmeäksi. Lisää keitetyt nuudelit ja soijakastike ja kuumenna läpikotaisin. Mausta pippurilla.

Ripottele pinnalle hienonnettu kevätsipuli ja paahdetut seesaminsiemenet. Nuudelit voidaan tarjoilla sekä kuumina, haaleina että kylminä.

Rooman- ja jäävuorisalaatin risteytykseen eli cosmopolitan-salaatinlehteen kääräistyt possun kylkisiivut on maustettu ssamjang-kastikkeella jossa yhdistyvät korealaisen ruoan perusmausteet, doenjang-soijapaputahna ja gochujang-chilitahna.

Samgyeopsal-gui, eli grillattua porsaankylkeä

½ kg porsaan kylkisiivuja

7 valkosipulinkynttä

pinnalle suolaa, pippuria ja seesamiöljyä

Tarjoiluun:

1 cosmopolitan-jäävuorisalaatti

keitettyä puuroriisiä

kimchiä

ssamjang-kastiketta (erillinen ohje)

basilikaa tai korianteria

tulista kevätsipulisalaattia (erillinen ohje)

Paista kylkisiivut kullanruskeiksi pannulla parissa erässä. Miedolla lämmöllä onnistuit paremmin. Halkaise valkosipulit mukaan maun antajaksi, mutta ota ne pois, kun ne alkavat tummua liikaa. Leikkaa kypsät possunviipaleet hiukan pienemmiksi. Pirskota päälle kevyesti suolaa pippuria ja seesamiöljyä.

Laita pöytään tarjolle kulhollinen riisiä, erotellut salaatinlehdet, ssamjang-kastike, silputut yrtit, kevätsipulisalaatti ja kimchiä, jota voit ostaa kaupasta valmiina.

Kukin syöjä käärii possunsiivut salaatinlehteen muiden tykötarpeiden kanssa.

Ssamjang-kastike

2 rkl doenjang-soijapaputahnaa

2 rkl gochujand-chilitahnaa

2 rkl miriniä

½ rkl seesamiöljyä

1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

1 rkl hunajaa

2 valkosipulinkynttä murskattuna

1 kevätsipuli sekä valkoinen että vihreä osa, hienonnettuna

Sekoita kaikki ainekset paksuksi kastikkeeksi. Kastike käy kaikenlaisen grillatun lihan lisukkeeksi.

Aterialla tarjotaan useita erilaisia lisukkeita ja kastikkeita. Ssamjang-kastike koukuttaa jäljittelemättömällä maullaan. Hienonnettu kevätsipuli viimeistelee lähes jokaisen ruoan, mutta se taittuu myös tuliseksi salaatiksi.

Pajeori, eli tulinen kevätsipulisalaatti

1 nippu kevätsipulia

½ punasipuli

1 rkl soijaa

½ rkl riisiviinietikkaa

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl sokeria

2 tl (korealaisia) chilihiutaleita tai 1 tuore chili hienonnettuna

1 valkosipuli murskattuna

Leikkaa kevätsipuli hyvin ohuiksi, noin 15 cm pituisiksi suikaleiksi. Suikaloi punasipuli ohuesti. Laita sipulit jääkylmään veteen noin 5 minuutiksi, kunnes ne kiertyvät osittain rullalle.

Sekoita kaikki loput aineet yhteen kastikkeeksi. Taputtele sipulit kuiviksi jäävesikylvystä ja kaada kastike juuri ennen tarjoilua niiden päälle.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä minä käsitän konstailemattoman ruuan ihan eri tavalla. Näissä pilputaan ja paahdetaan ja kypsennetään erikseen kymmentä sorttia aineksia ja sitten vielä kastikkeet päälle.

Esimerkiksi siskonmakkarakeitto on konstailematonta ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Makujen rakentaminen ei onnistu vain sekoittamalla kaikki samaan pataan ja simsalapim.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:55
Kaleva oikaisee
19:00
Hotellin verhot heilahtelivat, kun Henry Theel lauloi Puistolan parvekkeella – Iskelmätähden ja oululaisen hammaslääkärin romanssia seurattiin herkeämättä 1950-luvun Oulussa Tilaajille
18:43
Poliisille kävi karmea virhe - kuolinviesti vietiin väärän ihmisen omaisille
18:13
Täytetty wrap ja pestopasta käyvät tuhdista välipalasta – itse voi tehdä maistuvia välipalapatukoita
18:09
Yksi päästetty vapaaksi Turun saariston talousrikostutkinnassa, kaksi pidätettynä – KRP:n etsinnät sujuivat odotettua nopeammin
18:00
Paljastaako muinais-DNA-tutkimus, keitä Leväluhdan lähteeseen on haudattu? Kauhukirjailija uskoo, että arvoitus osin säilyy Tilaajille
17:58
Lähteenmäki, Lindstedt, Lappi, Niskanen ja Kari juhlivat Alastarossa
82
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
69
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
58
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
32
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
21
KRP:n operaatio: Uusi kiinniotto, lisätietoa lauantaista, kuulustelut jatkuvat – KRP puhuu yhä vain "osakeyhtiöstä"
20
Muovinkeräyspisteitä lisätään Oulun seudun kuntiin – Oulun ruutukaava-alueelle ei ole tulossa muovinkeräystä
20
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image