Ruoka

Nau­ris­hau­dik­kai­ta ja muita juureksia

Nauris on hyvä vanhan ajan makea herkku, josta syntyy helposti alku- ja pääruokaa syksyiseen ruokapöytään. KUVA: Sallmén Eljas
Ruoka 19.10.2006 0:00
Peerit Tähtinen
Viime perjantaina Oulun Vihanneshovi järjesti keittiöalan ammattilaisille sadonkorjuun juhlat. Tarkoituksena oli tehdä syksyn sadon harvinaisempiakin tuotteita tunnetuksi. Moniko tiesi esimerkiksi, että porkkanan alkuperäinen väri oli lila. Samalla keittiömestarit opastivat paikan päällä kädestä pitäen syötävien koristeiden teossa.

Järvikylän kartano oli tuonut tutut ruukkuyrttinsä maisteltaviksi, mutta myös vähemmän tunnettuja tuotteitaan kuten itämaiseen keittiöön kuuluvan mizuna-salaatin ja vehnänoraita, vesikrassia ja herneen- sekä auringonkukanversoja. Yrteistä neuvottiin valmistamaan maukkaita levitteitä ja yrttistä pitsan täytettä.

Yksi helpoimmista tavoista valmistaa nauriita ruoaksi on kuoria ja lohkoa nauriit ja paistaa lohkot voissa kauniin ruskeaksi. Mausteeksi riittää pelkkä suola. Herrojen herkkukaan ei tarvitse paljon valmisteluja, kypsyminen tosin vie pidemmän aikaa.

Harva enää valmistaa naurishaudikkaita, joka oli vanhan ajan varsinainen herkku ruokapöydässä. Naurishauvikkaat

2 kg kokonaisia pienehköjä nauriita
2 l vettä
suolaa
voita

Pese tasakokoiset nauriit ja lado ne tiiviskantiseen pataan kuumaan, suolalla maustettuun veteen. Käytä vettä sen verran, että nauriit peittyvät.

Hauduta nauriita uunissa 150 asteessa noin 3-4 tuntia, kunnes vesi on haihtunut kokonaan pois.

Lisää voinokareita ja anna hautua padassa vielä puoli tuntia. Ota uunista ja tarkista maku. Tarjoa sellaisenaan välipalana, päivällisen pääruokana tai liharuoan kanssa.

Lähde: Anneli Syrjänen, Rieskaa ja rössypottuja. Maakuntaruokia Pohjois-Pohjanmaalta. 2001, Pohjoinen


Herrojen herkku


4 naurista
suolaa
fariinisokeria
voita

Leikkaa naatit ja kannat pois, mutta älä kuori. Laita nauriit uunivuokaan. Kaiverra kolo päälle ja laita hyppysellinen suolaa, nokare voita ja fariinisokeria tai hunajaa.

Kypsennä nauriita parisen tuntia 180-asteisessa uunissa kunnes nauriit ovat pehmeitä.

Nauti pikkulusikalla kovertaen sisältö.

Voit tehdä samantapaisia uunijuureksia myös keltajuurista ja kyssäkaalista.



Naurisnyyttejä


6 naurista
2-3 rkl öljyä
2 rkl siirappia
hiven suolaa
mustapippurirouhetta

Kuori ja raasta nauriit. Sekoita raasteen joukkoon öljyä, siirappia, hiven suolaa ja mustapippuria.

Pane foliopalan päälle reilu desilitra raastetta ja rutista folio nyytiksi. Kypsennä uunissa 200 asteessa vajaa tunti.



Pariloidut juurekset


Marinadi:
4 rkl kasviöljyä
3 rkl soijakastiketta
hiukan hunajaa
0,75 tl aromisuolaa
mustapippuria

2 pientä bataattia tai 1 iso
2 naurista
4 porkkanaa

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Lohko bataatti ja kuoritut nauriit ja puolita porkkanat pituussuunnassa.

Laita juurekset marinadiin noin tunniksi ja kypsennä sen jälkeen grillissä parilalla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

Sivele juureksille marinointilientä kypsennyksen aikana.

Nauti juurekset grillatun kalan tai lihan kanssa.



Kinkku-yrttilevite rucolasta ja basilikasta


200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g kinkkusuikaleita
1/2 tlk ananasmurskaa
1/2 ruukkua villirucolaa
basilikaa oman maun mukaan

Hienonna yrtit, lisää

kinkkusuikaleet ja ananasmurska. Sekoita kaikki aineet tuorejuuston joukkoon.

Anna maustua noin puoli tuntia. Nauti vaalealla leivällä tai uuniperunan päällä.



Villirucolapizza


pohja:
käytä joko valmista pakastepohjaa tai tee pohja itse
täyte:
5 dl tomaattimurskaa
2 rkl tuoretta oreganoa
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
valkosipulia
150 g fetajuustoa
150 g emmentaljuustoraastetta
23 ruukkua villirucolaa.

Painele taikina pellille.

Sekoita basilika tomaatti murskaan ja levitä seos pohjan päälle. Lisää valkosipulia oman maun mukaan.

Lisää silputtu rucola-salaatti. Ripottele päälle fetajuustoa muruina ja laita päällimmäiseksi tuoretta oreganoa ja emmentaalia. Paista 225 asteessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Imelletty naurislaatikko ja imelletty lanttulaatikko

Tässä yksinkertainen ohje. Maku tulee imeltymisestä.

Tässä ohjeessa on otettu huomioon kaikki lanttulaatikon naurislaatikon imeltäsen perusteet ja tämän mukaan tehty imeltäminen imellyttää. Lanttulaatikon ja naurislaatikon imeltäminen vaatii ehdottomasti imeltämisreaktioiden lämpötilan 65-72 astetta tai muuten imeltymistä ei tapahdu riittävästi.

Mahdollisimman yksinkertaiset raaka-aineet:

2kg nauriita tai lanttuja

vettä keittämiseen ja imeltymiseen

4 ruokalusikallista vehnäjauhoja

50-100g voita

1-2 teelusikallista suolaa

Maitoa ja/tai kermaa

1. Kuoritaan lantut tai nauriit
2. Keitetään vähässä suolattomassa vedessä. Keittovettä kannattaa ottaa talteen ja lisätä tarvittaessa.
3. Lantut tai nauriit soseutetaan keitinveteen. Tarvittessa sose notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä osa imellyttämistä. Veden tarve on selvästi pienempi kuin perunoilla ja soseesta tuleekin helposti liian notkeaa.
4. Jäähdytetään sose 76 asteiseksi. Korkeammassa lämpötilassa jauhot "palaa".
5. Lisätään 4 ruokalusikallista vehnäjauhoja ja sekoitetaan soseeseen. Mitään muuta tässä vaiheessa EI lisätä.
6. Laitetaan 76 asteinen sose imeltymään 65-70 (75) asteiseen uuniin. Tässä lämpötilassa tapahtuu imeltymisreaktiot.
7. Tarkistetaan imeltyminen maistamalla noin tunnin kuluttua. Lisätään jauho jos ei merkkiä
imeltymisestä
8. Annetaan imeltyä 3-5 tuntia.
9. Lisätään suola, voi ja maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Voi maustaa.
Siirappia ja sokeria ei tarvita.
10. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja ripottele pinnalle korppujauhoja.
11. Paista 130-150 asteessa 2-3 tuntia

Talven yli kellaroidut lantut ja nauriit ovat erittäin hyvää raaka-ainetta imellettyihin lanttulaatikoihin ja naurislaatikoihin.

Myös talven yli kellaroidut perunat ovat nyt parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon. Imelletyn perunalaatikon voi valmistaa tämän ohjeen mukaisesti soveltaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:32
Tutkijat löysivät verestä 14 merkkiainetta, jotka voivat varoittaa lähestyvästä kuolemasta – "Ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa"
12:01
Venezuelan Maduro myönsi suorat neuvottelut Trumpin hallinnon kanssa
11:49
Ministeri Andersson tukee saman ministeriön kollegaansa: Korkeakoulujen 60 miljoonaa saatava ensi vuoden budjettiin
11:35
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman
11:27
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
11:08
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
11:00
Turusta Helsinkiin matkannut Intercity-juna joutui pysähtymään savun hajun vuoksi: yksi vaunu suljettiin kokonaan
61
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
41
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
31
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
28
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – kaupunginjohtaja Laajala: "Velkamäärämme kasvaa ja perusrakennetta pitää tarkastella"
23
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
20
Kaleva kurkisti Oulun kauppahallin työmaalle ja hallin länsisiiven hupun alle – siiven lisäkerrokseen tulee uusi ilmastointikonehuone
18
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image