Ruoka

Nau­ris­hau­dik­kai­ta ja muita juureksia

Nauris on hyvä vanhan ajan makea herkku, josta syntyy helposti alku- ja pääruokaa syksyiseen ruokapöytään. KUVA: Sallmén Eljas
Ruoka 19.10.2006 0:00
Peerit Tähtinen
Viime perjantaina Oulun Vihanneshovi järjesti keittiöalan ammattilaisille sadonkorjuun juhlat. Tarkoituksena oli tehdä syksyn sadon harvinaisempiakin tuotteita tunnetuksi. Moniko tiesi esimerkiksi, että porkkanan alkuperäinen väri oli lila. Samalla keittiömestarit opastivat paikan päällä kädestä pitäen syötävien koristeiden teossa.

Järvikylän kartano oli tuonut tutut ruukkuyrttinsä maisteltaviksi, mutta myös vähemmän tunnettuja tuotteitaan kuten itämaiseen keittiöön kuuluvan mizuna-salaatin ja vehnänoraita, vesikrassia ja herneen- sekä auringonkukanversoja. Yrteistä neuvottiin valmistamaan maukkaita levitteitä ja yrttistä pitsan täytettä.

Yksi helpoimmista tavoista valmistaa nauriita ruoaksi on kuoria ja lohkoa nauriit ja paistaa lohkot voissa kauniin ruskeaksi. Mausteeksi riittää pelkkä suola. Herrojen herkkukaan ei tarvitse paljon valmisteluja, kypsyminen tosin vie pidemmän aikaa.

Harva enää valmistaa naurishaudikkaita, joka oli vanhan ajan varsinainen herkku ruokapöydässä. Naurishauvikkaat

2 kg kokonaisia pienehköjä nauriita
2 l vettä
suolaa
voita

Pese tasakokoiset nauriit ja lado ne tiiviskantiseen pataan kuumaan, suolalla maustettuun veteen. Käytä vettä sen verran, että nauriit peittyvät.

Hauduta nauriita uunissa 150 asteessa noin 3-4 tuntia, kunnes vesi on haihtunut kokonaan pois.

Lisää voinokareita ja anna hautua padassa vielä puoli tuntia. Ota uunista ja tarkista maku. Tarjoa sellaisenaan välipalana, päivällisen pääruokana tai liharuoan kanssa.

Lähde: Anneli Syrjänen, Rieskaa ja rössypottuja. Maakuntaruokia Pohjois-Pohjanmaalta. 2001, Pohjoinen


Herrojen herkku


4 naurista
suolaa
fariinisokeria
voita

Leikkaa naatit ja kannat pois, mutta älä kuori. Laita nauriit uunivuokaan. Kaiverra kolo päälle ja laita hyppysellinen suolaa, nokare voita ja fariinisokeria tai hunajaa.

Kypsennä nauriita parisen tuntia 180-asteisessa uunissa kunnes nauriit ovat pehmeitä.

Nauti pikkulusikalla kovertaen sisältö.

Voit tehdä samantapaisia uunijuureksia myös keltajuurista ja kyssäkaalista.



Naurisnyyttejä


6 naurista
2-3 rkl öljyä
2 rkl siirappia
hiven suolaa
mustapippurirouhetta

Kuori ja raasta nauriit. Sekoita raasteen joukkoon öljyä, siirappia, hiven suolaa ja mustapippuria.

Pane foliopalan päälle reilu desilitra raastetta ja rutista folio nyytiksi. Kypsennä uunissa 200 asteessa vajaa tunti.



Pariloidut juurekset


Marinadi:
4 rkl kasviöljyä
3 rkl soijakastiketta
hiukan hunajaa
0,75 tl aromisuolaa
mustapippuria

2 pientä bataattia tai 1 iso
2 naurista
4 porkkanaa

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Lohko bataatti ja kuoritut nauriit ja puolita porkkanat pituussuunnassa.

Laita juurekset marinadiin noin tunniksi ja kypsennä sen jälkeen grillissä parilalla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

Sivele juureksille marinointilientä kypsennyksen aikana.

Nauti juurekset grillatun kalan tai lihan kanssa.



Kinkku-yrttilevite rucolasta ja basilikasta


200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g kinkkusuikaleita
1/2 tlk ananasmurskaa
1/2 ruukkua villirucolaa
basilikaa oman maun mukaan

Hienonna yrtit, lisää

kinkkusuikaleet ja ananasmurska. Sekoita kaikki aineet tuorejuuston joukkoon.

Anna maustua noin puoli tuntia. Nauti vaalealla leivällä tai uuniperunan päällä.



Villirucolapizza


pohja:
käytä joko valmista pakastepohjaa tai tee pohja itse
täyte:
5 dl tomaattimurskaa
2 rkl tuoretta oreganoa
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
valkosipulia
150 g fetajuustoa
150 g emmentaljuustoraastetta
23 ruukkua villirucolaa.

Painele taikina pellille.

Sekoita basilika tomaatti murskaan ja levitä seos pohjan päälle. Lisää valkosipulia oman maun mukaan.

Lisää silputtu rucola-salaatti. Ripottele päälle fetajuustoa muruina ja laita päällimmäiseksi tuoretta oreganoa ja emmentaalia. Paista 225 asteessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Imelletty naurislaatikko ja imelletty lanttulaatikko

Tässä yksinkertainen ohje. Maku tulee imeltymisestä.

Tässä ohjeessa on otettu huomioon kaikki lanttulaatikon naurislaatikon imeltäsen perusteet ja tämän mukaan tehty imeltäminen imellyttää. Lanttulaatikon ja naurislaatikon imeltäminen vaatii ehdottomasti imeltämisreaktioiden lämpötilan 65-72 astetta tai muuten imeltymistä ei tapahdu riittävästi.

Mahdollisimman yksinkertaiset raaka-aineet:

2kg nauriita tai lanttuja

vettä keittämiseen ja imeltymiseen

4 ruokalusikallista vehnäjauhoja

50-100g voita

1-2 teelusikallista suolaa

Maitoa ja/tai kermaa

1. Kuoritaan lantut tai nauriit
2. Keitetään vähässä suolattomassa vedessä. Keittovettä kannattaa ottaa talteen ja lisätä tarvittaessa.
3. Lantut tai nauriit soseutetaan keitinveteen. Tarvittessa sose notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä osa imellyttämistä. Veden tarve on selvästi pienempi kuin perunoilla ja soseesta tuleekin helposti liian notkeaa.
4. Jäähdytetään sose 76 asteiseksi. Korkeammassa lämpötilassa jauhot "palaa".
5. Lisätään 4 ruokalusikallista vehnäjauhoja ja sekoitetaan soseeseen. Mitään muuta tässä vaiheessa EI lisätä.
6. Laitetaan 76 asteinen sose imeltymään 65-70 (75) asteiseen uuniin. Tässä lämpötilassa tapahtuu imeltymisreaktiot.
7. Tarkistetaan imeltyminen maistamalla noin tunnin kuluttua. Lisätään jauho jos ei merkkiä
imeltymisestä
8. Annetaan imeltyä 3-5 tuntia.
9. Lisätään suola, voi ja maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Voi maustaa.
Siirappia ja sokeria ei tarvita.
10. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja ripottele pinnalle korppujauhoja.
11. Paista 130-150 asteessa 2-3 tuntia

Talven yli kellaroidut lantut ja nauriit ovat erittäin hyvää raaka-ainetta imellettyihin lanttulaatikoihin ja naurislaatikoihin.

Myös talven yli kellaroidut perunat ovat nyt parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon. Imelletyn perunalaatikon voi valmistaa tämän ohjeen mukaisesti soveltaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
70
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image