Ruoka

Nau­ris­hau­dik­kai­ta ja muita juureksia

Nauris on hyvä vanhan ajan makea herkku, josta syntyy helposti alku- ja pääruokaa syksyiseen ruokapöytään. KUVA: Sallmén Eljas
Ruoka 19.10.2006 0:00
Peerit Tähtinen
Viime perjantaina Oulun Vihanneshovi järjesti keittiöalan ammattilaisille sadonkorjuun juhlat. Tarkoituksena oli tehdä syksyn sadon harvinaisempiakin tuotteita tunnetuksi. Moniko tiesi esimerkiksi, että porkkanan alkuperäinen väri oli lila. Samalla keittiömestarit opastivat paikan päällä kädestä pitäen syötävien koristeiden teossa.

Järvikylän kartano oli tuonut tutut ruukkuyrttinsä maisteltaviksi, mutta myös vähemmän tunnettuja tuotteitaan kuten itämaiseen keittiöön kuuluvan mizuna-salaatin ja vehnänoraita, vesikrassia ja herneen- sekä auringonkukanversoja. Yrteistä neuvottiin valmistamaan maukkaita levitteitä ja yrttistä pitsan täytettä.

Yksi helpoimmista tavoista valmistaa nauriita ruoaksi on kuoria ja lohkoa nauriit ja paistaa lohkot voissa kauniin ruskeaksi. Mausteeksi riittää pelkkä suola. Herrojen herkkukaan ei tarvitse paljon valmisteluja, kypsyminen tosin vie pidemmän aikaa.

Harva enää valmistaa naurishaudikkaita, joka oli vanhan ajan varsinainen herkku ruokapöydässä. Naurishauvikkaat

2 kg kokonaisia pienehköjä nauriita
2 l vettä
suolaa
voita

Pese tasakokoiset nauriit ja lado ne tiiviskantiseen pataan kuumaan, suolalla maustettuun veteen. Käytä vettä sen verran, että nauriit peittyvät.

Hauduta nauriita uunissa 150 asteessa noin 3-4 tuntia, kunnes vesi on haihtunut kokonaan pois.

Lisää voinokareita ja anna hautua padassa vielä puoli tuntia. Ota uunista ja tarkista maku. Tarjoa sellaisenaan välipalana, päivällisen pääruokana tai liharuoan kanssa.

Lähde: Anneli Syrjänen, Rieskaa ja rössypottuja. Maakuntaruokia Pohjois-Pohjanmaalta. 2001, Pohjoinen


Herrojen herkku


4 naurista
suolaa
fariinisokeria
voita

Leikkaa naatit ja kannat pois, mutta älä kuori. Laita nauriit uunivuokaan. Kaiverra kolo päälle ja laita hyppysellinen suolaa, nokare voita ja fariinisokeria tai hunajaa.

Kypsennä nauriita parisen tuntia 180-asteisessa uunissa kunnes nauriit ovat pehmeitä.

Nauti pikkulusikalla kovertaen sisältö.

Voit tehdä samantapaisia uunijuureksia myös keltajuurista ja kyssäkaalista.



Naurisnyyttejä


6 naurista
2-3 rkl öljyä
2 rkl siirappia
hiven suolaa
mustapippurirouhetta

Kuori ja raasta nauriit. Sekoita raasteen joukkoon öljyä, siirappia, hiven suolaa ja mustapippuria.

Pane foliopalan päälle reilu desilitra raastetta ja rutista folio nyytiksi. Kypsennä uunissa 200 asteessa vajaa tunti.



Pariloidut juurekset


Marinadi:
4 rkl kasviöljyä
3 rkl soijakastiketta
hiukan hunajaa
0,75 tl aromisuolaa
mustapippuria

2 pientä bataattia tai 1 iso
2 naurista
4 porkkanaa

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Lohko bataatti ja kuoritut nauriit ja puolita porkkanat pituussuunnassa.

Laita juurekset marinadiin noin tunniksi ja kypsennä sen jälkeen grillissä parilalla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

Sivele juureksille marinointilientä kypsennyksen aikana.

Nauti juurekset grillatun kalan tai lihan kanssa.



Kinkku-yrttilevite rucolasta ja basilikasta


200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g kinkkusuikaleita
1/2 tlk ananasmurskaa
1/2 ruukkua villirucolaa
basilikaa oman maun mukaan

Hienonna yrtit, lisää

kinkkusuikaleet ja ananasmurska. Sekoita kaikki aineet tuorejuuston joukkoon.

Anna maustua noin puoli tuntia. Nauti vaalealla leivällä tai uuniperunan päällä.



Villirucolapizza


pohja:
käytä joko valmista pakastepohjaa tai tee pohja itse
täyte:
5 dl tomaattimurskaa
2 rkl tuoretta oreganoa
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
valkosipulia
150 g fetajuustoa
150 g emmentaljuustoraastetta
23 ruukkua villirucolaa.

Painele taikina pellille.

Sekoita basilika tomaatti murskaan ja levitä seos pohjan päälle. Lisää valkosipulia oman maun mukaan.

Lisää silputtu rucola-salaatti. Ripottele päälle fetajuustoa muruina ja laita päällimmäiseksi tuoretta oreganoa ja emmentaalia. Paista 225 asteessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Imelletty naurislaatikko ja imelletty lanttulaatikko

Tässä yksinkertainen ohje. Maku tulee imeltymisestä.

Tässä ohjeessa on otettu huomioon kaikki lanttulaatikon naurislaatikon imeltäsen perusteet ja tämän mukaan tehty imeltäminen imellyttää. Lanttulaatikon ja naurislaatikon imeltäminen vaatii ehdottomasti imeltämisreaktioiden lämpötilan 65-72 astetta tai muuten imeltymistä ei tapahdu riittävästi.

Mahdollisimman yksinkertaiset raaka-aineet:

2kg nauriita tai lanttuja

vettä keittämiseen ja imeltymiseen

4 ruokalusikallista vehnäjauhoja

50-100g voita

1-2 teelusikallista suolaa

Maitoa ja/tai kermaa

1. Kuoritaan lantut tai nauriit
2. Keitetään vähässä suolattomassa vedessä. Keittovettä kannattaa ottaa talteen ja lisätä tarvittaessa.
3. Lantut tai nauriit soseutetaan keitinveteen. Tarvittessa sose notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä osa imellyttämistä. Veden tarve on selvästi pienempi kuin perunoilla ja soseesta tuleekin helposti liian notkeaa.
4. Jäähdytetään sose 76 asteiseksi. Korkeammassa lämpötilassa jauhot "palaa".
5. Lisätään 4 ruokalusikallista vehnäjauhoja ja sekoitetaan soseeseen. Mitään muuta tässä vaiheessa EI lisätä.
6. Laitetaan 76 asteinen sose imeltymään 65-70 (75) asteiseen uuniin. Tässä lämpötilassa tapahtuu imeltymisreaktiot.
7. Tarkistetaan imeltyminen maistamalla noin tunnin kuluttua. Lisätään jauho jos ei merkkiä
imeltymisestä
8. Annetaan imeltyä 3-5 tuntia.
9. Lisätään suola, voi ja maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Voi maustaa.
Siirappia ja sokeria ei tarvita.
10. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja ripottele pinnalle korppujauhoja.
11. Paista 130-150 asteessa 2-3 tuntia

Talven yli kellaroidut lantut ja nauriit ovat erittäin hyvää raaka-ainetta imellettyihin lanttulaatikoihin ja naurislaatikoihin.

Myös talven yli kellaroidut perunat ovat nyt parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon. Imelletyn perunalaatikon voi valmistaa tämän ohjeen mukaisesti soveltaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image