Ruoka

Näin otat kah­vin­keit­ti­mes­tä­si kaiken irti – parempaa suo­da­tin­kah­via syntyy helpoilla nikseillä

Kokosimme alan ammattilaisen ja kahvikirjallisuudesta niksejä, joilla peruskeittimelläkin syntyvät astetta paremmat kahvit. KUVA: Maikkola Tapio
Ruoka 28.4.2018 18:07
Antti Pasanen

Keittiön työtasolla puhisevan ja pulputtavan suodatinkahvinkeittimen voi perustellusti nimetä Suomen kansalliskodinkoneeksi.

Suomalaiset hörppivät viime vuonna kahvia jauheena laskettuna 9,9 kiloa henkeä kohden, mikä on yhä eniten maailmassa.

Moni meistä tosin keittelee ihan turhaan päivästä toiseen samanlaiset kitkerät juhlamokat, koska keitintä ei ole aikoihin putsattu ja keittotavatkin ovat vähän sinne päin.

Kokosimme alan ammattilaisen ja kahvikirjallisuudesta niksejä, joilla peruskeittimelläkin syntyvät astetta paremmat kahvit.

Käytä puhtaita välineitä

Jos et ole puhdistanut keitintä aikoihin, tee se nyt. Kalkinpoisto kannattaa tehdä keittimen valmistajan ohjeiden mukaan. Osalla valmistajista kalkinpoisto on jopa keittimen takuun edellytys. Onneksi suurimmassa osassa Suomea vesi on pehmeää eikä juuri kerrytä kalkkia.

Esimerkiksi Moccamaster-keittimien vesisäiliön sisustan voi myös varovasti tiskata miedolla pesuaineella. Perään huolellinen huuhtelu.

Älä kaada vettä keittimen vesisäiliöön kahvipannulla, sillä siitä voi kertyä ajan mittaan keittimeen epäpuhtauksia ja jopa kitkerää kahvirasvaa. Käytä erillistä puhdasta kannua tai pulloa veden kaatoon.

Kostuta suodatinpaperi ennalta

Suodatinpaperi kannattaa kostuttaa vedellä, jolloin siitä ei irtoa makua kahviin eikä se ime enää keittovettä itseensä.

Osa kahviasiantuntijoista suosittelee käyttämään valkaistuja suodatinpapereita. Perustelu on, että valkaisemattomista papereista voi irrota puumaista makua kahviin.

Sekoita jo suppilossa

Lopputuloksen parantamiseksi kahvia kannattaa sekoitella suodatinsuppilossa siinä vaiheessa, kun vettä on valunut desin tai parin verran suodattimeen. Ajatus on saada koko kahvijauhemäärä kosteaksi, jolloin se uuttuu tasaisesti. Tämä parantaa makua. Ihan kaikissa keittimissä tämä ei niiden rakenteen vuoksi ole mahdollista keittämisen aikana.

Sekoita myös kahvi kannussa ennen tarjoilua, koska keittämisen eri vaiheissa pannuun päätyy eri vahvuista kahvia.

Säilytä ilmatiiviisti

Lämmin ja valoisa, ilmaa päästävä säilytys on kahvin maun kannalta surkein vaihtoehto. Tärkeintä on ilmatiiviys, jolloin happi ei pääse kosketuksiin kahvin kanssa. Kokonaisina papuina kahvi säilyy pidempään paremman makuisena kuin jauhettuna.

Yksi suositeltava säilytystapa on ilmatiivis pussi kokonaisia papuja jääkaapissa säilytettynä. Kahvi on tuoretuote, joten kahvinautinnossa korkeammalle tasolle haluavan kannattaa hankkia kahvinsa papuina ja ostaa kahvimylly.

Jos käytät maitoa, älä käytä mitä tahansa

Moni kahvintuntija suosittelee punaista eli rasvaista tai vähintään kevytmaitoa kahviin, sillä se luo tuhdimman ja täyteläisen suutuntuman. Rasvaton maito tekee kahvista vetistä.

Toisaalta kyse on makuasioista ja tottumuksesta, eikä mitään "oikeaa" tapaa juoda kahvia ole.

Esimerkiksi mustana juotuna kahvin omat aromit tulevat esiin parhaiten.

Kokeile tummaa paahtoa

Suurin osa Suomessa myytävästä suodatinkahvista on edelleen vaaleaa paahtoa, mutta tummien paahtojen tarjonta ja suosio on kasvanut tasaiseen tahtiin.

Moni valittelee, että tummista paahdoista tuppaa tulemaan liian väkevät kahvit. Näin tapahtuu, jos annostelu on yhtä runsasta kuin vaaleapaahtoisten kahvien kanssa on tottunut. Eräs ohje kehottaa laittamaan 20 prosenttia vähemmän tummapaahtoista kahvijauhetta.

Sopiva annostelu selviää pienellä kokeilulla ja riippuu myös tumman kahvin paahtoasteesta, joita on useita. Esimerkiksi Moccamasterin täyteen pannuun melko sopiva määrä on noin 6–7 täyttä kahvimitallista tummapaahtoista kahvijauhetta.

Vaalea paahto panee vastoin yleistä luuloa vatsan kovemmille. Siinä on jäljellä enemmän kahvin happoja, jotka muuttuvat muiksi aineiksi paahdon kestäessä pidempään. Siten tumma kahvi voi olla parempi vaihtoehto, jos vaalea paahto tuottaa esimerkiksi närästysoireita.

Jutun lähteinä on käytetty muun muassa Petri Niemisen ja Terho Puustisen kirjaa Kahvi – Suuri suomalainen intohimo (Tammi) sekä kahviyrittäjänä toimivan Petri Niemisen haastattelua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

No niin. Nyt on kokeiltu kostuttaa pussi ja hämmentää pööniä suppilossa ja ei toimi meidän Mokkamasterissa,ei edes tuoksu pirtissä, että on kahvit keitetty. Se siitä ammattilaisten neuvosta. Vanhaan malliin keitetään kaffet jälleen ,laitan keittimen päälle ja käyn tallissa syöttämässä hepat ja koiran ulkona samalla ja kun tulen sisään kahvin tuoksu täyttää pirtin ja jo ulko-oven avattua ihana tuoksu tulee vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valkaistuahan se paperi...
Kannattaa käydä katsomassa se sellun ja paperin valmistus ennenkuin erityisestä kemikaaleilla valkaisusta liikaa huudellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Älä kaada vettä keittimen vesisäiliöön kahvipannulla, sillä siitä voi kertyä ajan mittaan keittimeen epäpuhtauksia ja jopa kitkerää kahvirasvaa." Lasipannut on niin helppo pestä että eipä tuosta epäpuhtauksia ehdi kertyä jos jaksaa sen pannun pestä kunnolla muutaman päivän välein - tai ainakin viruttaa huolellisesti ennen kuin täyttää keittimen. Itse keitin kannattaa pestä n. 6kk välein. Etikka/vesi -sekoitus on kaikista paras keittimen puhdistamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siitä vai kertyy kahvijäämiä, ellet pese pannua joka keiton välissä, jonka jälkeen siinä taas on pesuainejäämiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole iso homma pitää keittimen vieressä vesikannua, jolla vettä keittimeen kaataa.
Tuo keittimen kannun käyttö veden kaatoon on kuin kylmissään housuun kusemista, tuntuu sillä hetkellä hyvältä idealta, mutta aiheuttaa sitten kaksinverroin probleemia. Kukin tekee tyylillään, mutta erillisen vesikannun käyttö on varsin helppoa ja kahvi on aina hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos teet paljon fyysisijä maximi suorituksia, niin juo kahvia enintää kuppi viikossa. Vastoin yleistä luuloa, kahvi ei ole piristävä energiajuoma. Kahvi vetelöittää urheilijaa, silloin kun mennää aivan täysillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihinkähän tieteelliseen näyttöön väitteesi perustuu? Onnistuit provosoimaan mutta lie ollut se tarkoituksesikin! Vastoin luuloasi kahvi ei kohtuullisesti nautittuna vaikuta urheilusuorituksiin ollenkaan heikentävästi, mentiinpä maximilla vai minimillä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa jäi kertomatta yksi tärkeä seikka, nimittäin veden laatu. Jos keittää kloorattuun hanaveteen kahvit, niin pahalle maistuu. Parasta tulee kylmällä tislatulla vedellä. Automaattisia vesitislaimia kotikäyttöön löytyy netistä. Itse keitän aina tislattuun, jääkaappikylmään veteen tuoreista, vasta jauhetuista pavuista ja aina puhtaaksi pestyyn pannuun. Maku on taivaallinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö hifistelyä. Juhlamokka ei ole laatukahvi, vaikka se on semmoisena suomalaisille vuosikymmeniä markkinoitu. Minun kahvinkeittimessä vain Juhla mokka maistuu kitkerältä. Asia ratkeaa, kun vaihtaa kahvilaadun. Vähän aikaa, kun juo jotakin vähemmän pistävää kahvia, niin ei enää voi palata juomaan juhlamokkaa, josta on se 'pehmeys' kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Esimerkiksi Moccamasterin täyteen pannuun melko sopiva määrä on noin 6–7 täyttä kahvimitallista tummapaahtoista kahvijauhetta."

Moccamasterillahan käytetään Moccamasterin omaa mittaa, ja täyteen pannuun laitetaan noin 5 mitallista normipaahtoista kahvijauhetta. Reilusti tai vajaasti, riippuen kahvimestarin mieltymyksistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa on Moccamaster, mutta kahvimitta ei ole Moccamasterin oma. Mokkamasterin oma mitta on paras, se on kahden kupin mitta, suorakaiteen muotoinen. Sillä mittaamalla pöönät saa juuri sopivaa kahvia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa on Moccamasterin oma mitta, mutta vanhempaa mallia. Itse olen saanut ko. mitan keittimen mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sen kahvin pitääkin maistua vähän puulle,muuten se on liian hyvää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kahvin sekoittaminen suppilossa on tärkeä. Moccamasterilla tulee kuin hankeen kustu reikä ja pöönät laidoilta ovat kuivia. Toinen tapa on käyttää rosteri ruuvia suppilon reiän pienentäjänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kahvijauhe pitäisi kuivasuodattaa aina ennen kahvin suodatusta. Kuivasiivilän läpi ja ottaa epäpuhtaudet pois. Tätä ei moni tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ollut elämäni aikana yli kolmessakymmenessä työpaikassa. Lähes kaikkien kahvihuoneissa juodaan surkeaa kahvia. Pääsääntöisesti syynä on ettei tajuta käyttää ilmatiivistä kahviböönien säilytysastiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä kestää työmaalla kahvipaketti kaksi päivää - ei se ehdi siinä ajassa juuri ilmottua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Omistat Mokka Masterin Ja Lähdet Viikon Reissuun Tultuasi Kahvi Maistuu Pahalle Koska Mokkamasteriin JÄÄ Vettä Vesisäiliöön Aina keton Jälkeen Ainakin Puoli Desiä Ja Liitottuuhan Se Melkovarmasti...Kannattaa Kaataa Vesi Pois jos On Pitempiä Aikoja Käyttämättä,,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jokainen keittäköön omala tavallaan ei aamulla jouda poppakonsteja tekemään se on keitto , juonti ja ulos siinä ne hienoudet on jotkuhan panee nestle kahviv lusikalla suuhun ja kuuma vesi päälle siinä on maku elämys kuulemma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

104
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
60
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
49
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
41
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
32
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
32
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image