Ruoka

Muhkea munakoiso pitää vahvoista mausteista – munakoisoa kannattaa itkettää

Kaunis munakoiso-carpaccio on vegeversio italialaisesta alkupalaklassikosta.
Ruoka 29.4.2018 20:25
Elina Ylitervo

Sisilialainen caponata saa rakastumaan munakoisoon.

Luonteikas ajvar-tahna maistuu leivällä ja grilliruuan lisukkeena.

Munakoisoa on ollut tapana itkettää sen kitkeryyden vuoksi. 

Nykyiset lajikkeet on jalostettu miedommiksi, joten maun vuoksi itketystä ei tarvitse tehdä. Sillä on kuitenkin merkitystä munakoison rakenteen kannalta. Itketetty munakoiso pysyy paistettaessa tiiviimpänä eikä ime itseensä niin paljon rasvaa.

Caponataan tulevat munakoiso- ja kesäkurpitsakuutiot itketetään näppärästi lävikössä. Muiden sivun reseptien uunissa paahdettavia munakoisoja ei sen sijaan tarvitse itkettää.

Ajvar-tahnaa ja carpacciota varten munakoisot voi valmistaa myös grillissä tai avotulella paahtamalla. Grillaus antaa munakoisolle hienostuneen savun maun. Hetken jäähdyttyään hiiltynyt kuori on helppo kuoria.

Ajvar-tahna

Ajvar-tahna kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä maku paranee parin päivän maustumisen jälkeen.

1 iso munakoiso

4 punaista paprikaa

3–4 valkosipulinkynttä

½ dl oliiviöljyä

1 rkl valkoviinietikkaa

1/2 tl suolaa

mustapippuria

Puolita huuhdellut munakoiso ja paprikat. Poista paprikoista kanta, siemenet ja valkoiset osat. Laita puolikkaat öljytylle uunipellille leikkauspinta alaspäin ja paahda 250-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes pinta on mustunut ja alkaa kupruilla. Nosta munakoisot ja paprikat paksuun muovipussiin, sulje tiiviisti ja anna jäähtyä 10 minuuttia. Poista kuoret.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Laita munakoiso, paprikat ja valkosipuli blenderiin ja surauta tahnaksi. Koostumus saa jäädä karkeaksi. Lisää oliiviöljy ja etikka, sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla.

Laita tahna kattilaan ja anna kiehahtaa keskilämmöllä. Hauduta miedolla lämmöllä 30 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta mustapippurilla ja lisää suolaa tarvittaessa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja tarjoile esimerkiksi grilliruuan kanssa. Tahna säilyy tiiviissä rasiassa jääkaapissa pari viikkoa.

Caponata-leipäset

Caponata sopii leivän lisäksi myös grilliherkkujen lisukkeeksi.

20 kpl

1 iso munakoiso

1 kesäkurpitsa

suolaa

1 punasipuli

2 sellerinvartta

4 tomaattia

1 dl kivettömiä vihreitä oliiveja

1 rkl sokeria

3 rkl punaviinietikkaa

1 rkl kapriksia

basilikaa

patonkia tarjoiluun

Kuutioi munakoiso ja kesäkurpitsa noin 2 cm kuutioiksi. Ripottele päälle kevyesti suolaa ja laita lävikköön valumaan puoleksi tunniksi. Huuhtele vedellä ja taputtele keittiöpyyhkeellä kuivaksi.

Paista munakoisot ja kesäkurpitsat oliiviöljyssä paistinpannulla kullanruskeiksi. Nosta sivuun.

Viipaloi punasipuli, kuutioi selleri sekä tomaatit. Lämmitä pannulla oliiviöljyä keskilämmöllä ja paista sipulia ja selleriä, kunnes ne saavat hieman väriä ja pehmenevät. Mausta hyppysellisellä suolaa ja lisää tomaattikuutiot sekä oliivit. Paista vielä muutama minuutti.

Lisää joukkoon sokeri sekä punaviinietikka ja hauduta 20 minuuttia, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Lisää munakoiso- ja kesäkurpitsakuutiot sekä kaprikset. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla tarvittaessa. Tarjoa patonkiviipaleiden päällä basilikan kanssa.

Kvinoa-munakoisot ja kurkkuraita

Kvinoalla täytetyt munakoisot tarjoillaan raikkaan kurkku-raidan kanssa.

8 kpl

4 pientä munakoisoa

3 valkosipulinkynttä

4 rkl oliiviöljyä

2 tl juustokuminaa

1 1/2 tl savupaprikaa

1 tl jauhettua korianteria

1 tl kurkumaa

sormisuolaa

Täyte:

1 1/2 dl kvinoaa

1 punasipuli

2 rkl oliiviöljyä

1 prk (380 g) kikherneitä

11/2 rkl valkoviinietikkaa

mustapippuria

suolaa

100 g fetaa

tuoretta korianteria

Raita:

½ kurkku

1 salottisipuli

1 valkosipulinkynsi

2 cm pala inkivääriä

½ limetin mehu

½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna

¼ dl tuoretta minttua hienonnettuna

½ tl garam masalaa

3 dl turkkilaista jogurttia

suolaa

mustapippuria

Leikkaa munakoisot puoliksi pitkittäin. Koverra lusikalla keskustaan kolo, jätä reilu 1 cm sisusta kuoreen. Säästä pois kaavittu munakoiso täytteeseen. Hienonna valkosipuli ja sekoita oliiviöljyyn mausteiden kanssa. Sivele puolikkaat öljyseoksella ja laita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele päälle sormisuolaa. Paahda 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna munakoison sisus sekä sipuli. Kuullota punasipulia oliiviöljyssä paistinpannulla. Lisää hienonnettu munakoiso, paista muutama minuutti. Lisää pannulle kvinoa ja valutetut kikherneet. Mausta valkoviinietikalla, mustapippurilla ja suolalla.

Täytä munakoisot, ripottele päälle fetaa ja paista 200 asteessa 30–35 minuuttia.

Valmista sillä aikaa raita. Kuori kurkku ja raasta karkeaksi raasteeksi. Laita lävikköön valumaan hetkeksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki ainekset ja nosta jääkaappiin maustumaan. Tarjoa valmiit munakoisot tuoreen korianterin ja raidan kanssa.

Munakoiso-carpaccio

neljälle

2 isoa munakoisoa

suolaa

mustapippuria

3 rkl oliiviöljyä

Tahinikastike:

3 rkl tahinia

1 rkl limettimehua

1 ½ rkl vettä

1/2 rkl hunajaa

½ tl juustokuminaa

suolaa

Lisäksi:

1 rkl hunajaa

3 rkl pistaasipähkinöitä murennettuna

2 rkl fetamurua

2 tl lehtipersiljaa hienonnettuna

pitaleipää tarjoiluun

Pese munakoisot ja pistele niihin reikiä haarukalla. Paahda 200-asteisessa uunissa 40–50 minuuttia, kunnes munakoisot ovat pehmenneet ja kuoria alkaa kupruilla. Anna jäähtyä hieman. Kuori munakoisot ja leikkaa ne pitkittäin reilun puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Sivele kaksi leivinpaperia oliiviöljyllä. Laita toinen leivinpaperi uunipellille öljytty pinta ylöspäin, asettele munakoisoviipaleet tarjoiluastian kokoiselle alueelle ja laita toinen leivinpaperi päälle öljytty puoli alaspäin. Laita päälle paino (esimerkiksi pelti) ja paina kevyesti. Ota päällimmäinen leivinpaperi pois, aseta tarjoiluastia munakoisoviipaleiden päälle ja käännä ympäri. Poista toinenkin leivinpaperi.

Valmista tahinikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään ja pursota munakoisojen päälle. Ripottele päälle myös hunajaa, pistaasipähkinämurua, murennettua fetaa sekä yrttejä. Tarjoile pitaleivän kanssa alkupalana.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

101
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
57
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
47
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
39
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
29
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
26
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Vaurauden esittelyn sijaan, varakas voi arvostaa omaa ja lähimmäistensä terveyttä niin paljon, että ostaa ison kalliin ... Lue lisää...
Motoman

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image