Ruoka

Martinpäivän perinteisiin kuuluu hanhi

Hanhen rinta maistuu perunoiden, papujen, punakaalen ja hyytelön kera. Kunnon kermakastike kruunaa aterian.
Ruoka 4.11.2009 19:43
Peerit Tähtinen, tekstiTapio Maikkola, kuvat

Kaleva

Suomessa martinpäivällä on kahdet perinteet. Ruotsista on tullut tapa juhlistaa syksyistä hanhien teurastusta ja valmistaa hanhenverestä keitto ja tarjota sen päälle uunissa paistettua hanhea. Suomalainen tapa on ollut juhlistaa lähinnä sikojen teurastusta valmistamalla erilaisia ryyni- ja verimakkaroita siansuoliin.

Ruotsista Martinhanhen perinne levisi Suomeen vasta 1900-luvulla. Päivään kuuluivat myös martinmarkkinat ja krouvissa käynti. Martinhanhen lisäksi nautitaan hanhen tai porsaan verestä valmistettua mustakeittoa ja hanhen kaulasta valmistettua makkaraa.

Meillä martinpäivän vietto yhdistyy myös uskonpuhdistaja Martti Lutherin kunnioittamiseen. Luther syntyi 10. marraskuuta ja seuraavana päivänä hänet kastettiin Pyhän Martin mukaan. Myös suomalaisessa kalenterissa Martinpäivä on 10. marraskuuta.

Pyhä Martti eli Martinus Toursilainen oli tärkeä pyhimys keskiajan Euroopassa. Hänen kerrotaan olleen Unkarissa syntynyt roomalaisen armeijan sotilas, joka tapasi Amiénsin kaupungin edustalla kovaonnisen kerjäläisen. Koska hänellä ei ollut rahaa eikä ruokaa annettavaksi, hän halkaisi miekallaan viittansa kahtia ja antoi toisen puoliskon palelevalle kerjäläiselle. Martinus sai piispan arvon vuonna 371.

Legenda kertoo Martinuksen piiloutuneen hanhitarhaan, kun häntä tultiin hakemaan piispanistuimelle. Tästä tapahtumasta muistuttaa martinhanhi. Ruokaa jaettiin myös köyhille ja päivä alkoi muistuttaa yhä enemmän syöminkejä.



Martinhanhi


1 tuore tai pakastettu hanhi (3-5 kg)
5 sipulia
2 hapanta omenaa
100 g aprikooseja
100 kuivattuja luumuja
ruukku persiljaa
suolaa
mustapippuria
2 laakerinlehteä
salviaa
2 tl maissintärkkelystä
kermaa

Pakastettu hanhi sulaa jääkaapissa noin kahdessa vuorokaudessa. Ota sulaneen linnun vatsasta pois kaula ja muut sisäelimet. Kuivaa.

Kuori sipulit ja omenat. Poista siemenkodat omenista. Kuutioi sipulit ja omenat. Kuullota niitä voissa.

Lisää pilkotut aprikoosit ja luumut sekä persiljasilppu.

Suolaa ja pippuroi hanhi sekä sisältä että päältä. Täytä hanhi sipuli-hedelmäseoksella.

Ompele hanhen peräaukko kiinni paistinlangalla tai cocktailtikuilla.

Laita hanhi ensin 200-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi ja laske lämpöä 160 asteeseen kun pinta on saanut kaunista väriä.

Laita uunipannulle kiehuvaa vettä, laakerinlehdet ja salviaa. Valele hanhea kuumalla liemellä puolen tunnin välein.

Kypsymisaika on noin 3-4 tuntia hanhen koosta ja iästä riippuen. Kokeile kypsyyttä pistämällä cocktailtikulla koipeen. Jos reiästä tuleva neste on kirkasta, lintu on kypsä.

Peitä lintu foliolla ja anna sen levätä 15 minuuttia ennen viipaloimista.

Siivilöi liemi ja kuori rasvaa pinnalta. Rasva on herkullista ruoanvalmistuksessa, varsinkin lihapateissa ja padoissa. Sekoita maissintärkkelys tilkkaan vettä ja suurusta sillä liemi. Mausta ensin suolalla ja pippurilla.

Voit maustaa kastiketta myös tilkalla portviiniä tai madeiraa ja lisätä halutessasi kermaa.

Tarjoa hanhen kera haudutettua punakaalia, höyrytettyjä vihreitä papuja, kastanjasosetta, esikeitettyjä hanhenrasvassa paistettuja pariisinperunoita, kastiketta ja hyytelöä.



Haudutettu punakaali


500 g punakaalia
3 punasipulia
2 hapanta omenaa
1 dl vettä
1/2 dl punaviinietikkaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl suolaa
2 laakerinlehteä
0,5 dl siirappia

Suikaloi punakaali. Kuori sipulit ja omenat, leikkaa ne lohkoiksi. Kaada kattilaan vesi, etikka, mausteet ja siirappi.

Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kasvikset.

Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia, kunnes kaali on rapsakan pehmeää. Lisää tarvittaessa vettä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
10:59
Oulaskankaan sairaala luopuu rajoitetuista asiakaspalvelun soittoajoista
10:32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
9:52
OP:n syksyn toiset yt-neuvottelut päättyivät – irtisanottuja tällä kertaa ainakin 270, ei vaikutuksia Pohjois-Suomeen
9:51
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
8:50
Hepokankaantien risteykseen jumittunut raskas ajoneuvo sulki Hyrynsalmentien Puolangalla yli tunniksi
8:28
Vaaralliset pensaspalot piinaavat Australiaa, Sydney savun peitossa – Australian MM-ralli peruttiin
53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image