Ruoka

Marjasato mehuksi - viisi helppoa mehureseptiä

Makoisa mansikkamehu on lastenkekkerien ehdoton hitti. KUVA: Nanna Rintala
Ruoka 8.8.2016 20:00
Nanna Rintala

Mehun valmistus onnistuu mehumaijalla höyryttämällä tai kattilassa keittämällä. Viinihapon avulla saat marjoista tuorejuomaa, ja ylellisen nektarin valmistukseen riittää kuumennus 80 asteeseen. Sakeassa nektarissa käytetään marja kokonaan, niin kuoret kuin hedelmäliha, eikä sitä laimenneta nautittaessakaan.

Kokeile eri menetelmiä, marjalaatuja ja yhdistelmiä, niin löydät oman suosikkisi.

Mehun valmistaminen on lopulta hyvin näppärää ja helppoa. Kesähelteellä mehumaijan voi laittaa porisemaan vaikka terassille, jos grillissäsi on liesiosa tai omistat irrallisen keittolevyn.

Mehun voi säilöä steriloituihin, puhtaisiin lasipulloihin, mikäli pulloille löytyy viileä säilytyspaikka, tai sen voi pakastaa puhtaissa muovipulloissa tai rasioissa, jolloin voit tehdä mehun myös ilman sokeria. Muista jättää pakastepulloihin vara nesteen laajenemista varten.

Viluisen olon taltuttajana mikään ei voita kotoista, kuumaa mustaviinimarjamehua. Paksuun, voimaannuttavaan mehuun riittää laimennussuhteeksi puolet kuumaa vettä ja puolet mehua.

Höyrymehu herukoista mehumaijassa

n. 4 kg musta- ja punaherukoita

n. 1 kg sokeria

vettä

Nosta mehumaija liedelle. Tarkista, että letkuosat ovat tukevasti kiinni, ankkuroi letkuosa keiton ajaksi mehumaijan kädensijaan kiinni suuosa mehupinnan yläpuolelle.

Täytä alin osa kokonaan vedellä ja laita kiehumaan. Kaada herukat siiviläosaan. Herukoita ei tarvitse erikseen perata, riipimättömät käyvät hyvin mehunkeittoon. Mikäli teet mehua sokerin kanssa, lisää myös sokeri kerroksittain marjojen kanssa. Sitä tarvitaan 200–300 grammaa marjakiloa kohti. Sokeri auttaa mehun irtoamisessa.

Anna marjojen höyrystyä kannen alla veden kiehuessa. Huolehdi, ettei vesi lopu kiehuttamisen aikana. Lisää vettä tarvittaessa.

Valuta ensimmäinen erä mehua kannuun tai kattilaan noin 20 minuutin kuluttua. Kaada se uudestaan maijaan marjojen päälle.

Mehun höyryttäminen kestää marjojen kypsyydestä riippuen noin 40–60 minuuttia. Keitä marjoja kunnes ne vaalenevat ja painuvat kokoon. Mehun voi valuttaa suoraan pulloihin, mutta tulikuumaa mehua on helpompi käsitellä, jos sen kaataa ensin isoon kannuun.

Valuta sokeroitu mehu steriloituihin lasipulloihin ja sulje mieluiten kumitulpalla tai säilö mehu puhtaisiin pakastepulloihin. Pakastettaessa voit tehdä mehun myös kokonaan ilman sokeria. Lasipullot säilyvät viileässä.

Laimenna mehu tarjottaessa makusi mukaan.

Minttu-mustikkanektari

2 l perattuja mustikoita

½ l vettä

kourallinen mintunlehtiä

1 ½ dl sokeria


Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna 80-asteiseksi, eli lähes kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi.

Pullota pieniin pulloihin tai pakasterasioihin. Pullot säilyvät viileässä.

Vaniljainen  mansikkamehu

4 l perattuja mansikoita

1 l vettä

½ vaniljatanko

8 dl sokeria

Laita mansikat ja vesi kattilaan halkaistun vaniljatangon kera. Keitä kunnes mansikat vaalenevat, noin 10–15 minuuttia. Siivilöi mansikkamehu toiseen kattilaan harsokankaan läpi (kertakäyttöinen kuituliina tai suojamyssy käy tähän myös). Purista mehu mansikoista. Lisää sokeri kattilaan ja kiehauta. Kuori vaahto pinnalta ja pullota.

Mehu on laimennettavaa.

Vaasan Jaakoon puolukkajuoma

12 l perattuja puolukoita

3 l vettä

50 g viinihappoa (saa tavallisesta ruokakaupasta)

2 kg sokeria

Survo puolukat, lisää survokseen vesi ja viinihappo. Sekoita ja jätä liinalla peitettynä huoneenlämpöön 1–2 vuorokauden ajaksi.

Siivilöi puolukat mehusta ja lisää sokeri.

Sekoittele mehua parin tunnin aikana, jotta sokeri sulaa. Mehua ei kuumenneta.

Pullota. Säilyy viileässä. Tarjoillaan laimennettuna.

Vaasan Jaakoon puolukkajuoma on perinneresepti, jolla syntyy kauniin väristä ja raikasta mehua. KUVA: Nanna Rintala

Vadelma-inkiväärijuoma

2 kg vadelmia

2 rkl raastettua inkivääriä

1 l vettä

1 sitruunan mehu

600 g tummaa sokeria

Kiehuta vadelmia, inkivääriä ja vettä kattilassa 10–15 minuuttia. Siivilöi harsokankaan läpi toiseen kattilaan.

Lisää sokeri ja sitruunamehu ja kiehauta. Pullota. Laimenna sopivaksi tarjottaessa.

MAINOS

Kommentoi

Miksi tässä ei ole samalla kerrottu lehdistä saatavan mehun reseptejä?
Viinimarjapensaan ja raparperin lehdistäkin saa aivan mahtavaa mehua yhtä helposti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raparperin lehdet eivät ole ihmisten ruokaa eikä juomaa. Raparperin lehtien terveysvaikutusta voi verrata siihen entiseen valmiiksi irvistettyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herukat kannattaa jättää mehustumaan huoneen lämpöön yöksi ja keittää mehuksi vasta seuraavana päivänä. Mehu irtoaa helpommin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image