Ruoka

Loimu kypsyttää kalan lempeästi

Liekit kypsyttävät siian lempeästi. Kalaa valellaan kypsymisen aikana usein sulatetulla voilla. Varo kuitenkin polttamasta näppejäsi.
Ruoka 7.7.2005 0:00
Marjatta Honkasalo
Polttavat liekit näykkivät kalan pintaa. Luulisi, että kala on kohta kuiva ja karrelle palanut, mutta lopputulos on mehukas, juuri sopivan pehmeäksi paistunut ja maukas. Eikä valmistus ole edes vaikeaa, kun taitaa niksit.

Aloitetaan siis alusta ja lähdetään ostoksille. Valitsemme torilta kasvatetun siian, vaikka villiä, pientä siikaakin on tarjolla. Komean kokoinen kasvatettu kala houkuttelee, koska se enemmän rasvaa keränneenä kypsyy liekkien loimussa mehukkaaksi.

Kalasta poistetaan vain sisälmykset ja kidukset. Se viilletään auki niin, että kalan saa kiinnitettyä selälleen lankulle. Kalan sisään ripotellaan karkeaa suolaa ja sen annetaan maustua tunnin tai pari kylmässä. Maustumista odotellessa kasataan nuotio.



Älä pudota
kalaa nuotioon


Loimutettava kala kiinnitetään lankulle. Se voi olla myös iso halko tai riittävän iso lauta, johon kalan voi avattuna kiinnittää.

Myös muita konsteja on. Esimerkiksi Tornionjoen Kukkolankoskella on tapana pujottaa siiat tikun läpi ja asettaa kalat tikun varassa nuotiolle paistumaan. Kalat suolataan valelemalla suolavedellä vasta kypsinä. Pohjoisessa on isojen lohien loimuttamista varten valmistettu myös puisia ritilöitä, jotka on asetettu nuotion päälle.

Lankulle siika - tai lohi - kiinnitetään mieluiten puunauloilla. Rautanaulatkin käyvät, mutta ne kuumenevat ja samalla kypsentävät ja pehmentävät kalan ympäriltään. Pahimmassa tapauksessa kala tippuu nuotioon.

Puunauloiksi kelpaavat mitkä tahansa tikut. Tikut saa kiinni lankkuun, kun kovertaa puuhun terävällä puukolla reiän ja kiinnittää tikut vasaralla hakaten.

Siika sijoitetaan nuotioon niin, että liekit pääsevät nuolemaan kalan lihaa. Jos kala on lankulla pystypäin, paksumpi pääpuoli tulee alas, jotta se ehtii kypsyä yhtä nopeasti kuin ohuempi pyrstöpuoli.

Kala ei tietenkään kypsy, jos tuli ei pala koko ajan. Puita kuluu siis paljon. Kalaa täytyy myös valella voilla heti alusta lähtien, jotta pinta ei pala. Kun liekit ovat antaneet siian kyljille hyvän värin, on tämä herkku valmis.



Graavi lohi


1 kg tuoretta lohifileetä
2 rkl karkeaa suolaa
1-2 rkl sokeria
2 tl kokonaisia valko- tai musta-
pippureita
tuoretta tilliä
ja ruohosipulia

Ripota hiukan suolaa voipaperille. Leikkaa filee kahdeksi palaksi ja ripota leikkuupinnoille mausteet. Pane toinen paloista astiaan nahkapuoli alaspäin. Silppua pinnalle tilli- ja ruohosipulikerros. Aseta päälle toinen pala lihapinta yrttejä vasten niin, että toisen fileen paksu lihapuoli tulee toisen ohutta kylkilihaa vasten.

Peitä kelmulla tai voipaperilla ja aseta päälle kevyt paino, esimerkiksi lautanen. Anna maustua jääkaapissa noin vuorokauden ajan.

Graavatun lohen voi myös pakastaa. Pane tuore, suolattu lohi heti pakasteeseen, sulatettaessa se samalla graavautuu. Leikkaa lohesta tarjolle tuotaessa ohuita viipaleita poikittain ja viistoon.



Tomaattitartar


4 tomaattia
2-4 salottisipulia
ruohosipulia
valkoista balsamico-viinietikkaa
rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria

Tee tomaatteihin päälle ristikkäiset viillot ja kasta ne kuumaan veteen. Kuori tomaatit ja poista siemenet. Kuutioi pieniksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi myös sipulit ja lisää tomaattien sekaan. Silppua joukkoon ruohosipulia ja lisää sen verran balsamicoa ja rypsiöljyä, että seoksesta tulee notkea, mutta ei liian valuva. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoa alkupalaksi graavin lohen lisäkkeenä ja viimeistele annos pestokastikkeella.



Nopea lohiwokki


400 g wokkivihanneksia
300 g kirjolohikuutioita
mustapippuria
1 prk Sweet and sour -ateriakastiketta (tai vastaavaa)
250 g nuudeleita

Kuumenna wokki- tai muurinpohjapannussa hieman öljyä ja wokkaa siinä vihannekset nopeasti. Lisää pannuun kalakuutiot ja kypsennä hieman. Lisää kastike ja kiehauta ruoka kuumaksi. Mausta pippurilla. Kuumenna nuudelit kiehuvassa vedessä ja lisää ne ruokaan.



Sitruunakalaa foliossa


neljä fileetä vaaleaa kalaa
(kuhaa, siikaa tai kampelaa)
1/2 tl suolaa
pala (noin 200 g) varhais-
kaalia
2 porkkanaa
2-3 sipulia
1 sitruuna
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl mustia oliiveja viipaleina
1/2 dl vihreitä oliiveja viipaleina
2-3 rkl kapriksia
noin 1 rkl öljyä
mustapippurirouhetta

Levitä kalafileet leikkuulaudalle ja ripottele niille suola ja pippuri. Suikaloi kaali, porkkanat ja sipulit. Leikkaa foliosta neljä isoa palaa ja taita ne kaksinkerroin. Jaa kasvissuikaleet folioille. Jätä sipulista hiukan kalojen pinnalle laitetavaksi.

Pese sitruuna hyvin kuumalla vedellä. Viipaloi se ja laita kasvisten päälle 1-2 viipaletta. Aseta fileet sitruunaviipaleiden päälle. Viipaloi valkosipulit. Ripottele kalan päälle valkosipulit, loppu sipuli, kaprikset ja oliivit.

Lorauta päälle öljyä ja ripottele pinnalle hiukan mustapippuria. Sulje foliot nyyteiksi ja nosta grilliin. Kypsennä grillissä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image