Ruoka

Li­ba­no­ni­lai­nen meze-pöytä käy koko ateriasta

Shish-vartaisiin käytetään grillattua lihaa tai kanaa.
Ruoka 30.8.2007 0:00
Marika Kataja, STT

Ruoka on libanonilaisille muutakin kuin pelkkä vatsan täyte. Siitä puhutaan, siitä nautitaan ja ennen kaikkea sitä valmistetaan huolella. Aamuisin, kun lapset kiiruhtavat kouluun ja aikuiset töihin, beirutilaisissa rappukäytävissä leijuvat jo mausteiset tuoksut. Perheenäidit aloittavat lounaan valmistuksen hyvissä ajoin.

Libanonilainen ruoka vaatii aikaa, mutta sen valmistus ei ole vaikeaa. Nykyisin, kun yhä useampi perheenäiti työskentelee kodin ulkopuolella, monet käyttävät elämää helpottaakseen puolivalmisteita - ainakin arkisin. Viikonloppuisin perhekunnat kokoontuvat usein syömään yhdessä.

Pitkän lounaan aloittaa alkupalapöytä, meze. Pienet suupalat ovat tuttu näky Välimeren maissa, mutta Lähi-idän alueella meze on ruokaisampi. Usein pääruokaa ei edes tarvitse.

Meze koostuu noin puolesta tusinasta pieniä ruokalajeja. Yksinkertaisimmillaan tarjolla on erilaisia vihanneksia, kikhernetahnaa, hummusta ja muita dippitahnoja, oliiveja, salaatteja ja paksua maustamatonta jogurttia. Ruoat kauhotaan suuhun ohuella rieskan tyyppisellä vehnäleivällä.

Libanonilainen ruoka on terveellistä ja koostuu hyvin suurelta osalta vihanneksista ja yrteistä. Vuosisatojen kuluessa keittiössä on opittu hyödyntämään kaikki puutarhan ja luonnon antimet aina "rikkaruohoja" myöden.

Lähes kaikki raaka-aineet saa Suomessa isommista marketeista. Tosin seesaminsiementahnaa eli tahinia ei välttämättä löydy aivan lähikaupan hyllyltä. Myös Libanonin erikoisuus, kuivatuista marjoista jauhettu punainen sumak-mauste voi olla vaikea löytää. Sitä saa kuitenkin etnisistä kaupoista ja postimyynnistä. Vaikka sumakia ei saisikaan käsiinsä, hätää ei ole, sillä sen happamankirpeän maun pystyy korvaamaan sitruunanmehulla.

400 g tölkki kikherneitä
(tai 250 g kui vattuja, yön yli liotet
tuja ja noin tunnin verran pehmeäksi
keitettyjä kikherneitä)
2 dl oliiviöljyä
2-4 valkosipulinkynttä
3 dl tahini-tahnaa
2 tl suolaa
1 sitruunan mehu
Koristeeksi: Persiljan oksia, paprika
jauhetta

Soseuta kikherneet. Lisää soseeseen murskattu valkosipuli ja oliiviöljyä kunnes se notkeutuu. Lisää säilytys- tai keitinlientä tarpeen mukaan. Sekoita joukkoon tahini huolellisesti, lopuksi suola ja sitruunan mehu. Siirrä hummus tarjoiluastiaan. Vedä lusikalla tahnaan ympyräkuvio. Lorauta siihen oliiviöljyä sekä muutama ehjä kikherne, koristele halutessa paprikajauheella ja persiljan oksilla.

2 kupillista bulgur-vehnää
450 grammaa lampaan jauhelihaa
1 sipuli pilkottuna
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
0,5 tl kanelia
0,5 tl valkopippuria

Liota bulguria vedessä kunnes se on pehmeää, purista vesi pois huolellisesti. Kylmennä bulguria ja lihaa ainakin tunnin jääkaapissa.

Jauha jauheliha mahdollisimman hienoksi ja sekoita joukkoon loput ainekset. Seoksen tulisi olla tahnamaista. Jos lihamylly ei jauha lihaa tarpeeksi pieneksi, jauha sitä vielä kulhossa esimerkiksi perunanuijan kanssa. Jäähiput saattavat auttaa, jos seos lämpenee liikaa.

Kibbehin voi nyt tarjoilla raakana tartarin tapaan. Seoksesta voi paistaa myös lihapullia. Tällöin seokseen voi lisätä kourallisen paahdettuja pinjansiemeniä ja kourallisen hakattua minttua.

6 broilerin rintafileetä
1 sitruunan mehu
4-6 valkosipulin kynttä
0,5 dl oliiviöljyä
8 kokonaista kardemummaa (tai 2 tl
jauhettua)
1 kanelitanko
2 laakerinlehteä
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl cayennepippuria
0,5 tl kuminaa
1 tl suolaa
(2 tl sumakia)

Leikkaa broilerinfileet kuutioiksi. Sekoita sitruunan mehu, öljy, valkosipulinkynnet ja mausteet. Laita broilerinpalat maustumaan jääkaappiin yön yli.

Työnnä vartaisiin, ripottele päälle sumakia jos käytät, ja grillaa kypsäksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:13
Lumijokisen Mervin ideasta kasvoi yritys: Alusasujen verkkokauppa kurvikkaille naisille
19:58
Roskia sytytettiin tuleen autiossa rakennuksessa Toppilassa, tuli uhkasi levitä talon rakenteisiin
19:41
Hallituskumppanit suhtautuvat ristiriitaisesti Lex Lindströmin kakkososaan
19:03
Koira kuoli soutuveneen kaaduttua Jyväskylässä - veneessä olleet ihmiset pääsivät pelastautumaan rantaan
19:00
Arne Dahl ei nauti väkivaltaisten kohtausten kirjoittamisesta, mutta raakuus on nykyaikaa – "Ei kukaan voi enää kirjoittaa hyvää rikostarinaa ainoastaan pyörävarkaudesta" Tilaajille
19:00
Salakavala Mauri-myrsky iski Pohjois-Suomeen syksyllä 1982 – Silpoi rannikolla kokonaisia laitureita veneineen Tilaajille
18:52
Maa järisi jälleen voimalla Lombokin saarella – tsunamivaroitusta ei ole annettu
142
Puheenaihe: Tarvitseeko Oulu lisää korkeaa rakentamista? – "Torni on torahammas muuten yhtenäisessä hammasrivissä"
31
Käännytykset Afganistaniin keskeytettävä Lukijalta
26
Unettomuutta ei kannata vähätellä – pahimmassa tapauksessa koko elämä saattaa kulua pienessä väsymystilassa
24
Uutisanalyysi: Putinin ja Merkelin tapaaminen käytiin epäluottamuksen ilmapiirissä – Putin saapui tapaamiseen Karin Kneisslin häistä
21
Elintärkeidenkin lääkkeiden saatavuudessa yhä enemmän jatkuvia ongelmia - SDP:n Tytti Tuppurainen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle
19
Nämä taidot jokaisen koiran pitäisi hallita, "Koulutustaso näkyy jo lenkillä" – katso kuvia tokon SM-kisoista Limingasta
17
Sirkkaleipää saa jo – missä viipyy sääskileipä? Tutkija kertoo sopivatko sääsket ihmisravinnoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Työttömien joukossa on lukematon määrä luuseri loisijoita, mutta suotakoot se heille. Tuskin heistä mitään hyötyä työelä... Lue lisää...
Veronmaksaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image