Ruoka

Latva-artisokka syödään sormin

Hyvä latva-artisokka on kiinteä, tuntuu painavalta ja suomut ovat avautumattomat.
Ruoka 2.6.2011 0:00
Peerit Tähtinen teksti Jukka-Pekka Moilanen kuvat Kaleva
Tuoreen parsan suosio on kasvanut viime vuosina rajusti. Seuraavaksi suosikiksi odotetaan mykerömäistä latva-artisokkaa, joka kuuluu ohdakkeiden sukuun.

Tuoreen latva-artisokan tunnistaa siitä, että se on painava ja tukeva. Paksut mehevät lehdet ovat tiukasti kiinni ja kärkeä myöten kauniin vihreät. Myös varsi on tuore ja vihreä.

Artisokat pitää käsitellä ennen keittämistä. Taita ensin varsi pois taivuttamalla sitä artisokan alapuolelta kunnes se katkeaa tai leikkaa varsi irti terävällä veitsellä, jos vääntäminen ei onnistu.

Irrota samalla varren mukana sitkeät siteet, jotka ovat tunkeutuneet sydänosaan asti.

Revi pois pienet lehdet latva-artisokan kannasta. Tasoita kanta veitsellä, niin artisokka pysyy tukevasti pystyssä.

Pane latva-artisokka kyljelleen ja leikkaa sahateräveitsellä pois pari senttiä sen keskimmäisen lehtikartion kärjestä.

Tasoita muiden lehtien kärjet saksilla. Huuhdo juoksevan veden alla.

Kasta artisokka kylmässä vedessä, jossa on sitruunamehua. Happo edistää värin säilyttämistä.

Jos haluat käyttää pelkät artisokan pohjat, leikkaa koko yläosa pois, mutta varo, ettei myös sydänosa vahingoitu.

Keitä sitten sydämiä suolalla maustetussa sitruunavedessä 15-20 minuuttia. Käytä painona lautasta, niin artisokan pohjat pysyvät kokonaan vedessä.



Keitetyt latva-artisokat


4 latva-artisokkaa
1 1/2 tl suolaa vesilitraa kohti
sitruunan mehu
suuri kattila, jossa on noin 7-8 litraa kiehuvaa vettä
reikäkauha
siivilä

Keitä tiiviisti pystyyn kattilaan laitetut käsitellyt artisokat runsaassa, suolalla maustetussa vedessä.

Lisää joukkoon tilkka sitruunamehua estämään tummumista.

Jos artisokat nousevat pintaan, lisää niiden päälle märkä liina tai pala leivinpaperia, jotta ne pysyvät upoksissa. Näin estät niiden tummumisen. Kokeile kypsyyttä perunankoetustikulla 25-30 minuutin kuluttua.

Artisokka on kypsä, kun pohja on pehmeä ja alimmat kukkalehdet irtoavat helposti. Valuta ylimääräinen vesi pois kääntämällä artisokat nurin leikkuulaudalla.

Tarjoa vastakeitetyn artisokan kera esimerkiksi vaahdotettua voita, sitruunavoikastiketta tai hollandaisekastiketta.

Kylmän latva-artisokan kaveriksi sopivat aioli tai yrttimajoneesi.



Sitruunavoikastike


1/2 dl sitruunamehua
ripaus suolaa
valkopippuria suoraan myllystä
120 g kylmää voita pieninä kuutioina

Keitä suolalla ja pippurilla maustettua sitruunanmehua vähemmäksi paksupohjaisessa kattilassa, kunnes siitä on vajaa puolet jäljellä.

Siirrä kattila pois lämmöltä ja vatkaa sitruunamehun sekaan heti pari nokaretta kylmää voita.

Laita kattila takaisin miedolle lämmölle.

Vatkaa siihen loput voista nokare kerrallaan kunnes syntyy sakea kuohkea kastike. Ota heti pois lämmöltä.

Vatkaa kastikkeeseen juuri ennen tarjoamista pari ruokalusikallista kuumaa artisokkien keitinlientä.

Laita jokaiselle ruokailijalle viereen oma pieni kippo kastiketta, johon on helppo dipata lehdet. Laita lämpimät latva-artisokat lautasille ja nauti.



Yrttiöljy


ruukku persiljaa
ruukku kirveliä
ruukku timjamia
muutama basilikanlehti
2 dl sitruunalla maustettua oliiviöljyä
2 rkl valkoista balsamietikkaa
sormisuolaa

Laita kaikki ainekset kulhoon ja hienonna monitoimikoneessa kirkkaan vihreäksi öljyksi. Yrttiöljy sopii myös erittäin hyvin uuniperunoiden, grillatun lihan, kasvisten ja kalan kastikkeeksi.



Aioli


iso keltuainen
1,5 dl oliiviöljyä
2 tl valkoviinietikkaa
4 murskattua valkosipulin kynttä
1/2 tl karkeaa suolaa

Ota ainekset hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Vatkaa keltuaisen rakenne rikki. Laita murskattu valkosipuli sekaan.

Lisää oliiviöljyä ensin tipoittain koko ajan voimakkaasti vatkaten ja sitten ohuena nauhana kunnes kastike on sakeaa ja muodostaa tasaisen emulsion.

Lisää lopuksi mausteet ja etikka. Tarkista maku. Säilytä jääkaapissa.

Sopii myös muiden kasvisten, kalan ja äyriäisten lisukkeeksi.



Grillatut latva-artisokat


8 pientä latva-artisokkaa
öljyä
suolaa
sitruunamehua
tuoretta timjamia
siivutettua valkosipulia

Kuori artisokista päällimmäiset lehdet ja puumainen kuoriosa pois.

Leikkaa latva-artisokat puoliksi ja öljyä. Grillaa niihin raidat grillissä tai parilapannussa.

Laita artisokat folion päälle ja valele runsaalla öljyllä. Lisää suolaa, sitruunamehua, timjamia ja valkosipulisiivut.

Taittele folio tiukaksi nyytiksi. Paista 200-asteisessa uunissa riippuen artisokkien koosta puolesta tunnista tuntiin.

Tarjoa lihan tai kalan lisäkkeenä. Maistuu myös korvasienimuhennoksen kera.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

säilyykö latva-artisokan tärkeät hapot ja vaikuttavat aineet keittämisen jälkeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:44
Lapin poliisi kohtasi juopuneita kuljettajia perjantain liikenteessä – ajokiellossa oleva kuljettaja kärähti ratista Ylitorniolla
9:33
Kemiläisestä omakotitalosta anastettiin moottorikelkka, aseita ja alkoholia – poliisi pyytää ilmoittamaan havainnoista
8:36
Konehalli tuhoutui täysin tulipalossa Kärsämäellä lauantaiaamuna
7:00
Koti Oulussa on sisustettu vanhan kiinalaisen opin mukaan
7:00
Palvelijalle oma huone, lapsi nukkumaan pöydän alle – suomalainen koti muuttui sadassa vuodessa paljon, ja yksi muutos on erityisen suuri Tilaajille
7:00
Päivän leffapoiminnat: Koulukaverit tekaisivat yhtiön ja hankkivat Pentagonilta isoja asetilauksia – War Dogs -elokuva perustuu tositapaukseen
7:00
Tv-poiminta: Tässä he ovat – Kenen Putous-hahmo villitsee tällä kertaa?
7
Operaattorit suhtautuvat Supon huoleen 5G-verkoista vakavasti – Elisan johtajan mukaan vakoilua voidaan torjua yksinkertaisella keinolla
2
Viime vuosi oli mittaushistorian toisiksi lämpimin, päättynyt vuosikymmen kaikkein kuumin – Suomalaisasiantuntija: Luvassa sään ääri-ilmiöitä ja 3–5 celsiuksen nousu
2
M/S Romantic rohmusi kaikki Venlat, joihin oli ehdolla – Eränkävijöille Lifestyle-Venla
1
Kannattaako nyt ostaa bensa-, diesel- vai sähköauto? Katso listasta, mitkä automallit kävivät kaupaksi viime vuonna ja mitkä menettivät myyntiään Tilaajille
1
Eikö Suomi olekaan luonnonsuojelun mallimaa, kun EU-tilastossa sanotaan: "Suomi häntäpäässä suojellussa maapinta-alassa"
1
Vuoden vanha Nita-koira oli karkuteillä lähes 11 päivää ja perhe pelkäsi lemmikin joutuneen suden suuhun – lopulta koira palasi kotiin terveenä, mutta väsyneenä, janoisena ja nälkäisenä
1
Suomea uhkaa tarkkailuluokalle joutuminen – IMF ja EU-komissio puuttuneet valtion velkaantumiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

uuden auton osto ei nyt kannata

Sama virsi jatkuvasti, ei kannata ostaa autoakun verottaja romauttaa arvon, ei kannataostaa asuntoa kun arvo romahtaa, e... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image