Ruoka

Kylmät kalaherkut aloittavat aterian

Ruoka 19.12.2002 0:00
Elina Matikainen
Kylmiä kalaherkkuja nautitaan jouluaterialla ennen pääruokaa. Perinteisistä sillistä, lohesta ja silakasta rakentuu oivallinen kala-alkupala.

Ohessa ohje perinteisestä lasimestarin sillistä sekä myös joulunpunaisen tomaattisillin ohje. Silakka maistuu etikalta tai rakuunalta ja lohesta tehdään etikkaliemessä marinoitu versio. Sillit ja silakat kannattaa tehdä jo tulevana viikonloppuna, jotta ne ehtivät maustua parahultaisiksi jouluaattoa varten.



Helppo tomaattisilli


4 kevytsuolattua naturellsillifileetä

tai matjessillifileetä

1sipuli

Kastike:

2 dl ketsuppia

2 rkl punaviinietikkaa

1-2 tl hunajaa

ripaus valkopippuria

Väliin:

1 dl tillisilppua

Valuta sillifileet ja kuivaa talouspaperiin. Leikkaa suupaloiksi. Sekoita kastike ja mausta se. Nostele sillipalat kulhoon kerroksittain ja pane kerrosten väliin kastiketta ja tillisilppua. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.



Lasimestarin silli


2 kokonaista kevytsuolattua silliä

noin 15 valkopippuria

noin 15 maustepippuria

3-4 laakerinlehteä

1 iso sipuli

pala porkkanaa

Liemi:

1 1/2 dl vettä

1 1/2 dl sokeria

1 dl väkiviinaetikkaa

Kuumenna liemen ainekset kiehuvaksi. Jäähdytä hyvin. Avaa sillit ja poista sisälmykset. Kevytsuolattuja sillejä ei tarvitse liottaa, mutta huuhdo ne kuitenkin kylmässä vedessä. Raaputa myös sillien sisäpinta puhtaaksi. Leikkaa sillit noin puolentoista sentin viipaleiksi ruotoineen ja nahkoineen.

Lado kalat lasipurkkiin vuorotellen mausteiden kanssa. Kaada liemi päälle ja ravistele niin, että se leviää joka puolelle. Anna maustua jääkaapissa ainakin pari päivää ennen tarjoamista.



Mausteinen kirjolohi


500 g kirjolohifileetä

1 sipuli

3 valkosipulin kynttä

tilliä

Mausteliemi:

1 1/2 dl mausteista etikkaa (Rajamäki)

1 1/2 dl vettä

2 tl suolaa

Leikkaa kirjolohifilee pieniksi, ohuiksi paloiksi. Lado palat kerroksittain sipulirenkaiden, murskattujen valkosipulinkynsien ja tillin kanssa tölkkiin. Sekoita mausteliemi ja kaada se kalapalojen päälle. Anna maustua seuraavaan päivään.



Rakuunasilakat


500 g silakkafileitä
Mausteliemi:
4 dl vettä
1 dl punaviinietikkaa
1/2 rkl suolaa
1 rkl sokeria

1/2 tl rouhittua mustapippuria
Kastike:

1 prk kermaviiliä

1 rkl sinappia

1 tl suolaa

1 tl hunajaa

3-4 puristettua valkosipulin kynttä

1 rkl rakuunaa

1 dl tuoretta hienonnettua persiljaa

1 tl mustapippuria

Leikkaa silakkafileet paloiksi. Lado palat laakeaan kulhoon nahkapuoli alaspäin. Sekoita mausteliemi ja kaada se kalojen päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Kaada liemi pois ja siirrä kalat tarjoiluastiaan tai lasipurkkiin. Sekoita kastike ja kaada kalojen päälle. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.



Punertava suutarinkala


1/2 kg silakkafileitä

1 punasipuli

1 porkkana

10 kokonaista maustepippuria

roseepippureita

Liemi:

2 1/2 dl vettä

1 1/4 dl etikkaa

2 1/2 rkl suolaa

1 1/4 rkl sokeria

Suutarinlohi on perinteisesti tehty suolasilakoista, joita liotetaan vedessä muutama tunti liian suolaisuuden poistamiseksi. Jos käyttää tuoreita silakoita, liemeen on lisättävä suolaa.

Keitä liemi ensin ja anna sen jäähtyä kylmäksi. Suolasilakoita käytettäessä unohda liemen suola, poista niistä ruoto ja leikkaa fileet puoliksi. Leikkaa myös tuoreet silakkafileet puoliksi. Lado fileet kerroksittain sipulirenkaiden, porkkanaviipaleiden ja pippurien kanssa lasitölkkiin. Punasipuli värjää liemen ja kalat hennon punaisiksi. Mikäli et halua väriä, käytä tavallista keltasipulia. Anna maustua jääkaapissa vähintään kaksi vuorokautta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

64
JHL:n lakko Oulussa: Liikuntapaikkoja ja henkilöstöruokaloita suljettuna, ikäihmisten ja vammaispalvelun ruuat toimitetaan
17
Eläkeläisten nöyryytys saa loppua – taloudellinen turva on hyvän vanhuuden yksi iso tekijä Lukijalta
11
Oulu kilpailuttaa lastensuojelun toimijoita, jatkossa palveluntuottajilta edellytetään aiempaa enemmän laatua
10
Ulkomailla rötöstelevälle on lottovoitto syntyä Suomeen - Suomi ottaa lähes kaikki ulkomailla vankilatuomion saaneet vastaan, haluaisi muiden toimivan samoin
9
Tutkimus: Media kertoo yhteiskunnallisista asioista selkeästi, virkamiehillä ja poliitikoilla reilusti parannettavaa
9
Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin lakkopäivinä suhtaudutaan varauksella
7
Oululaisen Jukka-Pekka Metsävainion astrokuva valittiin Vatikaanin observatorion vuosikalenterin kanteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

En ymmärrä mitä valtionvelka on. Ei siinä mitään ei nimittäin ymmärrä monikaan. Valtion velkaa ei ole tarkoituskaan maks... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image