Ruoka

Kuusenkerkkää juus­to­kak­kuun, ka­ta­jan­ker­kis­tä kal­jaa – ­vil­liyr­teis­tä aineksia niin salaatteihin, juomiin kuin lei­von­nai­siin, katso reseptejä

Juustokakussa on käytetty kuusenkerkkien kanssa muun muassa pekaanipähkinöitä ja inkivääriä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Ruoka 30.5.2019 21:15
Peerit Tähtinen

Kasvien keruusta ja niiden käytöstä ruokiin on tullut yhä suositumpi harrastus.

Kevään ensimmäiset nokkosten versot käytetään pinaatin tavoin. Entisen kiusallisen rikkaruohon voikukan lehdet kelpaavat salaattiainekseksi.

Horsman nuoria versoja nautitaan parsan tavoin, lehdet sopivat salaatteihin ja myöhemmin horsman kukista syntyy juomaa.

Kuivatut mesiangervon kukat sopivat makeiden jälkiruokien mausteeksi.

Esimerkiksi poimulehti, apilat, vuohenputki, ketunleipä ja vesiheinä ovat tulleet jo tutuiksi keittiön raaka-aineiksi. Syreenin, orvokin ja kehäkukan kukkia näkee syötävinä koristeina kakuissa ja salaateissa.

Keväällä kuusenkerkät kerätään silloin kun oksien päässä olevat pehmeät, vaaleanvihreät osat, kerkät ovat noin parin sentin mittaiset. Kerkillä on raikas, hieman pihkainen aromi ja sellaisenaan pehmeitä neulasia voi käyttää salaateissa, maustamassa lihaa tai kalaa.

Kuusenkerkät ovat alkukesän herkkuja. Niitä voi käyttää monenlaisissa yhteyksissä. KUVA: Ulla Ingalsuo

Kun laittaa muutaman kerkän kupin pohjalle, lisää kuumaa vettä ja hieman hunajaa, syntyy yksinkertaisimmillaan villiyrttiteetä.

Kerkkiä keittämällä syntyy siirappia, jolla voi maustaa ruokia tai leivonnaisia. Kerkkäsiirapilla maustetun teen uskotaan auttavan jopa yskään.

Kerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Hilkka ja Mauri Lahden villiyrttikurssilla selvisi, että paras keruusää on kuiva ja aurinkoinen. He neuvoivat myös fermentoimaan eli hiostamaan esimerkiksi mansikan, mesimarjan ja vadelman lehtiä. Silloin maku vahvistuu ja kitkerät parkkiaineet hajoavat.

Fermentoinnissa täysikasvuisten lehtien annetaan ensin kuivua huoneenlämmössä muutaman tunnin. Sitten lehdet rullataan joko tiiviiksi palloiksi tai kääröiksi, jotka leikataan veitsellä karkeaksi silpuksi.

Aines sullotaan tiiviisti lasipurkkiin ja suljetaan ilmatiiviillä kannella. Purkki laitetaan 40-asteiseen kuivuriin vuorokaudeksi kahdeksi.

Kuivuessa lehdet ruskettuvat ja niihin muodostuu uusia aromiaineita. Kuivunut massa pitää säilyttää tiiviissä purkissa valolta suojattuna.

Jos on mahdollista kerätä katajan kerkkiä, niin voi valmistaa Valamon kaljaa Hilkka ja Mauri Lahden ohjeella.


Kuusenkerkkä-mehu

2 l vettä

1 l puhdistettuja kuusenkerkkiä

2 sitruunan mehu

7 dl sokeria

Keitä kerkkiä puolisen tuntia ja siivilöi sitten kerkät pois.

Lisää sitruunamehu ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä vajaa tunti.

Pullota. Laimenna oman makusi mukaan.


Kuusenkerkkäsiirappi

1 l kuusenkerkkiä

2 l vettä

4 dl sokeria

4 tl vaniljasokeria

Laita kerkät likoamaan yön yli.

Siivilöi sitten kerkät ja laita ne kattilaan, jossa on 2 litraa vettä. Keitä miedolla lämmöllä pari tuntia.

Siivilöi kerkät ja lisää veteen sokerit.

Jatka keittämistä ilman kantta tunti kaksi, kunnes seos tummenee ja muuttuu siirappimaiseksi.


Kerkkäjuusto-kakku

2,5 dl vehnäjauhoja

1 dl pekaanipähkinöitä

1 dl fariinisokeria

50 g voita sulatettuna

Täyte:

½ dl kerkkäsiirappia

1 tl raastettua inkivääriä

500 g maustamatonta tuorejuustoa

1 tl vaniljasokeria

1 dl hienoasokeria

3 kananmunaa

Laita kuivat aineet tehosekoittimeen ja jauha ne tasaiseksi jauheeksi. Lisää sulatettu voi ja sekoita murumaiseksi taikinaksi. Jos seos on liian kuivaa, lisää tilkka kylmää vettä.

Vuoraa noin 22-senttinen irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele sitten taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Esipaista pohjaa 200 asteessa parikymmentä minuuttia, kunnes se on kullanruskea. Ota uunista pois täytteen valmistamisen ajaksi.

Vatkaa täytteen juusto kuohkeaksi sokereiden, inkiväärin ja kerkkäsiirapin kanssa. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten.

Levitä täyte esipaistetulle pohjalle ja laita takaisin uuniin.

Laske uunin lämpötila 150 asteeseen noin kymmenen minuutin kuluttua ja kypsennä vielä noin 45-50 minuuttia.

Horsmankukkajuoma

1 l maitohorsman kukintoja (riivittynä varsista, mahdollisimman vähän vihreää mukaan kitkerän maun välttämiseksi)

1 limen kuori ja mehu

1 tl sitruunahappoa

2 l kiehuvaa vettä

500 g sokeria tai oman maun mukaan

Kerää horsman kukintoja puhtaalta, myrkyttämättömältä paikalta. Huuhtele kukinnot huolellisesti ja laita kukinnot kuumuutta kestävään astiaan yhdessä limen kuoren ja mehun sekä sitruunahapon kanssa. Kaada päälle kuuma vesi.

Anna juoman seistä huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan.

Siivilöi juoma ja sekoita joukkoon sokeri.

Pullota juoma puhtaisiin lasipulloihin ja säilytä jääkaapissa.

Valamon kalja

1 l katajankerkkiä

½ dl katajan marjoja

4 l vettä

4 l vettä

500 g fariinisokeria

4 l vettä

1 tl tuorehiivaa

Keitä ensin katajien kanssa neljä litraa vettä.

Lisää 4 litraa kylmää vettä, niin että lämpötila on noin 30 astetta.

Liota hiiva pieneen määrään vettä ja sekoita joukkoon.

Anna käydä huoneenlämmössä vuorokausi.

Siivilöi, pullota ja jäähdytä.

Kaljaan voi lisätä käymisvaiheessa maahumalan kukkia tai versoja tai humalan käpyjä.

MAINOS

Kommentoi

Jutussa sanotaan lehtien fermentoimisesta seuraavaa: "Aines sullotaan tiiviisti lasipurkkiin ja suljetaan ilmatiiviillä kannella. Purkki laitetaan 40-asteiseen kuivuriin vuorokaudeksi kahdeksi. Kuivuessa lehdet ruskettuvat ja niihin muodostuu uusia aromiaineita. Kuivunut massa pitää säilyttää tiiviissä purkissa valolta suojattuna".

Nyt en ihan ymmärrä miten massa kuivuu kuivurissa jos se on tiiviissä, suljetussa lasipurkissa? Tosin ohjeessa neuvotaan kuivaamaan lehtiä ensin muutama tunti mutta ei taida siinä ajassa vielä ehtiä kuivumaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image