Ruoka

Kuha käy juhla- ja vie­ra­sa­te­rial­le

Paistettu kuha, voi-valkoviinikastikkeen, paseeratun perunan ja ratatouillen kanssa on syksyistä sadonkorjuuruokaa parhaimmillaan.
Ruoka 25.10.2012 0:00 | Päivitetty 25.10.2012 9:48
Riitta-Maija Sykkö

Kuha kuuluu ruokakalojemme aatelistoon monestakin syystä. Se on paitsi loistava ruokakala myös sisävesien ammattikalastuksen tärkeimpiä kalalajeja.
Kuhakannat kestävät hyvin nykyisen kalastuksen. Niinpä WWF:n kalaoppaassakin kuhalle näytetään vihreää valoa.
Kuhan arvellaan hyötyvän myös ilmastonmuutoksesta. Kun ilmasto lämpenee, laji siirtyy koko ajan yhä pohjoisemmaksi ja kasvaa samalla paremmin.
Pro Kala  ry on nimennyt kuhan lokakuun kalaksi.
Kuhan liha on valkoista, kiinteää, vähärasvaista ja vähäruotoista.
Maku on maukas ja mieto. Se kannattaa ottaa huomioon maustamisessa, lisukkeissa ja kastikkeissa.
Kuha pitää miedoista yrteistä ja sitruunasta.
Kuha on ahvenen serkku, ja ahvenen tapaan kuhan ruodot on helppo poistaa valmistuksen tai ruokailun yhteydessä.
Kuhafileet voi paistaa pannulla, tarjota voi-valkoviinikastikkeen, juhlavan perunamuhennoksen tai paseeratun perunan ja ranskalaisen kasvishöystön eli ratatouillen kanssa.
Kuhafileet kääritään usein rulliksi ja tarjotaan erilaisten yrttikastikkeiden kanssa. Kuhasta voi valmistaa myös keittoa tai paistaa uunissa.
Kuuluisin kuharesepti lienee kuha Walewska, josta on olemassa lukuisia erilaisia reseptejä.
Kuha on kuitenkin sen verran hienostunut kala, että valmistipa sen miten tahansa, sitä kelpaa tarjota juhla- tai vierasruokana.

Bouillabaisse
(ranskalainen kalakeitto)
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rkl tomaattipyreetä
4 laakerinlehteä
1/2 tl kuivattua
timjamia
1/4 tl sahramia
suolaa
pippuria
3 dl valkoviiniä
2 l kalalientä
100 g lohta
100 g kuhaa
100 g sinisimpukoita
Koristeluun:
tuoretta persiljaa

Leikkaa sipulit sekä fenkoli pieniksi paloiksi ja kuullota niitä isossa kattilassa hetken aikaa.
Lisää tomaattipyree ja kaikki mausteet ja anna maustua muutaman minuutin ajan.
Lisää joukkoon valkoviini sekä kalaliemi ja anna keittopohjan kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
Leikkaa kala kiehumisen aikana paloiksi ja lisää kalat ja äyriäiset kattilaan.
Keitä muutaman minuutin ajan ja koristele keitto persiljasilpulla.

Kuha Walewska
750 g nahatonta kuhafileetä
4–5 dl kalalientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa, valkopippuria
laakerinlehti
Gratiinikastike:
250 g kantarelleja
50 g hakattua sipulia
2 rkl vehnäjauhoja
voita, valkoviiniä, kermaa

Aseta kuhafileet uunivuokaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna suolan ja pippurin imeytyä kalaan 10 minuutin ajan ja kaada päälle tilkka valkoviiniä ja kalalientä niin, että fileet peittyvät.
Hauduta 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Valmista kastike freesaamalla sipuli ja kantarellit voissa. Lisää jauhot ja kaada pannulle kalalientä.
Hauduta vehnäjauhot kypsiksi, lisää lopuksi tilkka valkoviiniä ja kermaa.
Kun kuha muhii uunissa, valmista perunamuhennos, johon on lisätty voita sekä munankeltuainen ja maustettu suolalla ja mustapippurilla.
Asettele kypsyneet kuhafileet tarjoiluvadille pursota päälle perunamuhennosta. Peitä fileet kastikkeella ja gratinoi lopuksi uunissa noin viiden minuutin ajan. Koristele tillimurskalla.

Beurre blanc eli
voi-valkoviinikastike
50 g salottisipulia hakattuna
10 g suolatonta voita
1 1/2 dl valkoviiniä
2 1/2 dl kalalientä
1/2 dl valkoviinietikkaa
250 g suolatonta voita
suolaa, valkopippuria

Freesaa sipulit kattilassa voinokareen kanssa, lisää nesteet ja keittele lientä kasaan, kunnes sitä on jäljellä enää kolmasosa.
Lisää sekaan ripaus valkopippuria ja kuutioitua kylmää voita koko ajan vatkaimella sekoittaen. Sekoittele kastiketta niin, ettei se pääse kiehumaan, mutta voi sekoittuu silti kastikkeeseen nopeasti ja tasaisesti.
Lisää suolaa maun mukaan ja soseuta kastike sauvasekoittimella. Siivilöi kastike.
Vatkaa kastike vielä ilmavaksi ja kuohkeaksi viime hetkellä ennen tarjoilua.

Ratatouille
150 g munakoisoa
1 sipuli
150 g vihreää paprikaa
100 g punaista paprikaa
150 g kesäkurpitsaa
öljyä
200 g tomaattia
100 g tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
suolaa
oreganoa, basilikaa,
mustapippuria, persiljaa

Kuutioi munakoiso, laita siivilään ja ripottele päälle suolaa. Anna suolan imeytyä munakoisoon siivilässä noin tunti. Huuhtele ja valuta hyvin.
Viipaloi sipuli, paprikat ja kesäkurpitsa ohuiksi renkaiksi. Hauduta kasviksia öljyssä muutama minuutti.
Lisää mausteet, kuutioitu tomaatti ja tomaattimurska sekä hauduta kypsäksi.
Mausta valkosipulilla ja suolalla.

Duchesse
1 kg paseerattuja eli siivilän läpi soseutettuja perunoita
4 keltuaista
suolaa, valkopippuria
ripaus muskottia
150 g voita

Lisää paseeratun perunan joukkoon voi ja mausteet. Tarkista maku. Sekoita keltuaiset soseen joukkoon. Massa on tässä vaiheessa valmista.
Laita massa pursotinpussiin. Käytä tähtityllaa eli tähtikuvioista pursotinterää.
Pursota tasamittaisia noin 3–4 cm:n levyisiä torneja, öljytylle pellille leivinpaperin päälle.
Paista perunatornit uunissa 180-asteessa, kunnes ne ovat väriltään kauniin keltaisia.

Katkaravuilla täytetyt kuharullat
600 g kuhafileitä
 2 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1 dl katkarapuja
100 g katkaraputuorejuustoa
1 dl tuoretta tilliä
1 dl purjorenkaita
1 dl valkoviiniä
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Lado kalafileet vierekkäin työlaudalle ja mausta ne suolalla ja sitruunamehulla.
Sulata ja valuta katkaravut ja hienonna ne pieniksi. Sekoita tuorejuustoon ja levitä kalafileille.
Hienonna tilli ja leikkaa purjo renkaiksi ja levitä kalafileille. Kääri fileet rullalle.
Kiinnitä kuharullat cocktailtikuilla.
Aseta kuharullat uunivuokaan ja kaada valkoviiniä päälle. Kypsennä uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
Tarjoa perunamuhennoksen ja salaatin kanssa.
! Kuha on ahvenen serkku, ja ahvenen tapaan kuhan ruodot on helppo poistaa valmistuksen tai ruokailun yhteydessä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
31
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
27
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image