Ruoka

Konkarikokki muistelee 80-lukua: "Kokki keittiöön ja ovi kiinni, alkoholin käyttö oli jo­ka­päi­väis­tä"

Antti Vahtera sanoo, ettei oman ravintolan pyörittämistä ole ikävä. Haastatteluhetkellä hän valmisteli 12 hengen illallista Turun Logomolla.
Ruoka 25.11.2017 8:00
Riikka Happonen

1990-luvulla Kokkisota-ohjelman myötä suuren yleisön tietoisuuteen noussut Antti Vahtera on seurannut tyytyväisenä suomalaisen keittiöväen kunnianhimon kasvua. Hänen mukaansa Suomessa on otettu viime vuosina reiluja harppauksia kohti skandinaavista ruokakulttuuria.

- Vaikka olemme ottaneet Ruotsia kiinni, olemme yhä Tukholmaa valovuosia perässä. Mutta käänne on tapahtunut. Uusi kolme-neljäkymppisten sukupolvi käyttää ravintolapalveluja ja saattaa mennä joka viikko ja jopa ex tempore ulos syömään, Vahtera iloitsee.

Samaan aikaan myös alan arvostus on kasvanut kohisten.

Kun Vahtera aloitteli 1980-luvun alussa uraansa Marina Palacessa, kokit pysyttelivät piilossa keittiössä eivätkä kohdanneet asiakkaita.

- Karrikoidusti se meni niin, että kokki laitettiin keittiöön, ovi pantiin kiinni perässä ja sanottiin, että pysy sinä siellä. Keittiövaatteetkin olivat jotain pepitaruutua, röpsöttävä takki ja kalossit. Siihen aikaan alkoholin käyttö keittiössä oli lähes jokapäiväistä. Mietin silloin, että onko tämä oikeasti minun alani, Vahtera muistelee.

Myöhemmin Arctia-ketjun keittiömestarina hän sai nähdä aitiopaikalta, miten eri puolilla Suomea työskenneltiin.

- Niistä ajoista Suomen ruokaravintoloiden taso on mennyt huikeasti eteenpäin. Jokaisella kokilla on puhtaat vaatteet, omat veitset ja terve ylpeys omasta tekemisestä.

"Minun aikani ruudussa on tehty"

Vahtera kuului vuosia Kokkisota-tv-ohjelman vakiokokkeihin. Nyt uudelleen lämmitettyyn tuotantoon vanhoista kasvoista on päätynyt vain Harri Syrjänen.

Vahtera muistelee tv-aikojaan mukavana kokemuksena, mutta "ajat muuttuvat ja teräväpiirto-tv kertoo totuuden".

- Minun aikani ruudussa on tehty. Show on show'ta ja hyvä asia sinänsä, mutta nuoremmille. Se on täyttä työtä!

Antti Vahtera iloitsee siitä, että suomalainen ruokakulttuuri on ottanut aimo harppauksia eteenpäin. "Olemme silti valovuosia Tukholmaa perässä."

Vuosituhannen alussa Vahtera perusti fine dining -ravintola Roccan kotikaupunkiinsa Turkuun.

- Se oli varmaan yksi Suomen hienoimmista ravintoloista. Oli hienot puitteet, erinomainen henkilökunta, hyvä ruoka- ja viiniosaaminen. Olimme liikaa aikaa edellä, Vahtera pohtii.

Hän luopui osuudestaan ravintolasta vuonna 2007, ja myöhemmin Rocca lopetti toimintansa. Vahtera uskoo, että jos hän olisi perustanut ravintolansa Helsinkiin, se olisi ehkä edelleen olemassa. Ruotsissa tai Yhdysvalloissa "se olisi voinut olla menestys".

Tänä päivänä Turussa on lukuisia pieniä ravintoloita, jotka ovat syrjäyttäneet suurten ketjujen vallan.

- Näen erittäin hyvänä asiana sen, että isot norsut ovat väistyneet ja ettei vihreä kortti ole enää se tärkein asia ravintolaan mentäessä. Täällä on Michelin-tasoisia ravintoloita, ja koko ajan tulee uutta. Valinnanvaraa riittää. Toivottavasti kaikki pärjäävät, Vahtera sanoo.

"Alan tulevaisuus on tytöissä ja pojissa"

Vaikka oma ravintola on jo taakse jäänyttä elämää, ruoka-ala tuo silti yhä leivän konkarikokin pöytään.

Vahtera on osakkaana catering-yrityksessä ja hoitaa erilaisia yritystapahtumia, yksityisillallisia, ruokakonsultointia. Ensi vuonna on tulossa jälleen uusi ruokakirja.

- Työ on monimuotoista ja vaihtelevaa, joten niin kivaa kuin se olikin, ravintolan pyörittämistä ei ole ikävä. Olen siihen rytmiin ehkä jo vähän vanha mies. Ravintolassa päivät ovat tosi pitkiä, kahdeksan tuntia ei riitä. Alan tulevaisuus on nuorissa, olivat ne sitten tyttöjä tai poikia, Vahtera muotoilee.

Juttusarjassa esittelee ruokakulttuuria

Juttusarjassa vieraillaan kuudessa pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa kaupungissa jututtamassa kiinnostavia ruokakasvoja sekä aistimassa ruokakulttuuria.

Kussakin kaupungissa käydään arviokäynnillä kolmessa erilaisessa ravintolassa.

Lisäksi kolme asiantuntijaa kertoo näkemyksensä ruokakaupunkien kehityksestä. He muodostavat tuomariston, joka asettaa kaupungit paremmuusjärjestykseen.

Sarjan lopuksi paljastetaan tuomariston antamat pisteet, lasketaan ne yhteen arvioitsijoiden tähtien kanssa ja julistetaan voittaja.

Aiemmin tässä juttusarjassa on vierailtu Kuopiossa, Rovaniemellä ja Porvoossa, ensi viikolla on vuorossa Tampere.

MAINOS

Kommentoi

Oli Oulunkin ravintoloissa,niin tarjoilijat,kun kokitkin pienen ryypyn hutikassa töissä,ja hauskasti meni työvuorot :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vahtera puhuu vain omista kokemuksista, jos hänelle onkin maistunut, niin ei taatusti läträtty viinojen kanssa silloin.
Tämän päivän ruuanlaitto on kuvottavaa katsoa, törkyiset tatuoidut kädet ja sormukset sormissa. Tukka pystyssä pöllyää. Ei hajuakaan hygieniasta. Ja se jatkuva juokseminen. On alkanut jo porukka kaikota alalta näiden ns. huippukokkien takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo,kyllä Jaakko ja Veijo olivat oikeita ruuan laittajia ilman turhaa häsläämistä ja säätämistä,kiitos nam

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliitossa ei ruokassa keskitytty kokin egoon vaan työläisten ja talonpoikien ravitsemiseen. Kaupunnin keskusruokala olisi vieläkin paras vaihtoehto ja keittiö pois vuokra-asunnoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin Oulussa -80 luvulla keskustan ravintoloissa oli parikin avokeittiötä. (Ilonen Tori ja Steak House ) Kokit siisteissä KOKINkamppeissa. Valkoset takit, pepitaruutuhousut, essut, sivuliina ja KOKINLAKKI. Ja tuskin siellä kovin päissään on oltu, kun ruoka oli niin hyvää.
Ja käytiinhän siellä myös liekittämässä ja fileetä leikkaamassa meidän pöydässä (Steakissa)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli ennen myös niin, että kokit pitivät päähinettä kokatessaan. Tänään kaikki takkutukat ja hiuksiaan pöllyyttävät ovat ainakin tv:n kokki ohjelmissa. Olen kerran vuosikymmeniä sitten huoltoasemalla ruokaillessani saanut lautaselleni pihvin, joka sisälsi mm. pitkän, tumman, kiharan hiuksen. Ei edes pahoittelua tullut. Äänestin jaloillani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin! Ja milloin harotaan hiuksia ja pyyhitään käsillä nenää,räpistellään käsin kaikki pikku räpellykset lautaselle,sormukset sormissa ja kynnet lakattuina jne... päähineitä ei näy kuin jossain laitoskeittiön henkilökunnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minuakin ottaa koppaan tuo niin sanottu keekoilu ja adhd toiminta joka ei ole oikean ruoan tekemistä.
Keittiöohjelmissa ei ole pääasia ruoan tekeminen vaan perk....een moinen kohellus jopa kiroilu . Ainoa mitä ne ohjelmat opettaa on , miten sitä "muka jumalallista" oliiviöljyä lisätään vaikkei ees tarvis.
Ja lopuksi, pihvit on edelleen paistettu joko kypsiksi yai raaoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on, kaipailen niitä entisiä kokkiohjelmia. Esimerkiksi Oulujärven Ärjänsaaressa touhunneita Oulun Kokkeja. Kolmosta ja Vanamoa unohtamatta, näiden kokkien ohjelmissa tehtiin Ruokaa suurella Sydämellä. Mutta ne ajat ja ohjelmat on valitettavasti menneet, nyt keekoillaan muka hienoja ruokia tehden ja muita parjaten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaat kokki-ohjelmien kokit oli nämät Oululaiset Pekkala & Nykyri. Siinä ei tarvinnut tuuskata milligrammojen ja muiden hitisvinkuloiden kanssa, vaan mittayksiköt oli joko nyrkillinen tai kourallinen. Ei väliä mikä ainesosa oli kyseessä, ja olivat sen verta hyvin syöneen oloisia kokkeja että vissiinkin tekivät vieläpä aika hyvää ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

97
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
57
Sipilä torjui irtisanomislain vaihtoehdoksi tarjotun mallin: "Ei alenna riittävästi työllistämiskynnystä"
54
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
53
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
35
Teillä siirrytään talviajan nopeusrajoituksiin – rajoitukset tulevat voimaan loppuviikosta
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image