Ruoka

Koi­vun­leh­dis­tä teetä ja salaattia

Nuoret koivunlehdet sopivat ruokiin. Luonnontuotesarjan ovat tuottaneet Tuija Biskop Pohjois-Pohjanmaan Marttapiiriliitosta ja Arktiset aromit -yhdistys.
Ruoka 29.5.2003 0:00
Tuija Biskop
Kauniin heleän vihreät, nuoret koivun lehdet ovat nyt parhaimmillaan kerättäväksi ja nautittavaksi. Tuoreet lehdet sopivat salaatteihin, keittoihin, tuorejuustolevitteisiin ja teejuomiin. Nuoret koivunlehdet maustavat mukavasti myös kalaruokia. Käyttävätpä jotkut yritykset nuoria koivun silmuja liköörien ja viinin valmistuksessakin.


Hieskoivu
ja rauduskoivu


Meillä Suomessa kasvaa kaksi puumaista koivua, vettä ja varjoa sietävä hieskoivu (Betula pubescens) ja kuivien paikkojen, valoa suosiva rauduskoivu (Betula pendula). Hieskoivun oksat suuntautuvat sivulle tai ylös, runko on sileä ja lehdet sahalaitaiset.

Rauduskoivun oksat ovat usein riippuvat (siitä nimi riippakoivu), kaarna uurteinen ja lehdet kahteen kertaan sahalaitaiset. Hieskoivun nuoret oksat ovat nukkaiset, rauduskoivun hartsinystyiset. Keväällä rauduskoivun lehdissä on selvä punertava sävy.

Tuoreiden koivun lehtien C-vitamiinipitoisuus on korkea, 140-240 mg/100 g. Rauduskoivussa se on korkeampi kuin hieskoivussa. Rauduskoivun lehdissä on yleensä myös parempi aromi.

Kovin pitkään ei koivunlehtiteetä pidä kuitenkaan yhteen mittaan nauttia, sillä juoma on diureettinen eli se lisää virtsan eritystä.

Lehtiä voi myös kuivattaa ja käyttää yrttijuomiin. Lehdet riivitään nuorina alkukesästä. Keruuretkelle kannattaa lähteä aurinkoisena poutapäivänä. Keruupaikan on oltava riittävän kaukana valta- ja maanteistä, asutuskeskuksista ja teollisuuslaitosten läheisyydestä.

Riipimisen jälkeen roskat poistetaan ja lehdet kuivataan huoneen lämmössä tai hyötykasvikuivurissa. Kuivatut lehdet pakataan paperipusseihin tai lasipurkkeihin. Kotikäyttöön lehdet voidaan myös pakastaa sellaisenaan tai silputtuina.



Keruuseen tarvitaan maanomistajan lupa!


Aikaisin keväällä noin kuukautta ennen lehtien puhkeamista koivusta voidaan juoksuttaa mahlaa. Mahlassa on erilaisia sokereita 1,5-2 prosenttia ja kivennäisaineista erityisesti kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia.

Mahlaa voi nauttia sellaisenaan tai käyttää siman ja kaljan valmistukseen, leipätaikinan nesteeksi jne. Sitä voi säilöä pakastamalla tai lisäämällä joukkoon sitruunahappoa ja pastöroimalla.

Koivun mahlaa hyödyntäviä yrityksiä on Suomessa muutama. Osa niistä vie pienessä määrin mahlatuotteita Italiaan ja Japaniin saakka. Tältä keväältä mahlan juoksutusaika on jo kuitenkin ohi.

Koivun lehtien keruu ja mahlan juoksutus eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin. Se on sallittu vain maanomistajan luvalla. Mahlan juoksutus voi vahingoittaa koivua.

Seuraavassa pari koivunlehtien käyttövinkkiä.



Keltaista ja vihreää salaatti


nuoria koivunlehtiä
varhaiskaalia
selleriä
porkkanaa

Käytä kaikkia aineksia suunnilleen yhtä paljon. Hakkaa koivunlehdet hienoksi, leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja raasta juurekset. Sekoita ainekset. Käytä kastikkeena omenatäysmehua tai laimennettua sitruunamehua.



Koivujuoma


1 l vettä
2 1/2 dl pieniä koivunlehtiä
hunajaa
sitruunamehua

Keitä lehtiä vedessä noin 10 minuuttia. Siivilöi lehdet ja sekoita joukkoon hiukan hunajaa ja sitruunamehua.

Tarjoa kylmänä. Juoma antaa kauniin värin juomasekoituksiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Onko pakko laittaa noin paljon vettä? ku ainoastaan minä joisin sitä. tämä on pelkkä kysymys

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image