Ruoka

Kirpakka karpalo on terveellinen

Karpalo kasvaa samoilla leveyspiireillä Suomessa ja Pohjois-Amerikassa. Yhdysvaltalainen pensaskarpalo on suurempi ja miedompi kuin Suomessa luonnonvaraisena viihtyvät iso- ja pikkukarpalo.
Ruoka 26.10.2006 0:00
Peerit Tähtinen

Syksyllä voi suunnata kulkunsa karpalosuolle kunnes tulee pysyvä lumi. Keväällä hangen alta paljastuneet karpalot ovat miedomman makuisia, eikä niissä ole enää yhtä paljon ravintoarvoja.

Suomessa kasvaa kaksi karpalolajia: pikkukarpalo ja isokarpalo (karpalo, tavallinen karpalo). Karpaloa saattaa olla vaikea havaita suolla, koska marjat uppoavat sammalkerrokseen, joka saattaa on yhtä lailla punertava.

Poiminta-astian lisäksi pitää varustautua vedenpitävillä saappailla, villasukilla ja lämpimillä vaatteilla. Hanskoissa voi lämmitellä välillä käsiään, koska jäisessä vedessä kahlaaminen on todella kylmää ja jäiset marjat saavat kädet konttaan.

Kokonaisia karpaloita voi säilöä puhtaassa vedessä, ellei halua valmistaa mehun lisäksi esimerkiksi soseita, hyytelöitä, jäädykkeitä, kiisseleitä ja keittoja. Itsestään selvät kalkkunan lisukkeet ovat karpalokastike ja
-hyytelö.

Jos karpalon maku tuntuu liian kirpakalta, sitä voi miedontaa omenalla, porkkanalla tai kurpitsalla.



Karpalomehu


3 kg karpaloita
4 l vettä
1 tl viini- tai sitruunahappoa

sokeria 350 g/mehulitra

Puhdista marjat ja survo ne tehosekoittimessa tai survimella.

Kiehauta vettä ja jäähdytä. Kaada vesi karpalosurvoksen päälle joko teräskattilaan tai muoviämpäriin.

Sekoita viini- tai sitruunahappo joukkoon ja anna seoksen seistä kylmässä kaksi vuorokautta. Sekoita silloin tällöin.

Valuta mehu siiviläkankaan läpi ja mittaa mehu. Lisää sokeria 350 g/mehulitra. Sekoita kunnes sokeri sulaa.

Pullota mehu ja säilytä kylmässä. Voit myös pakastaa mehun.



Vispipuuro
karpalomehusta


7,5 dl vettä
3 dl karpalomehua
1,5 dl mannaryynejä
sokeria

Kiehauta vesi ja mehu. Vispaa mannaryynit mukaan ja anna kiehua 15 minuuttia. Mausta sokerilla.

Kaada puuro kulhoon ja laita kulho kylmään veteen. Vispaa puuroa kunnes se on kylmää, kuohkeaa ja vaaleaa.

Tarjoa maidon tai kermavaahdon kanssa.



Karpalomakeiset


5 dl mahdollisimman suuria karpaloita
1 munanvalkuainen
5 rkl tomusokeria

Huuhtele karpalot ja kuivaa ne. Kieritä karpaloita ensin valkuaisessa ja sitten pölysokerissa.

Kuivata sokeroidut marjat paperin päällä.



Jääkarpalot ja kinuskikastike


jäisiä karpaloita
kastike:
2 dl vispikermaa
1 dl sokeria
1 dl siirappia
100 g voita
1/2 tl vaniljasokeria

Sekoita kermaa, sokeria, siirappia sekä puolet voista paksupohjaisessa kattilassa.

Keitä keskikovalla lämmöllä kunnes seoksesta tulee karamellimaista. Lisää loput voista ja vaniljasokeri sekä sekoita.

Tarjoile kuumana jäisten karpaloiden kanssa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
51
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
23
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image