Ruoka

Kalkkuna taipuu ruokaan kuin ruokaan

Kalkkunanlihaviipaleet kypsyvät pannulla nopeasti, ja siksi niiden on kypsyttävä kauttaaltaan. Anna ennen kypsentämistä lihan temperoitua huoneenlämmössä puolisen tuntia.
Ruoka 3.11.2011 0:00
Peerit Tähtinen Kaleva
Kalkkunasta tulee ensimmäiseksi mieleen kalkkunarulla ja ohuet leikkelesiivut leivän päällä.

Toisena tulee ajatus amerikkalaisen kiitospäivän vietosta ja kokonaisena paistetusta täytetystä kalkkunasta.

Kalkkunaan liittyy myös mielikuva, että siitä tulee herkästi paistettaessa kuivaa.

Toista kertaa vietettävä kalkkunaviikko paljastaa, että Suomessa on 48 kalkkunan sopimustuottajaa ja suomalainen kalkkuna on laadukkaampaa kuin muissa maissa. Meillä ei kalkkunoita rokoteta, eikä niille syötetä rutiininomaisesti antibiootteja, mitä tapahtuu muualla Euroopassa.

Parhaillaan Suomessa myös selvitetään kalkkunan luomutuotannon mahdollisuuksia.

Kun kalkkunan lihaa vertaa esimerkiksi pihviin, se sisältää 30 prosenttia vähemmän rasvaa, ja siitäkin lähes 75 prosenttia on pehmeää rasvaa.

Kalkkunanlihasta jopa viidesosa on proteiinia ja siitä saa merkittäviä määriä useita välttämättömiä vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita.

Vuoden kalkkunantuottajiksi nimetyt maatalousyhtymä Eskolan veljekset nimeävät omiksi suosikeikseen pizzan palvatusta kalkkunan reisilihasta, lehtipihvin ja uunikypsytetyn kalkkunaleikkeen.

Keittiömestari Petri Simonen helsinkiläisestä ravintola Lasipalatsista arvioi puolestaan, että karppaus heikentää kalkkunan menekkiä, koska nyt halutaan rasvaista punaista lihaa.

Kalkkunaa Simonen pitää kuitenkin monipuolisena raaka-aineena, joka sopii kaikille uskonnoille ja maustamalla esimerkiksi aasialaiseen keittiöön.

Simosen yksi suosikki on pariloitu kalkkunan sisäfilee tyrnillä maustettuna. Marjat voi korvata karpaloilla.

Kalkkunan ohuista fileistä voi tehdä myös täytettyjä pihvejä.



Pariloitua kalkkunan sisäfileetä


800 g kalkkunan sisäfileetä
4 dl valmista punaviinikastiketta
ruukku tuoretta timjamia
valkosipulin kynsi
150 g voita
600 g porkkanaa
50 g pinjansiemeniä
250 g tuoretta salaattipinaattia
50 g tyrnin marjoja
50 g sipulikuutioita
50 g hienoasokeria
koristeeksi yrttejä
Tyrnihilloke:
50 g sokeria
1 dl vettä
50 g tyrnimarjoja
50 g sipulikuutioita
20 g voita

Keitä sokerista, vedestä ja marjoista makuliemi.

Kuullota sipulit voissa, lisää liemi ja keitä lientä niin kauan, että siitä tulee siirappimaista. Kaada kylmänä lautaselle.


Porkkanapyree:
Kuori ja höyrytä porkkanat kypsiksi. Laita kypsät porkkanat yleiskoneeseen, lisää 50 grammaa voita ja suola. Anna koneen pyöriä, kunnes seos on sileää tahnaa.

Voit tehdä porkkanapyreen etukäteen ja lämmittää tarjolle.


Kalkkuna:
Ruskista reilusti voita paistinpannulla ja laita pannuun kalkkunan fileet, pari timjamin oksaa ja valkosipulin kynsi. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Kääntele ja valele fileitä pannussa olevalla voilla. Älä anna voin palaa. Kun fileissä on kaunis väri, niin laita lämpömittari fileeseen ja paistinpannu 100-asteiseen uuniin. Fileet ovat valmiita, kun niiden sisälämpö on 62 astetta.

Valele fileitä paiston aikana. Kun filee on valmista, sammuta uuni ja anna lihan vetäytyä hetki.


Kastike:
Lämmitä kastike kannen alla muutaman timjamin oksan kanssa. Kun timjami on hautunut viisi minuuttia, poista ne ja vatkaa sekaan noin 20 grammaa voita.


Pinaatti:
Pese pinaatti ja valuta kuivaksi. Paista pinaatti voissa pannulla nopeasti pinjansiementen kanssa. Lisää suolaa ja valkopippuria.



Täytetty kalkkunan fileepihvi


1 ohut fileepihvi ja jokin näistä täytevaihtoehdoista

Jos et saa ohuita fileepihvejä, niin nuiji liha ohuemmaksi.

Laita pihville täytettä ja taita puolet pihvistä täytteen päälle. Kiinnitä cocktail- tai hammas-tikulla.

Ruskista molemmilta puolilta ja paista 6-10 minuuttia.

Herkkusienitäyte
4-6 siivutettua herkkusientä
1 rkl voita
2 rkl hienoksi silputtua persiljaa
1/2 murskattua valkosipulinkynttä

Kuullota sienisiivuja voissa kunnes nestettä ei enää irtoa. Lisää sitten persiljasilppu ja murskattu valkosipuli. Täytä pihvi ja paista.

Rosmariinivoitäyte
2 rkl voita
1 tl sitruunamehua
1 tl hienoksi hakattua tuoretta rosmariinia
1/5 kanaliemikuutiosta

Sekoita ainekset keskenään ja täytä pihvi ja paista. Voit lisätä paistamisen loppuvaiheessa pannulle vielä hieman lihaliemikuutiosta.

Piparjuuritäyte
2 rkl ranskankermaa
1 tl piparjuuriraastetta
1/2 tl worcesterkastiketta

Sekoita ainekset ja täytä pihvi. Paista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

6:16
Kalevan koiranpentulive – katso, mitä kahden viikon vanhoille pennuille kuuluu keskiviikkoaamuna
6:00
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta
6:00
Kolumni: Maalivahdista kasvoi aikansa paras luistelija Tilaajille
6:00
Yksi Oulun kaikkien aikojen parhaista urheilijoista täyttää tänään 60 vuotta – kuvat Reijo Ruotsalaisen uran varrelta kertovat ikimuistoisista hetkistä Tilaajille
6:00
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
6:00
Koronavirus viivyttää hävittäjähanketta jopa kuukausia ja voi muuttaa vuosittaisia miljardien eurojen maksuosuuksia, joista linjataan jo tässä kuussa Tilaajille
31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
26
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
2
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
1
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image