Ruoka

Kalkkuna taipuu ruokaan kuin ruokaan

Kalkkunanlihaviipaleet kypsyvät pannulla nopeasti, ja siksi niiden on kypsyttävä kauttaaltaan. Anna ennen kypsentämistä lihan temperoitua huoneenlämmössä puolisen tuntia.
Ruoka 3.11.2011 0:00
Peerit Tähtinen Kaleva
Kalkkunasta tulee ensimmäiseksi mieleen kalkkunarulla ja ohuet leikkelesiivut leivän päällä.

Toisena tulee ajatus amerikkalaisen kiitospäivän vietosta ja kokonaisena paistetusta täytetystä kalkkunasta.

Kalkkunaan liittyy myös mielikuva, että siitä tulee herkästi paistettaessa kuivaa.

Toista kertaa vietettävä kalkkunaviikko paljastaa, että Suomessa on 48 kalkkunan sopimustuottajaa ja suomalainen kalkkuna on laadukkaampaa kuin muissa maissa. Meillä ei kalkkunoita rokoteta, eikä niille syötetä rutiininomaisesti antibiootteja, mitä tapahtuu muualla Euroopassa.

Parhaillaan Suomessa myös selvitetään kalkkunan luomutuotannon mahdollisuuksia.

Kun kalkkunan lihaa vertaa esimerkiksi pihviin, se sisältää 30 prosenttia vähemmän rasvaa, ja siitäkin lähes 75 prosenttia on pehmeää rasvaa.

Kalkkunanlihasta jopa viidesosa on proteiinia ja siitä saa merkittäviä määriä useita välttämättömiä vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita.

Vuoden kalkkunantuottajiksi nimetyt maatalousyhtymä Eskolan veljekset nimeävät omiksi suosikeikseen pizzan palvatusta kalkkunan reisilihasta, lehtipihvin ja uunikypsytetyn kalkkunaleikkeen.

Keittiömestari Petri Simonen helsinkiläisestä ravintola Lasipalatsista arvioi puolestaan, että karppaus heikentää kalkkunan menekkiä, koska nyt halutaan rasvaista punaista lihaa.

Kalkkunaa Simonen pitää kuitenkin monipuolisena raaka-aineena, joka sopii kaikille uskonnoille ja maustamalla esimerkiksi aasialaiseen keittiöön.

Simosen yksi suosikki on pariloitu kalkkunan sisäfilee tyrnillä maustettuna. Marjat voi korvata karpaloilla.

Kalkkunan ohuista fileistä voi tehdä myös täytettyjä pihvejä.



Pariloitua kalkkunan sisäfileetä


800 g kalkkunan sisäfileetä
4 dl valmista punaviinikastiketta
ruukku tuoretta timjamia
valkosipulin kynsi
150 g voita
600 g porkkanaa
50 g pinjansiemeniä
250 g tuoretta salaattipinaattia
50 g tyrnin marjoja
50 g sipulikuutioita
50 g hienoasokeria
koristeeksi yrttejä
Tyrnihilloke:
50 g sokeria
1 dl vettä
50 g tyrnimarjoja
50 g sipulikuutioita
20 g voita

Keitä sokerista, vedestä ja marjoista makuliemi.

Kuullota sipulit voissa, lisää liemi ja keitä lientä niin kauan, että siitä tulee siirappimaista. Kaada kylmänä lautaselle.


Porkkanapyree:
Kuori ja höyrytä porkkanat kypsiksi. Laita kypsät porkkanat yleiskoneeseen, lisää 50 grammaa voita ja suola. Anna koneen pyöriä, kunnes seos on sileää tahnaa.

Voit tehdä porkkanapyreen etukäteen ja lämmittää tarjolle.


Kalkkuna:
Ruskista reilusti voita paistinpannulla ja laita pannuun kalkkunan fileet, pari timjamin oksaa ja valkosipulin kynsi. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Kääntele ja valele fileitä pannussa olevalla voilla. Älä anna voin palaa. Kun fileissä on kaunis väri, niin laita lämpömittari fileeseen ja paistinpannu 100-asteiseen uuniin. Fileet ovat valmiita, kun niiden sisälämpö on 62 astetta.

Valele fileitä paiston aikana. Kun filee on valmista, sammuta uuni ja anna lihan vetäytyä hetki.


Kastike:
Lämmitä kastike kannen alla muutaman timjamin oksan kanssa. Kun timjami on hautunut viisi minuuttia, poista ne ja vatkaa sekaan noin 20 grammaa voita.


Pinaatti:
Pese pinaatti ja valuta kuivaksi. Paista pinaatti voissa pannulla nopeasti pinjansiementen kanssa. Lisää suolaa ja valkopippuria.



Täytetty kalkkunan fileepihvi


1 ohut fileepihvi ja jokin näistä täytevaihtoehdoista

Jos et saa ohuita fileepihvejä, niin nuiji liha ohuemmaksi.

Laita pihville täytettä ja taita puolet pihvistä täytteen päälle. Kiinnitä cocktail- tai hammas-tikulla.

Ruskista molemmilta puolilta ja paista 6-10 minuuttia.

Herkkusienitäyte
4-6 siivutettua herkkusientä
1 rkl voita
2 rkl hienoksi silputtua persiljaa
1/2 murskattua valkosipulinkynttä

Kuullota sienisiivuja voissa kunnes nestettä ei enää irtoa. Lisää sitten persiljasilppu ja murskattu valkosipuli. Täytä pihvi ja paista.

Rosmariinivoitäyte
2 rkl voita
1 tl sitruunamehua
1 tl hienoksi hakattua tuoretta rosmariinia
1/5 kanaliemikuutiosta

Sekoita ainekset keskenään ja täytä pihvi ja paista. Voit lisätä paistamisen loppuvaiheessa pannulle vielä hieman lihaliemikuutiosta.

Piparjuuritäyte
2 rkl ranskankermaa
1 tl piparjuuriraastetta
1/2 tl worcesterkastiketta

Sekoita ainekset ja täytä pihvi. Paista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

147
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
78
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
62
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
58
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
49
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
48
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
39
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image