Ruoka

Juolukassa on runsaasti C-vitamiinia

Hyviä antioksidantteja. Tehokkaan flavonoidin, kversetiinin pitoisuus on juolukassa korkeampi kuin missään muussa marjassa. KUVA: arktiset aromit
Ruoka 7.8.2003 0:00
Tuija Biskop
Melko yleinen käsitys juolukan marjojen myrkyllisyydestä ei pidä paikkaansa. Pieniä ja kurttuisia juolukoita ei kuitenkaan pidä syödä, koska niissä voi olla muumiosienen myrkyllinen rihmastopahka.

Juolukka on mustikkaa rotevampi varpu, joka viihtyy soiden reunamilla, korpien ja lettojen mätäspinnoilla ja järvien rannoilla, Pohjois-Suomessa myös kangasmetsissä ja tunturikankailla.

Juolukan lehdet ovat vastapuikeita, sinertäviä ja alta vaaleita, ehytlaitaisia ja mustikan lehtiä paksumpia. Niitä ei käytetä yleensä teeaineksena. Kukat ovat valkoisia tai punertavia.

Juolukan marjoja voi käyttää mustikan tavoin. Marjat ovat mustikoita kookkaampia, munanmuotoisia ja harmaansinisiä. Grönlannista on löydetty juolukka, joka oli 93 vuoden ikäinen. Silti sen varsi oli vain kuuden millimetrin paksuinen.Antioksidantteja


Juolukan marjat ovat melko mauttomia pienen hedelmä- ja sokeripitoisuuden vuoksi. Niissä on vähemmän väriä ja makua, mutta enemmän C-vitamiinia kuin mustikassa. Kivennäis- ja hivenainepitoisuudet ovat suurempia kuin puolukassa.

Luonnon antioksidantteja juolukka sisältää runsaasti. Flavonoideista yhden tehokkaimman, kversetiinin, pitoisuus juolukassa on marjoista korkein. Kuopion yliopiston tutkimusten mukaan juolukka sisältää kversetiiniä noin 16 mg/100 g tuoreita marjoja. Lähimmäksi juolukkaa kversetiinipitoisuudessaan yltää puolukka, noin 12 mg/100 g tuoreita marjoja ja karpalo noin 11 mg/100 g tuoreita marjoja.

Juolukka kukkii myöhään, lähes puolukan kukinta-aikaan. Marjoja voi olla hyvin sellaisinakin vuosina, jolloin mustikan kukat paleltuvat. Juolukan poiminta-aika on elokuussa. Sato on luonnossa keskimäärin suurempi kuin esimerkiksi lakalla, karpalolla tai metsävadelmalla.

Juolukkaa kannattaa sekoittaa muiden marjojen joukkoon, esimerkiksi mustikan. Marjoja voi käyttää puuroissa, keitoissa, kiisseleissä, juomissa, myös jauhoseoksena.

Juolukka sopii säilöttäväksi mustikan kanssa sekä mehuksi ja hilloksi että pakastettavaksi. Eniten juolukkaa on käytetty Lapissa, missä sitä entisinä aikoina sekoitettiin kala-, liha- ja pettuvelliin.Sininen puuro


1 l vettä

2 ½ dl grahamjauhoja

2 dl juolukoita

2-3 dl mustikoita

noin 1 dl sokeria

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Vispilöi grahamjauhot joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää survotut marjat ja sokeri. Keitä vielä noin 5 minuuttia. Tarjoa kylmän maidon kera.

Luonnontuotesarjan ovat tuottaneet Tuija Biskop Pohjois-Pohjanmaan Marttapiiriliitosta ja Arktiset aromit -yhdistys.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image