Ruoka

Juh­la­lei­von­nai­set ajoissa pakkaseen

Erilaiset makeat ja suolaiset muffinit, suolaiset piirakat sekä lusikkaleivät sopivat hyvin pakastettaviksi. KUVA: Päivi Karjalainen
Ruoka 26.4.2012 0:00 | Päivitetty 26.4.2012 9:21
Sanna Alavaikko

Kevään juhliin voi valmistautua jo hyvissä ajoin etukäteen myös tarjoilujen osalta. Kaikki, minkä vain voi tehdä ennakkoon, kannattaa tehdä. Pakastimeen voi leipoa erilaisia leivonnaisia, jotka vain viimeistellään hiukan ennen tarjoilua. Perinteisen pullan lisäksi pakastettavaksi sopivat myös monet muut herkut, niin makeat kuin suolaisetkin.
Lusikkaleivät ovat hieman työläitä pikkuleipiä, mutta ne sopivat erinomaisesti pakastettaviksi. Parhaan tuloksen saa vanhanmallisella lusikalla, jonka lusikkapesä on riittävän syvä.
Pitkää kohotusaikaa vaativat suklaabriossitkin voi valmistaa etukäteen ja pakastaa. Juuri juhlien alla valmistetaan hilloke eli kompotti, jolla briossit viimeistellään tarjoilukuntoon.
Muffinit ovat helppoja ja nopeita leivonnaisia, makeina ja suolaisina. Niistä saa täytteitä vaihtelemalla helposti erilaisia versioita. Makeiden muffinien maustajaksi sopivat esimerkiksi suklaat tai erilaiset marjat. Marsipaanista ja sokerimassasta voi muovailla koristeita, joiden toteutuksessa vain mielikuvitus on rajana. Porkkanamuffinit voi esimerkiksi koristaa marsipaanista tehdyillä porkkanoilla.
Suolaisten muffinien täytteeksi sopivat kuutioidut kasvikset tai vaikkapa kinkku- tai salamikuutiot. Välimerellisten muffinien täytteeksi voi valita aurinkokuivatut tomaatit sekä oliivit.


Lusikkaleivät
200 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
Väliin vadelmamarmeladia
Pinnalle hienoa sokeria

Sulata voi kattilassa, älä ruskista. Anna poreilla noin 5 minuuttia. Lisää sokerit ja jäähdytä seos. Yhdistä jauhot ja sooda, lisää siivilän läpi voi-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.
Ota taikinaa teelusikkaan ja painele tasaiseksi. Irrota lusikasta ja aseta pellille leivinpaperin päälle.
Paista uunin keski- tai ylätasossa 175 asteessa 10–12 minuuttia vaaleanruskeiksi.
Levitä jäähtyneiden pikkuleipien toisiin puoliskoihin marmeladia ja nosta toiset puolikkaat päälle. Kierittele valmiit lusikkaleivät sokerissa.


Suklaabriossit
5 munaa
20 g hiivaa
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1/2 dl hienoa sokeria
275 g huoneenlämpöistä, suolatonta voita
50 g (tummaa) suklaata
Kompotti:
1/2 vaniljatanko
1 dl hienoa sokeria
1 dl vettä
1/2 dl (tummaa) rommia (+½ dl)
75 g rusinoita
100 g voita
200 g (2 1/2 dl) ruokosokeria
4 tuoretta viikunaa
Voiteluun:
1 muna
ruokosokeria

Kompotti: Halkaise vaniljatanko pitkittäissuunnassa ja raaputa siemenet irti. Kiehauta sokeri, vesi, rommi sekä vaniljatanko ja -siemenet pienessä kattilassa. Anna kiehua 3 minuuttia. Laita rusinat kulhoon ja kaada rommiseos päälle. Anna seistä huoneenlämmössä yön yli. Ota vaniljatanko pois.
Briossit: Sekoita munat, hiiva, jauhot, suola ja sokeri kulhossa tai yleiskoneella. Vaivaa taikinaa hyvin noin 10 minuuttia. Lisää voi vähitellen ja sekoita hyvin, ettei taikinaan jää paakkuja.
Rouhi suklaa ja sekoita taikinaan. Anna taikinan levätä leivinliinalla peitettynä noin 2 tuntia huoneenlämmössä ja sen jälkeen vielä tunnin ajan kylmässä.
Pyöritä taikinasta 24 pientä tai 16 isompaa palloa. Laita pallot pieniin leivontavuokiin tai pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota noin 3 tuntia huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle ruokosokeria. Paista uunin keskitasossa 12–15 minuuttia.
Kompotti: Anna voin ja ruokosokerin sulaa kattilassa kunnes seos muuttuu vaaleanruskeaksi ja sokeri on sulanut. Lisää marinoidut rusinat ja anna kiehua 2 minuuttia. Leikkaa viikunat neljään osaan.
Lisää viikunat voi-rusinaseokseen ja anna kiehua 2 minuuttia. Lisää 1/2 dl rommia ja keitä vielä 2–3 minuuttia.
Halkaise briossit ja täytä ne rusina-viikunakompotilla. Tarjoile heti kermavaahdon kera.

Välimerelliset muffinit
10–15 kpl
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl kuivattua oreganoa
1/2 tl kuivattua basilikaa
1 dl oliiveja silputtuna
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
100 g juustoraastetta
2 dl kermamaitoa
2 munaa
1/2 dl öljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja annostele vuokiin.
Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:23
Imatranajossa kuollut kuljettaja oli 42-vuotias sveitsiläinen Mathias Gnägi – menetti pyöränsä hallinnan sadekelissä
11:00
Hautajaishuoneistosta tuli Puistopuutarhurin talo – Oulun hautausmaan portin pielessä oleva juhlatalo sai uusvanhan ilmeen
10:45
Jari Sillanpää esiintyy Meri Oulun Kesäteatterissa heinäkuussa – liput myyntiin juhannusviikolla
10:28
Poroja, joogaa ja koskenlaskua - Oulanka Festiä juhlitaan heinäkuussa Oulangan luontokeskuksessa
9:45
Imatranajoa jatketaan tänään normaalin aikataulun mukaan – eilisen kuolonkolarin tutkinta käynnissä
9:19
Haapaveteläinen Ari-Pekka Ruha valittiin Mr. Gay Finlandin 1. perintöprinssiksi
9:00
Vanhat kuvat: Rumputusta jo yli 50 vuotta – Oulun Päivillä on vuosien varrella nähty esityksiä, kulkueita ja vihitty silta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Allekirjoitan tuon hyvän kotikasvatuksen sairauksien pilkkaamisesta,kait siihen syyllistyvät vain PERSUT. Lue lisää...
kimmo45

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image