Ruoka

Hävikistä herkuksi

Hannele Hyvärisen mielestä blogi on järkevä muoto tallentaa niin reseptit kuin keittiöpuutarhan kasvatusohjeet itselle ja muillekin. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Ruoka 17.5.2012 0:00
Tähtinen Peerit

Yli kolmekymmentä suomalaista ruokabloggaajaa järjestää Hävikistä herkuksi –tempauksen. Tempauksella halutaan näyttää, miten tähteistä ja jääkaapin nurkkaan unohtuneista aineksista saa tehtyä ruokaa.
Yhteisenä tavoitteena on valistuksen sijaan innostaa ja taikoa hävikki herkuiksi. Haasteessa mukana olevissa blogeissa tullaan esimerkiksi esittelemään hyviä reseptejä tähteiden ja purkinpohjien hyödyntämiseksi.
Yksi tempaukseen osallistuvista on Kokit ja Potit -blogia pitävä Hannele Hyvärinen, joka on aloittanut kokkailunsa äitinsä kannustamana jo viisivuotiaana.
”Äitini säästää porkkanoiden keitinvedetkin sämpylöiden nesteeksi”, Hyvärinen kehuu samalla äitinsä olevan maailman paras hyödyntämisessä.
Blogissa seurataan myös keittiöpuutarhan tuotteiden kasvatusta. ”Jos kasvattaa itse, voi käydä nyppäisemässä vaikka vain yhden basilikalehden tai porkkanan, eikä tarvitse ostaa koko ruukkua tai pussillista. Se on oikeasti sitä hävikin vähentämistä.”
Muiden blogien ja ruokalehtien seuraamisen ohella Andrew Dornenburgin ja Karen Pagen Culinary Artistry -kirja on Hyvärisen suosikki, koska siinä on raaka-aineittain luettelo, josta on helppo katsoa, mitä tähteeksi jääneestä aineksesta syntyy.


Ruokaisat jauhelihaletut
8 dl maitoa
3 kananmunaa
1/2–1 tl suolaa (jauhelihakastikkeen suolaisuuden mukaan)
n. 5 dl vehnäjauhoja
(1/2 dl leseitä)
2–3 dl jauhelihakastiketta
tuoretta persiljaa
voita lettujen paistamiseen

Tee lettutaikina tavalliseen tapaan vatkaamalla munat ja maito sekaisin ja lisäämällä kuivat aineet vähitellen samalla voimakkaasti sekoittaen.
Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista taikinasta lettuja, annostele jokaiselle pikkuletulle teelusikallinen jauhelihakastiketta joko ennen letun kääntämistä tai sen jälkeen, kuten haluat.

Vaihtoehtoisesti voit paistaa taikinasta pannarin. Vuoraa reunallinen uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina leivinpaperille.
Ripottele jauhelihakastike tasaisesti pannaritaikinan päälle ja paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia.
Laita tuoretta persiljaa lettujen tai pannarin päälle tarjoiluvaiheessa.

Paistettu riisi thaityyliin
2 rkl öljyä
n. 8 dl edellisenä päivänä keitettyä riisiä (basmati)
1–2 sipulia
2–3 valkosipulinkynttä
100 g (n. 1/3) varhaiskaalia
2 kananmunaa
2 tomaattia
kourallinen kevätsipulia
kourallinen katkarapuja
(limen lohkoja)
Maustekastike:
2 rkl vaaleaa soijaa
2 rkl kalakastiketta
2 rkl limen mehua
1–2 tl chilisilppua
1–2 tl valkosipulisilppua
hyppysellinen sokeria

Tee maustekastike: Sekoita soija, kalakastike, limen mehu ja hyppysellinen sokeria kulhossa. Lisää tuoretta tai kuivattua chilisilppua sekä valkosipulisilppua. Sekoita ja jätä maustumaan.
Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa sipulit pieneksi. Suikaloi kaali, halutessasi voit leikata suikaleet lyhyemmiksi.
Kuutioi valmiiksi myös tomaatit ja pieni kevätsipulit varsineen.
Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannulla. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua öljyssä hetki.
Lisää kaali ja jatka kuullottamista vielä parisen minuuttia. Lisää riisi. Sekoita ja pieni lastalla tarvittaessa riisimöykyt pieniksi. Paista välillä sekoittaen 5–10 minuuttia, kunnes riisi on kuumaa.
Riko kananmunat kuppiin ja riko niiden rakenne haarukalla sekoittaen. Lisää kananmunat kuuman riisin päälle, anna hyytyä hetki ja ”hakkaa” paistinlastalla pieneksi.
Lisää myös maustekastike. Sekoita ja anna paistua hetki. Maista ja säädä tarvittaessa makua lisäämällä maustekastikkeen aineksia.
Laita riisin päälle tomaattikuutiot, kevätsipulisilppu ja katkaravut. Koristele halutessasi limen lohkoilla.

Käy katsomassa lisäideoita
tempauksen Facebook-sivuilla: https://www.facebook.com/havikistaherkuksi

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

8 dl edellisenä päivänä keitettyä riisiä?? ei kai kukaan keitä noin paljon ylmääräistä riisiä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image