Ruoka

Fondue-ilta ystäville

Fondue sopii erinomaisesti talviseen iltaan reippaan ulkoilun jälkeen. Sen äärelle voi kutsua ystäväjoukon rentoon tai juhlavaan illanviettoon.
Ruoka 17.3.2011 0:00
Riitta-Maija Sykkö
Jos kaappien kätköistä sattuu löytymään vuosia sitten hankittu tai lahjaksi saatu fonduepata, se kannattaa kaivaa vaihteeksi esiin ja kutsua ystävät koolle.

Ulkoilun jälkeen juustofondue lämmittää mieltä ja kehoa. Fondue sopii mainiosti juhlavaankin iltaan.

Fonduepadan kultavuodet ajoittuvat parinkymmenen vuoden taakse, jolloin padan äärelle kokoonnuttiin dippaamaan leipäpaloja sulaan juustoon tai tiristämään lihasuikaleita kuumassa lihaliemessä.

Alkuinnostuksen jälkeen fonduepadoille kävi samoin kuin monille muillekin keittiövempaimille: ne unohdettiin kaappien ylähyllyille vohvelirautojen, mehulinkojen ja voileipägrillien seuraan.

Fondue tulee ranskankielisestä sanasta fondre, joka tarkoittaa sulaa tai sulanutta.

Sulatetusta juustosta onkin kysymys, vaikka fonduella tarkoitetaan valmistustapaa eikä ruokaa. Perinteisimmillään on kysymys juustoruuasta, jossa paksuun lämpimään kastikkeeseen dipataan hieman kuivahtaneita leipäkuutioita.

Juustofondueta pidetään Sveitsin kansallisruokana. Sen syntyyn liittyy monia tarinoita. Erään tarinan mukaan Alppien asukkaat jäivät talvella eristyksiin, jolloin ruoka alkoi käydä vähiin.

Kun varastosta löytyi enää vanhaa leipää, viiniä ja juustoa, niistä loihdittiin fondue. Sulaneeseen juustoon lisättiin tilkka viiniä ja pata pantiin liedelle. Sulaan juustomassaan kastettiin leipäpaloja.

Juustofonduesta on lukuisia versioita, ja jokainen voi suunnitella omansa.

Tavallisesti padassa sulatetaan gruyere- ja emmentaljuustoa, fontalia, appenzelleriä tai kermajuustoa. Parhaiten toimii parin kolmen juuston yhdistelmä. Juustojen kevytversioita ei tässä ruuassa kannata käyttää.

Juustot raastetaan ja kuumennetaan yhdessä valkoviinin ja pienen peruna- tai maissijauhomäärän kanssa.

Seokseen voidaan laittaa myös sinihomejuustoa makua antamaan. Mausteeksi käyvät sitruuna, valkosipuli, pippuri ja muskottipähkinä. Sveitsiläinen versio maustetaan Kirschillä eli vahvalla kirsikkaviinalla, mutta ilman sitäkin fondue onnistuu.

Leivän lisäksi pataan voi dipata kukkakaalia, paprikaa, porkkanaa, kesäkurpitsaa, lehtiselleriä, pieniä maustekurkkuja, oliiveja, omenaa ja päärynää eli tuttuja juuston seuralaisia. Perinteisesti dipataan ainoastaan leipää, joka voi olla hieman kuivahtanuttakin.

Fondue tarjotaan kuumana valmistusastiasta.

Padan alla palaa tavallisesti liekki tai tuikku, jotta juusto pysyy sulana ja lämpimänä. Jokaisella ruokailijalla on oma pitkävartinen haarukka tai grillitikku, jolla leivät ja kasvikset kastetaan juustoon. Samalla haarukalla dipattavia ei kuitenkaan syödä.

Syömistä varten jokaiselle ruokailijalle katetaan erikseen toinen haarukka ja lautanen.

Syömiseen liitetään usein seuraleikki: jos joku pudottaa leipäpalansa, seuraa ryhmän määräämä rangaistus. Perinteisesti palansa pudottanut saa suudella vierustoveriaan tai joutuu kertomaan kaskun.

Italialaisilla on oma juustofonduensa, joka on sveitsiläistä tuhdimpi. Pohjois-Italian esialppien rinteillä sulatetaan pehmeää ja kovaa juustoa sekaisin ja lisätään joukkoon kermaa, munia, voita, suolaa ja pippuria.

Joskus se maustetaan ripauksella tryffeliä. Lisänä ei dippailla leipää eikä kasviksia, vaan nautitaan riisiä.

Aasian kylmillä alueilla fonduepadassa porisee vahvan makuinen lihaliemi tai öljy, jossa kypsennetään ohuiksi suikaleiksi suikaloitua lihaa, kasviksia ja sieniä.

Fondue taipuu myös jälkiruuaksi.

Suklaafondueta varten tarvitaan kunnollista tummaa suklaata ja kuohukermaa. Kerma lämmitetään padassa ja siihen sekoitetaan suklaapaloja, joiden annetaan sulaa.

Suklaafondueeseen voi dipata aprikooseja, luumuja, päärynöitä, kiivihedelmiä, ananasta, persikoita, banaaneja, kirsikoita ja mansikoita. Dipattaviksi käyvät myös pähkinät, keksit ja piparit.

Perinteinen juustofondue

1 iso valkosipulin kynsi

1/2 dl kuivaa valkoviiniä

250 g gruyère-juustoa

250 g emmental-juustoa

200 g appenzeller-juustoa

1 rkl maissijauhoa

3 rkl vettä

2 rkl alkoholia (esim. Kirschwasseria)

muskottipähkinää

mustapippuria

Halkaise valkosipulin kynsi ja hiero sitä fonduepadan seinämiin. Kaada viini pataan ja anna sen kiehahtaa.

Raasta juustot. Lisää raaste pataan pienissä erissä. Hämmennä seosta puulastalla ja anna juuston sulaa ennen seuraavan erän lisäämistä.

Sulata seos koko ajan hämmentäen. Sekoita maissijauho hyvin vesitilkkaan ja lisää se pataan. Anna kiehahtaa.

Tarkista maku ja mausta fondue tilkalla viinaa, muskottipähkinää ja mustapippuria.

Kata pöytään leipää kuutioina ja muut lisäkkeet sopivina suupaloina. Leiväksi sopii parhaiten vuorokauden kuivahtanut vaalea leipä.

Ruokajuomaksi sopii parhaiten valkoviini tai tee. Kylmä olut ei sovi, sillä se kovettaa juuston vatsassa ja voi aiheuttaa herkimmille ruuansulatushäiriöitä.

Lihafondue

50-180 g kuutioitua naudan sisäfileetä

rypsi- tai maapähkinäöljyä paistamiseen

kuutioitua bataattia

punaista, vihreää ja keltaista paprikaa

kukkakaalia

sipulia

lohkoperunoita
suola- ja pippurimyllyt

Lisäksi:aiolikastiketta

guagamolea

Kuumenna öljy teräksisessä, valurautaisessa tai emaloidussa lihafonduekattilassa, johon kuuluu kansi.

Testaa öljyn sopiva lämpötila leipäpalalla: kun leipäpala ruskistuu puolessa minuutissa, öljy on käyttövalmista.

Liha kypsyy öljyssä ja lisukkeeksi voi tarjota perunalohkoja sekä kasviksia. Lihat maustetaan kypsentämisen jälkeen lautasella ja tarjotaan erilaisten kastikkeiden kera.

Kata fonduen raaka-aineet kulhoihin. Kypsennä bataattikuutiot ja lohkoperunat uunissa.

Kukkakaali ja paprikat voi nauttia joko raakana tai kypsentää öljyssä.

Suklaafondue

neljälle

200 g tummaa suklaata

1 1/2 dl kermaa

Kuumenna kerma ja lisää suklaapalat joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Dippaa suklaaseen hedelmäpaloja, marjoja, pähkinöitä ja keksejä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Onko näin että keraaminen pata juustolle ja metallinen lihalle ja suklaalle?Juusto lie takertuu metalliin vai ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hyvät kehykset!
Tehdään fondueta perjantaina. Haasteeksi tulee ainoastaan,
kykeneekö deittini välttämään mahdollisen ummetuksen,
pidättäytymällä olueellisesta nautinnosta ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:48
Ikääntyneenä kotona asumiseen voi varautua – Oulussa järjestetään avoin seminaari aiheesta
9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image