Yle: Hallitus poistaa opintotuen toisen tutkinnon opis­ke­li­joil­ta

KUVA: Jukka Leinonen
Opiskelu 3.4.2014 22:02 | Päivitetty 3.4.2014 22:17
Kaleva

Ensi kesän elokuusta lähtien toiseen samantasoiseen korkeakoulututkintoon ei saa opintotukea, kertoo Yle Uutiset.

Tällä hetkellä yhteensä kaikkiin korkeakouluopintoihin opintotukea voi saada enintään yhteensä 70 kuukauden ajan. 

Uusi päätös tarkoittaa, ettei uuden tutkinnon suorittajalle myönnettäisi opintotukikuukausia. Opiskelija ei joutuisi luopumaan ensimmäiseen tutkintoon myönnetyistä käyttämättömistä tuista.

Ylen mukaan laskettu säästö on 2 miljoonaa euroa vuonna 2015 nousten noin 11 miljoonaan euroon vuonna 2018.

Yle kertoi aiemmin tänään, että hallitus päätti säästää myös 5,9 miljoonaa poistamalla vuokratuen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:ltä ja opiskelija-asuntosäätiöiltä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (275)

en ymmärrä tätä narinaa leikkauksista opintojen suhteen,itse kävin OAK asentaja koneistaja linjan 70-luvulla,otin lainan jonka takaisin maksun aloitin muistaakseni 1v valmistumiseni jälkeen n.5000mk miksi nyt kitistään että kaikki olisi ilmaista ei tullut mieleenkään että sossu maksaisi kyydit kempele -oak itse lainani maksoin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikein... kerrankin on hallitus joka laittaa ihmiset työelämään ! Tuet mahdollisimman minimiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhmyyttäni opiskelin itseni ekonomistiksi. Kohta kaksi vuotta työttömänä lukuisista työhakemuksista huolimatta. Ranteet auki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattanee hieman laskea omaa vaatimustasoaan, koulusta et pääse suoraan johtajaksi tai päälliköksi, koska et oikeasti osaa mitään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on täysin vastoin kehityspsykologista ymmärrystä. 15-20-vuotiaat eivät kaikki ole riittävän kypsiä niin merkittävään päätökseen kuin ammatinvalinta. Valitsevat vääriä aloja ymmärtämättömyyttään, vanhempien vaatimuksesta, muodin vuoksi jne. Aikuisena olisi kypsyyttä tehdä parempi päätös, joka voisi johtaa pitkään onnistuneeseen työuraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja valtio(ko) vaan maksaa näistä "virheistä"? Lisääpähän paineita valitsemaan oikein ekalla kerralla. Poistuu nää 40-50v opiskelijat, joilla on 4 tutkintoa taskussa, vaan koska on helpompaa ja halvempaa elää opiskelijana, kuin työelämässä minimipalkalla tai mahdollisesti työttömänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et taida olla koskaan opiskeluut jos kuvittelet, että opintotuki on parempi kuin minimipalkka tai työttömyys? Vinkkinä: oma opintotukeni on 500 euroa, tällä hetkellä työttömänä oleva avokki saa 800 euroa. Toinen opiskelee 10 tuntia päivässä, toinen istuu kotona pelaamassa. Kannattaa vähän päivittää noita tietoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herätys työeläkevakuutusyhtiöt! Tämä tulee kalliiksi teillekin. Monet opiskelevat uuden ammatin opintotuen turvin terveydellisistäkin syistä. Jatkossa he hakevat siihen rahoituksen teiltä ammatillisen kuntoutuksen kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjetöntä rajoittaa opintotukikuukaudet vain yhteen tutkintoon. Lähes maanpetos, koska estää Suomen mukautumista uudistuvan maailman vaatimuksiin !
- työmarkkinoiden jousto ja työvoiman siirtyminen alalta toiselle vaikeutuu huomattavasti
- tutkintoja venytetään ja niiden kanssa on pakko laskelmoida
- onko tarkoitus syrjäyttää työmarkkinoilta ne, jotka eivät pysty opiskelemaan työn ohessa (koska ei ole työtä!) Näinhän esim. varakkaan eliitin lapsille ja heille itselleen jää enemmän koulutus- ja työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä mitä luultavimmin aiheuttaisi enemmän itsensä etsimistä, työelämään siirtyminen siirtyisi pidemmälle. Vähemmän työssäolovuosia, vähemmän veronmaksajia, vähemmän loppuun asti suoritettuja tutkintoja. Onko tämä se idea?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että edes vähän rajoitetaan tätä paapomista ja päähän taputtelua. Jos joku mielestään opiskelee vain itsensä takia niin voi miettiä mitä varten korkeakoulut ja yliopistot ovat olemassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun piti suorittaa liiketalouden opintojen jälkeen amk-tason kulttuuri ja musiikkiteknillinen tutkinto. Unelmana oli perustaa oma musiikkistudio tai mahdollisesti jopa levy-yhtiö. Enemmän kyllä harmittaa työttömien puolesta, joiden pitäisi kouluttautua uuteen ammattiin vanhan ammatin työtarjonnan tyrehtymisen takia. Ja tuhanteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisesta suupielestä sitten vaaditaan moniosaajia, jotta työn tarjonta ja kysyntä kohtaisivat ja Suomi saataisiin taantumasuosta ylös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikea päätös hallitukselta. Säästöjä on nyt saatava hinnalla millä hyvänsä tai muuten meillä kellään ei ole pian töitä johon edes kannattaa kouluttautua.

Ps. säälittää ne ihmiset jotka täällä näkee työttömyyden jatkamisen vaihtoehtona maksulliselle opiskelulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin no. Ehkä se on vaihtoehto, jos ei ole rahaa, millä maksaa maksullisesta opiskelusta. Tuliko mieleen? Työttömän tuet menettää, jos opiskelee ja samaan aikaan ei ole kovin herkästi rahkeita olla edes osa-aikaistyössä ja opiskella täyspäiväisesti.

Siinäpä sitten loukkua. JEE :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietin tässä, että tämähän koskee vain korkeakouluja joten sillä ei luulisi olevan minkään sortin vaikutusta lukio ja ammattikoulu tason koulutuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse suoritin kaksi ammatillista tutkintoa. Ensimmäisellä ei työtä herunut joten luin lähihoitajaksi. Nykymenolla olisi jäänyt lähihoitajan tutkinto suorittamatta ja olisin luultavasti työtön. Siinähän vasta olisikin hyvät säästöt yhteiskunnalle. Nykyisellä alallani moni on kouluttautunut uudelleen. Varsinkin nyt kun moni on jäänyt muilta aloilta työtyömäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suunnittelin jo uuden ammatin lukemista kun nykyisellä amk-tutkinnolla ei töitä. Kiitos hallitus, kun kannustatte uuteen valintaan! Jatkan siis työttömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (275)

Uutisvirta

18:01
Raju liikenneonnettomuus Sodankylässä – kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti tukkirekan ja henkilöauton nokkakolarissa
17:40
Kone vetäytyy neuvotteluista saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta – Kauppa olisi toteutuessaan ollut Suomen taloushistorian suurin
17:04
Koulukiusatusta tytöstä kasvoi tatuoitu Miss Rovaniemi – nyt hän örisee metallibändissä ja järjestää Ouluun vaihtoehtokulttuurien messut Tilaajille
16:36
"On vaikea tarkkaan arvioida, millainen vaikutus huumausaineilla on tavallisen raahelaisen turvallisuuteen" – Poliisi valvoi tehostetusti huumeita Raahessa, tuloksena 17 rikosilmoitusta
16:27
Korkeasaaren nuori Topias-norppa menehtyi yllättäen – heinän mukana syöty hiekka aiheutti suolitukoksen
16:08
Kaleva oikaisee
15:59
Bittiumille Puolustusvoimille toimitettaviin radioihin liittyvä 1,6 miljoonan euron jatkotilaus
40
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
36
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
23
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
21
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
12
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

260 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image