Luonnostaan kan­sain­vä­li­nen tiedekunta

Opiskelu 13.9.2010 17:15
Pekka Rahko
Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) asettamien tutkimus- ja koulutustavoitteiden varsin menestyksellinen saavuttaminen jo monen vuoden ajan. Näiden tavoitteiden saavuttamisella on suora vaikutus koko Suomen ja erityisesti Pohjois-Suomen hyvinvoinnille ja menestykselle.

Tiedekuntamme koulutuksellisten ja tutkimuksellisten saavutusten ansiosta Oulu ja koko Pohjois-Suomi on saanut päteviä kieli- ja kulttuuriaineiden aineenopettajia peruskouluihin ja lukioihin sekä kulttuurin asiantuntijoita hyvin monenlaisiin tehtäviin. Tutkimuksellamme olemme pystyneet vahvistamaan erityisesti pohjoisten kulttuurien identiteettiä ja pohjoisten alueiden hyvinvointia.

Tiedekunnalla ja sen Giellagas-instituutilla on valtakunnallinen tehtävä vastata saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin opetuksesta ja tutkimuksesta Suomessa. Erinomaisena esimerkkinä tästä Inarissa vietettiin 6.8.2010 vuoden kestäneen inarinsaamen kielen täydennyskoulutuksen päättäjäisiä. Koulutuksen järjesti Oulun yliopiston Giellagas-instituutti yhteistyössä Anarâškielâ servi ry:n (Inarinsaamen kielen yhdistys) ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kanssa.

Koko yliopisto ja samalla myös humanistinen ala joutuu profiloitumaan entistä enemmän ja suuntaamaan käytettävissä olevia voimavarojaan vahvuusalueilleen yliopiston kokonaisstrategian mukaisesti. Tiedekunnan koulutustarjonta joutuu sopeutumaan OKM:n koulutustavoitteisiin, joihin odotetaan muutoksia tulevalla suunnittelukaudella.

Valtion riittävä perusrahoitus uudessakin olomuodossamme ("julkisoikeudellinen laitos") on tiedekuntamme kannalta ensiarvoisen tärkeää. Täydentävä rahoitus on myös välttämätöntä, mutta sen saatavuus humanistiselle alalle on nyt ja tulevaisuudessa varsin rajallinen.

Opettaja- ja opiskelijavaihtona sekä Euroopassa että sen ulkopuolella. Tiedekunnassa aloittaa syksyllä 2011 kansainvälinen maisteriohjelma "Information Technology in Humanities, Arts and Media", jossa koulutus tapahtuu yhteistyössä usean eurooppalaisen yliopiston kanssa. Tämän ohjelman opiskelijat tulevat sekä Euroopasta että Euroopan ulkopuolelta.

Kieliaineiden ja eri kulttuurien koulutusta ja tutkimusta harjoittava tiedekunta on jo luonnostaan kansainvälinen, ja tiedekunnassamme on varsin monta ulkomailta tullutta opettajaa ja tutkijaa. Nämä resurssit on tarkoitus hyödyntää yhä enenevässä määrin erityisesti englannin kielellä tapahtuvassa kurssitarjonnassa myös ulkomailta tuleville opiskelijoille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image