Kurssikaverit koekaniineina

"Ei tämän takin pukeminen päälle tunnu enää niin siistiltä kuin ensimmäisellä kerralla", viidettä vuottaan lääketiedettä opiskeleva Noora Antila naurahtaa.
Opiskelu 30.8.2010 13:47
Samira Fahim
Isojen ja raskaiden ovien kanssa saa temppuilla ihan tosissaan, jos aikoo päästä sisään Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan päärakennukseen.

Useampi tulija kiskoo aamutuimaan ovenkahvaa kaikin voimin ja pujahtaa lopulta pitkän ähräämisen jälkeen pienestä raosta sisään.

Suunnilleen yhtä hankalaa on päästä tiedekuntaan opiskelemaankin. Harva onnistuu ensimmäisellä tai edes toisella yrittämällä.

Esimerkiksi viime vuonna tiedekunnan suurimman koulutusohjelman, lääketieteen, pääsykokeissa käyneistä vain vajaata viidesosaa onnisti.

Viidettä vuottaan lääkäriksi opiskelevalle Noora Antilallekin ovet avautuivat vasta kolmannella yrittämällä.

"Ensimmäisellä kerralla ei tärpännyt valmennuskurssista huolimatta, joten pidin välivuoden. Toisen vuoden opiskelin ammattikorkeassa kätilöksi, mutta siitä ei ole juurikaan ollut hyötyä täällä. Opiskelu oli niin erilaista", sisätauteihin erikoistuva Antila kertaa.

Kuluneen kesän hän työskenteli lääkärinä Vaasan keskussairaalassa.

"On harmi, ettei henkilökunnalla ole tarpeeksi aikaa kuunnella, mikä potilaiden mieltä painaa", haastavasta ja monipuolisesta työstä ihmisten parissa nauttiva Antila kertoo.

Työn raskaimpana puolena hän pitää vaikeasti sairaiden potilaiden kohtaamista ja sitä, kun haastavaan tapaukseen ei keksitä apukeinoja.

"Kun päivystää aamukahdeksasta seuraavaan aamuyhdeksään, niin aivot ovat välillä vähän jumissa. Virkeänä pysyy helpommin, jos on tekemistä, mutta ratkaisun keksiminen erikoiseen tapaukseen neljältä aamuyöstä on tavallista työläämpää", hän kertoo.

Ihmisten käsitykset sairauksista ja niiden hoidosta poikkeavat hänen mukaansa välillä paljonkin totuudesta.

"Jos kyse ei ole kovin tärkeästä jutusta, jätän usein yksityiskohdat korjaamatta. Kaikkiin sairauksiin eivät antibiootit auta, ja osa menee ohi itsestäänkin", Antila huomauttaa.

Lääketieteen opiskelua hän pitää hyvin koulumaisena. Opiskelijoille lyödään kouraan valmiit lukujärjestykset, joita on noudatettava tai tipahtaa kärryiltä.

Lääketieteen lisensiaatiksi opiskelu kestää yleensä viidestä ja puolesta vuodesta kuuteen vuotta. Sen jälkeen on suoritettava niin sanottu eurovaihe, jossa harjoitellaan kaksi vuotta käytännön työtä terveyskeskuksissa ja sairaaloissa.

Vaikka kursseihin kuuluu harjoittelua opetusklinikalla, toimenpiteitä pääsee Antilan mukaan kokeilemaan valitettavan usein ensimmäisen kerran vasta "oikeissa töissä".

"Siksi harjoittelemme esimerkiksi poskionteloiden punktia keskenämme. Jonkun täytyy aina uhrautua, mutta vain tekemällä oppii. Kaverin kanssa on mukavampi harjoitella kuin vieraan ihmisen", Antila tuumaa.

Alan opiskelijat eivät hänen mukaansa juuri pyörtyile verta nähdessään tai kammoa toisten rokottamista. Jotkut saattavat kuitenkin voida vähän pahoin ruumiinavauksissa hajun ja näyn vuoksi.

Valmistuttuaan Antila ei haluaisi isoon sairaalaan vaan mieluummin pieneen paikkaan, jossa kaikki tuntevat toisensa ja kukin pääsee hyödyntämään omia taitojaan.

"Olisi myös mukava, jos ruotsintaidot eivät pääsisi ruostumaan siellä", Antila sanoo.

Lääkäreiden ja hammaslääkäreiden lisäksi tiedekunnasta valmistutaan moniin muihinkin tehtäviin, kuten asiantuntijoiksi sosiaali- ja terveydenhuollon hallintoon.

Tiukka opiskelutahti vaatii Antilan tapauksessa vastapainokseen urheilua ja kavereiden tapaamista.

"Välillä on mukava nähdä muitakin kuin lääkiskavereita, heillä on ihan eri jutut", Antila juttelee.

Ison osan hänen ajastaan on vienyt myös innokas osallistuminen Oulun Lääketieteellisen killan toimintaan. Opiskelijajärjestötouhuihin uppoaa parhaimmillaan monta iltaa viikosta.

Terveyden ammattilaisten ajatellaan usein olevan myös kovia terveysintoilijoita.

"Varmasti täällä poltetaan vähemmän tupakkaa kuin muulla, mutta samalla lailla käymme bileissä kuin muutkin. Emme me mitenkään parempia ihmisiä ole!", Antila naurahtaa.

Kaleva kertoo syksyn aikana Oulun yliopiston toiminnasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image