Kalliit yliopisto-opinnot jäävät yhä monelle haaveeksi USA:ssa

Deanna Gonzales tekee lujasti töitä voidakseen pitää stipendinsä.
Opiskelu 6.10.2010 13:08
STT
Monen amerikkalaisnuoren yliopisto-opinnot kaatuvat huonojen arvosanojen sijasta rahan puutteeseen. Jopa julkisin varoin rahoitetut opinahjot ovat useille opiskelijoille ylivoimaisen kalliita. Andrew Bowenin, 20, vanhemmat maksavat poikansa opiskelun Delawaren osavaltion yliopistossa. Taloustaantuman myötä vanhempien tulot ovat laskeneet.

--?Ryhdyin asuntolani valvojaksi yliopistolla. Sen ansiosta saan asua asuntolassa ilmaiseksi ja myös ateriat ovat ilmaisia, Bowen kertoo.

Bowen laskee, että näin hän säästää 32?000 dollarin eli runsaan 23?000 euron vuosittaisesta opiskelulaskustaan lähes 9?000 dollaria. Bowen myös tienaa kaikki omat käyttörahansa kesätöissä. Viime kesänä hän teki osan ajasta kahta työtä yhtä aikaa.

Iso stipendi on lottovoitto

Monille nuorille erilaiset stipendit, lainat ja apurahat ovat ainoa tapa rahoittaa yliopisto-opiskelu. Marylandissa asuva Deanna Gonzales, 19, kuuluu niihin onnekkaisiin, joiden opintomaksut kuittaa stipendi.

--?Tunsin olevani kuin lottovoittaja kun sain stipendin kalliiseen yksityiseen yliopistoon. Stipendi kattaa lukukausimaksut. Siitä huolimatta jouduin anomaan lisää stipendejä kattaakseni muut kulut, jotka nousevat yli 10?000 dollariin vuodessa, Gonzales kertoo. Gonzalesin isä kuoli yllättäen viime vuonna, mikä tiukensi hänen tilannettaan entisestään. Koska suuri osa erilaisesta opintoavusta on sidottu opintomenestykseen, arvosanat on vaikeuksista huolimatta pidettävä korkeina.

--?Otan koko ajan ylimääräisiä kursseja, jotta voin pitää stipendini, Gonzales kertoo.

Osa nuorista aloittaa yliopisto-opinnot avoimen yliopiston kaltaisissa community collegeissa. Niissä voi suorittaa kaksi vuotta yliopistokursseja suhteellisen edullisesti. Tämän reitin on valinnut muun muassa Drew Harrison. Community collegen jälkeen hän aikoo jatkaa opintoja varsinaisessa yliopistossa.

--?Olin kaksi vuotta osapäivätöissä, asuin kotona ja opiskelin community collegessa. Nyt minun on otettava opintolainaa vain kahdeksi vuodeksi, Harrison, 20, selittää.

Obamalta ei luksuspalveluille

Presidentti Barack Obama on yrittänyt helpottaa opiskelijoiden talousahdinkoa. Obaman kaudella opintolainan saamista on helpotettu ja apurahoja lisätty.

Obaman läpi runnoman uuden lain ansiosta pankit eivät enää saa periä kuluja opintolainojen myöntämisestä ja käsittelystä. Valmistumisen jälkeen lainan maksuerät eivät saa nousta yli 10 prosenttiin maksajan tuloista. Julkisen sektorin työntekijät saavat loppulainat anteeksi kymmenen vuoden työuran jälkeen, jos lainat on hoidettu siihen saakka mallikelpoisesti.

Lisäksi monissa osavaltioissa julkisten yliopistojen lukukausimaksut on jäädytetty. Samalla yliopistot ovat kuitenkin hinanneet ylöspäin muita kuluja, kuten asumisen ja ruokailun hintaa. Yhdysvalloissa valtaosa yliopisto-opiskelijoista asuu kampuksilla, jotka ovat usein kuin pieniä kaupunkiyhteisöjä omine poliiseineen, terveyskeskuksineen ja posteineen.

Obama on muistuttanut, että yliopistojen pitäisi keskittyä opintojen laatuun, ei erilaisten kalliiden palvelujen tarjoamiseen. --?Ette mene yliopistoon päästäksenne kylpylään, presidentti huomautti taannoisessa puheessaan opiskelijoille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

24.5.
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
24.5.
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
24.5.
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
24.5.
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
24.5.
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
24.5.
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
24.5.
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image