Nuoret

Ylös seinille ilman suo­ri­tus­pai­nei­ta

Kiipeilijälle tarpeen . Ennen muuta kiipeilijä tarvitsee hyvät kengät. Niiden on juuri ja juuri mahduttava jalkaan.
Nuoret 18.1.2003 0:00
Liisa Lehto-Peippo, teksti ja kuvat

Kaleva

Joukko nuoria virittelee köysiä kiipeilykuntoon liikuntakeskuksen ison tennishallin pitkällä sivustalla. Käsiin on jo laitettu magnesiumia, jotta otteet olisivat mahdollisimman pitävät. Musiikki kuuluu asiaan. Radion nuorten kanava saa kelvata, koska radiosta puuttuu cd-soitin. On tunti aikaa Suomen suosituimmalle seinäkiipeilylajille bolderoinnille sekä kiipeilylle kymmenmetriselle seinälle.

"Tavoitteena on hyvä pössis, rento meininki ilman suorituspaineita", sanoo yksi aktiivi, pian 17 vuotta täyttävä Ville Srömmer.

Ylivieskalaiset harrastavat kiipeilyä tennishallilla olevan seinän lisäksi Ojakylän koululla, jossa on kuusimetrisiä siirtolohkareita.

"Suomessa on kartoitettu kaikki kiipeilykohteet. Ojakylän koulun kivet eivät vielä ole luettelossa. Niihin on kyllä käyty tutustumassa Oulusta asti. Myös Huhmarin ulkoilualueella on pieni kiipeilyseinä", selvittävät Ylivieskan kiipeily- ja seikkailu ry:n innokkaimmat jäsenet Ville Strömmer, Jouni Pöyhönen, 19, Iikka Kivi,16, Matti Tienhaara,19 ja Jarkko Vähäkangas, 18.

Poikajoukon lisäksi kiipeilyseinustalla on kaksi tyttöä, 14-vuotiaat kaverukset Emmi Kivi ja Pauliina Parhiala. He ovat vasta-alkajia, joilla on takanaan puolenkymmentä kiipeilykertaa.Oma luola haaveena


Tennishallin kiipeilyseinä on seuran käytettävissä kolmesti viikossa, tunti tai kaksi kerrallaan. Seuran päätoimintamuoto on tällä hetkellä kiipeily. Seinä on rakennettu halliin EU-hankkeen tuella. Vastaavia on vain Kokkolassa, Oulussa ja Vaasassa.

Seinä on hyvä, mutta tilaa nuoret moittivat kalliiksi. "Kiipeilyvuoro maksaa 22 euroa tunnilta. Tennistä voi pelata alle kymmenellä eurolla. Kiipeilijät tarvitsevat tilaa vain kahden metrin verran seinästä. Samaan aikaan hallissa voisi pelata vaikka sulkapalloa", nuoret valittavat.

Salivuorot maksetaan kiipeilymaksuilla, joita seura saa, kun sen jäsenet valvovat ja varmistavat seinällä vierailevia koululaisia ja muita lajiin tutustujia, joita käy multakin paikkakunnilta.

Kiipeilijöiden haaveena on oma boldercave eli luola tai huone, jossa pystyisi bolderoimaan. Siinä tilassa ei tarvittaisi korkeaa seinää. Bolderoinnissa kiivetään seinälle merkitylle mustalle viivalle. Otteet määrätään itse. Pitkiä fyysisiä rasituksia ei tule, vaan siinä haetaan enemmänkin tapoja ja tekniikkaa.

Top on se, kun saa viivalle molemmat kädet.

Silloin ei olla kovin korkealla, mutta siihen mennessä on pitänyt kokea tuskaa aika paljon. "Tuskaa pitää tietysti ottaa aika paljon muutenkin, jos aikoo kehittyä", joku huomauttaa.Asennetta
tarvitaan


"Bolderissa jokainen ote pitää ottaa hirveällä asenteella, räväkästi ja tahdonvoimalla", Jouni Pöyhönen opastaa. Voimaa vaaditaan, mutta yksin sillä ei pääse pitkälle. Tarvitaan älyttömästi kehon hallintaa, tasapainoa ja asennetta .

Kiipeilyn valmennus sisältää asennon muuttamista ja kehon hallintaa. Toinen valmentaa toistaan.

"Jarkko, sulla on jalka liiaksi oikealla. Älä tee noin vaikeasti!" hallissa huikkaillaan. Joku voi kuittailla toiselle, ettet ole kehittynyt. Mutta kaveri voi vain ohjata, juttu on kuitenkin tajuttava itse.

Seura on saanut myös kilpailumenestystä. Sitä on tullut hiukkasen vanhemmille kavereille, jotka ovat nyt armeijassa.

Nivelsidevaurioita nilkoissa, pieniä mustelmatasoisia kolhuja ja nahkaa rullalle. Vahinkoja sattuu tekevälle, ei kuitenkaan näitä vakavampia. Sormenpäiden pojat sanovat olevan lujilla. Ne kuluvat kovasti ja niitä pitää välillä teipata.

Nuorten yhteinen arvio on, että kiipeily on rauhoittavaa ja rentouttavaa. Se vie ajatukset aivan muualle. Hikikin tulee. Selkä- ja kyynärvarren lihakset, ranteet ja sormien nivelet ovat kiipeilijöillä keskimääräistä vahvemmat. Kenellekään kiipeily ei ole ykkösharrastus. Sen lisäksi käydään salilla, kuntourheillaan, jääkiekkoillaan, maastopyöräillään ja harrastetaan vielä combatkaratea.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

39
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
29
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
25
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
21
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
18
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
15
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
10
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image