Nuoret

Vasta kaste tekee kunnon ke­sä­lei­ri­läi­sen

Leirillä ensikertaa olevat partiolaiset joutuivat suorittamaan salaperäisen radan peitetyin silmin. Radan päätteeksi heidät kastettiin täysivaltaisiksi leiriläisiksi.
Nuoret 17.8.2002 0:00
Satu Huotari
Oulun NMKY:n partiolippukunta Pohjan Veikkojen kesäleiri pidettiin Miekojärvellä, lähellä Ylitorniota. Leirin ohjelma oli erittäin monipuolinen, olihan kyseessä lippukunnan juhlaleiri sen 85-vuotisen taipaleen kunniaksi.

Ohjelmassa oli muun muassa huovuttamista, melontaa, luontopolkuja, erilaisia leikkejä ja haikki eli vaellus.

Yön pimeydessä kilpaillut yöpartiotaitokisat olivat jännittävä kokemus. Rasteilla heitettiin suopunkia, tehtiin risuluuta, laitettiin ruokaa ja seilattiin banaanilautalla.

Leirillä oli noin 60 partiolaista, iältään seitsemästä 30 vuoteen. Porukka oli jaettu kahteen alaleiriin, 7-11-vuotiaisiin sudenpentuihin ja heitä vanhempiin vartiolaisiin. Myös johtajilla ja palveluleiriläisillä oli oma alueensa. Nukkumapaikkoina olivat teltat, ja yhdessä teltassa jopa saunottiin.

Miekojärvelle hienolle hiekkarannalle oli lyhyt matka, ja rannalla käytiin aktiivisesti uimassa ja ja melomassa. Vartiolaiset harjoittelivat rannalla pelastusliivien käyttöä ja melomista. Rannalla vieraili myös Mieko-järven järvipelastusseuran jäsen kouluttamassa vartiolaisille järvipelastusta ja ajeluttamassa ympäri Miekojärveä hurjaa vauhtia kiitävällä pelastuskumiveneellä.

Leirin johtaja Markku Lukkari kulki aktiivisesti vartiolaisten ja sudenpentujen mukana purjehtimassa jollalla, kunnes veneen masto meni poikki.

Ahma-vartion jäsen, 14-vuotias Eemeli Marttila oli jollan kyydissä onnettomuushetkellä.

"Olimme purjehtimassa jollalla Mieko-järvellä kun suuri tuulenpuuska yllätti meidät. Jolla rupesi kallistumaan nopeasti oikealle. Emme ehtineet tehdä mitään, kun jolla vain kaatui kyljelleen. Uimme takaisin rantaan", Eemeli selittää.

Onnettomuus ei siis haitannut leiriä, mutta parannettavaakin olisi ollut.

"Ilmat olisivat voineet olla parempia", Eemeli kommentoi. Sää oli kyllä enimmäkseen aurinkoista ja tuulista, mutta kyllä se sataa ripsauttikin välillä.

Hyökkääviä hyönteisiä

Leirin tunnuseläimet porot ja mäkäräiset tulivat kaikille tutuiksi. Poroja parveili leirin ympärillä ja mäkäräisiä oli vähän liikaa. Mäkäräisten pistoja löytyi kaikilta, vaikka niitä vastaan yritettiin suojautua sääskimyrkyillä, mäkäräissuojilla, hyttystikuilla ja hyönteishupuilla.

Leirikirkossa vieraili pappi Paavo Korteniemi pitämässä jumalanpalveluksen ja siunaamassa uudet vartiolaiset ja sudenpennut, jotka antoivat partiolupaukset.

Vanhempia vieraili vain pari, eikä koti-ikäväkään ollut kai kellään. Iltanuotioilla katseltiin sudenpentujen, vartiolaisten ja vaeltajien esittämiä sketsejä eli näytelmiä, laulettiin lauluja ja myönnettiin palkintoja ihailtavista partiourista.

Vartiolaiset ja sudenpennut kisailivat yhtenä päivänä. Hyvinhän se meni ja vartiolaiset pärjäsivät melkein yhtä hyvin kuin sudenpennut. Kilpailulajeina olivat tietokilpailu, pallonheittoa, kottikärrykävelyä, pituushyppyä ja saappaan heittoa.

Vartiolaisille ja sudenpennuille pidettiin kesäleiriin kuuluva leirikaste. Kaikkia vähän pelotti, mutta kyllä siitä hengissä selvittiin. Leirikasteessa kastetaan uusia sudenpentuja ja vartiolaisia leirikonkareiksi ja kaiken kestäneiksi leiriläisiksi. Leirikasteessa kiusataan ja härnätään myös kauemmin olleita partiolaisia.

Kettu-vartion jäsen, 14-vuotias Rosa Lindeman oli vartiolaisena kasteessa ja pitämässä kastetta sudenpennuille.

"Kauheinta omassa leirikasteessani oli "kultakellon" etsiminen kalanperkeastiasta. Sudenpennuille leirikasteen pitäminen sen sijaan oli mielenkiintoista ja hauskaa!"

Isosiskon innoittamana partioon tullut Rosa piti kuitenkin yöpartiotaitokisoja leirin parhaana antina, koska silloin sai valvoa koko yön.

Yleisempi mielipide oli, että vartiolaisten leirin kohokohta oli haikki eli vaellus. Suurin osa vartiolaisista ei ollut vaeltanut vielä kertaakaan, mutta kolmipäiväisen vaelluksen reitit oli suunniteltu itse risteilemään Luosto- ja Pyhätunturin alueille. Vartiolaiset vaelsivat kolmessa ryhmässä ja mukana oli myös kolme vanhempien ryhmää. Viimeisenä päivänä käytiin vielä saunassa ja suihkussa ja syötiin Lapin perinneruokaa poronkäristystä.

Jutun kirjoitti 12-vuotias
vartiolainen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:34
Maailman antidopingtoimiston julistama Venäjä-panna herättää vastustusta – Putin: "Venäjän olympiakomitean toimissa ei ole mitään paheksuttavaa"
21:27
Norwich City hakee lisää jalansijaa Suomessa – jalkapalloleirejä tulossa kesällä, tavoitteena löytää uusi Teemu Pukki
20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
96
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
41
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image