Nuoret

Valkolakki kan­sain­vä­li­seen tyyliin

Tiukka loppurutistus edessä. Kansainväliset IB-lukiolaiset valmistautuvat ylihuomenna alkavaan tiiviiseen koerupeamaan. ”IB-mentaliteettiin ei kuulu joutoaikaa”, nauravat Oulun Lyseon lukion IB-linjan opiskelijat Mari Rusila (vas.) ja Mia Korhonen. KUVA: Johanna Fiskaali
Nuoret 30.4.2006 0:00
Säde-Tuulia Utoslahti
Kansainvälisen IB-lukion loppukokeet käynnistyvät ylihuomenna tiistaina ympäri maailmaa. Myös Oulun Lyseon lukion IB-linjan opiskelijat suorittavat kirjoituksensa seuraavien neljän viikon aikana.

"Läpi IB-vuosien kaikki kuusi tutkintoainetta ovat kulkeneet rinnakkain. Loppukokeet sitovat ne yhteen", selittää kansainvälisen linjan opiskelija Mari Rusila, 19.

Kansainvälistä aikataulua noudattaen IB-opinnot etenevät tasaisesti ilman jaksojärjestelmää. Jokaisen lukukauden päättökokeet kattavat kaikki siihenastiset opinnot, ja ylihuomenna alkavat loppukokeet käynnistävät IB-abiturienttien viimeisen koerupeaman.

IB-kirjoitukset poikkeavat täysin suomalaisista ylioppilaskirjoituksista. Kokeet ovat peräkkäisinä päivinä, ja joskus samana päivänä on useampia kokeita.

"Kirjoitukset itsessään eivät pelota, vaan niiden lyhyt koeaika", Mari Rusila toteaa.

Täyden esseen kirjoittamisesta reilussa puolessa tunnissa on kolmen vuoden aikana tullut IB-opiskelijoille rutiinia. "Pelkän aineiston osaaminen ei riitä, sillä myös rakenne arvostellaan."

Lyhyt koeaika mittaa osaamista tehokkaasti.

"IB-mentaliteettiin ei kuulu joutoaikaa. Kaksitoista esseesivua kahdessa ja puolessa tunnissa saa hauiksen kipeäksi", Mia Korhonen, 18, tiivistää nauraen IB-opiskelijoiden arkea.

Opiskelutahti on läpi opintojen nopea eikä kirjoituksia voi hajauttaa. "Aluksi IB:n äärimmäinen tehokkuus ärsytti, mutta näiden vuosien jälkeen se tuntuu täysin luonnolliselta opiskelutavalta", selittää puolestaan Jaakko Taanila, 19.

IB-tutkinto rinnastetaan Suomessa nimellisesti kansalliseen ylioppilastutkintoon. Käytännössä puheet lukioiden samanarvoisuudesta saavat kuitenkin IB-opiskelijat vakaviksi.

"Hakiessaan suomalaisiin korkeakouluihin IB-opiskelijat eivät usein saa tutkinnostaan lainkaan pisteitä. Monilla IB-lukiolaisilla on kirjoitusten jälkeen vain päivä aikaa lukea pääsykokeisiin Suomen kouluihin", kertoo Hanna Häkkinen, 20.

Suomessa opintojaan jatkavalle IB-opiskelijalle välivuosi on usein lähes ainoa vaihtoehto. Suuri osa IB-lukiolaisista suuntaakin ulkomaille, sillä tutkinnon suorittaneilla on hyvät mahdollisuudet päästä opiskelemaan ulkomaisiin yliopistoihin.

Mia, Hanna, Mari ja Jaakko uskovat hyötyvänsä tutkinnostaan riippumatta asuinpaikastaan. "Kielitaito, stressinsietokyky ja oma-aloitteisuus ovat kehittyneet valtavasti."

"Kansallisessa lukiossa opetellaan kieliä, IB-lukiossa niitä käytetään välineenä", Jaakko Taanila pohtii kieltenopiskelun eroavaisuuksia. Jaakko uskoo laajojen kielitaitojensa olevan käytännöllisiä tulevaisuudenvisiossaan, urassa puolustusvoimien kansainvälisissä valmennusjoukoissa.

"Painotus on isoissa kokonaisuuksissa. Jopa kielten lyhyen IB-oppimäärän jälkeen isoja kirjallisia töitä on helppo lukea ja tuottaa", Mari lisää. "Parintuhannen sanan essee tuntuu pikkujutulta."

IB-ohjelman loppukokeet lähetetään välittömästi ulkomaille arvioitaviksi ja tulokset julkaistaan heinäkuussa. Opiskelijat saavat kuitenkin varsinaisen diplominsa ja todistuksen kaksikielisyydestään vasta syyskuussa. Silti myös IB-opiskelijat painavat valkolakin päähänsä merkiksi kolmevuotisen projektinsa päättymisestä jo kesäkuun alussa.

"Kultainen IB-lyyra kevensi lompakkoa tuntuvasti, mutta on sen arvoista!" opiskelijat nauravat yhteen ääneen.


Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi nousi teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
70
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image