Nuoret

Turha hyssyttely ärsyttää

Sentit eivät sanele elämää. Tiia Virtanen elää tavallista opiskelijan arkea keskustakämpässään. Tulevaisuudessa siintävät ajokortti ja ammatti muotoilun tai vaatetuksen parissa.
Nuoret 20.12.2009 0:00
Elina Salmu
Tiia Virtanen on kuin kuka tahansa nuori nainen: aika kuluu kavereiden, ratsastusharrastuksen ja pukuompelijan opintojen parissa. 115 senttimetrin pituus ei ole este eikä hidaste, vaikka saattaakin joskus kääntää katseita.

"Niitäkään en enää pahemmin huomaa. En minä itse tule pituuttani edes ajatelleeksi, niin normaalia tämä minulle ja läheisilleni on", 17-vuotias Tiia Virtanen pohtii.

Nuorempana Tiia otti helpommin itseensä.

"Olen aina ollut aika sinut itseni kanssa. En minä tästä kuitenkaan kasva, joten mitä sitä suremaan."

Tiia itse ei muista, milloin olisi huomannut lyhytkasvuisuutensa ensimmäisen kerran.

"Äiti kai siihen aluksi kiinnitti huomiota. Vielä ekaluokalla menin muiden joukossa, mutta kyllähän tämä vähitellen alkoi näkyä."

Pituus ei ole kuitenkaan eristänyt muista.

"Yksin en ole jäänyt koskaan. Kavereita on riittänyt, enkä ole tuntenut jääväni millään tavoin ulkopuolelle. Olen aina ollut melko sosiaalinen ihminen, ja aika äkkiä muutkin huomaavat, ettei pituus lopulta ratkaise mitään."

Pikisaaren ammattikoulussa opiskeleva tyttö on muuttanut omilleen alkusyksystä. Arki on sujunut yllättävänkin helposti.

"Toisinaan tulee tietysti tilanteita, joissa lyhytkasvuisuus nousee esiin. Keittiöjakkaralla selviää kotona aika pitkälle, mutta esimerkiksi pankkiautomaatilla on vaikea asioida. Helsingin seudulla on liikuntarajoitteisille suunnattuja automaatteja, joihin yltää paremmin, mutta Oulun keskustasta niitä ei löydy. Onneksi kaverit ja kämppäkaveri auttavat tarpeen tullen."

Kauppoja kierrellessä hyllyt ovat usein turhan korkealla, mutta auttavia käsiä löytyy, kunhan uskaltaa pyytää.

"Ei tässä auta ujostella. Jos ei pyydä, ei varmasti saakaan. Onneksi ihmiset ovat ystävällisiä, ja esimerkiksi ruokaostokset onnistuvat helposti, kun ne tekee yhdessä kämppiksen kanssa. Toisaalta tämä on opettanut myös omatoimisuutta. Jo pienestä asti olen tottunut siihen, että teen itse, minkä voin."

Tiian mukaan ihmiset reagoivat lyhytkasvuisuuteen yleensä hyvin.

"Varsinkin aikuisten kanssa tulee kuitenkin joskus tilanteita, joissa huomaa, että he eivät oikein tiedä, miten minuun pitäisi suhtautua - pitäisikö ottaa aikuisena vai lapsena. Tuntuu, että joudun jatkuvasti todistelemaan ikääni."

Lasten avoimuus ilahduttaa Tiiaa hyssyttelyä enemmän.

"Toisinaan kuulee, kun joku hämmästelee, että "kato, mikä pikkunainen". Se on ihan ok, ja lapset selvästi ottavat minut vakavasti koostani huolimatta. Vastaan ihan mielelläni, jos minulta tullaan kysymään jotain pituuteeni liittyvää. Lapset ymmärtävät, että ihmisiä on monenlaisia."

"Ja kuka voi määritellä, mikä on normaali?", Tiia kysyy.

"Ainakin itsestäni tuntuu, että tänä päivänä näkee niin paljon erilaisia ihmisiä, ettei yhtä ainoaa kaavaa ole olemassakaan."

Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

hyvä että ossaa olla noin rauhallinen lyhytkasvustaan, mää oon kans lyhyt ja siks kaikki haukkuu monesti pätäks. ei se ennää nii paljo haittaa ku ennen olliin vihanen haukkujille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää Joulua sinulle Tiia! Ja aurinkoiset terveiset myös jutun kirjoittajalle, tämmöiset päivänpilkahdukset tekevät elämästä elämisen arvoisen! Rauhallista Joulua teille kaikille hengenheimolaisille! P.S. Tiia, olet kaunis!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Titu, Sulla on aina ollu asenne kohillaan. Hyvää joulua ja Onnellista Uutta Vuotta. Iso Hali ja Suukkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiituska oot ihana ja tulet pärjäämään hienosti elämässä! Tsemppiä heppailuun:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysy aina apua, kun tarvitset. Olen 150 ,enkä minäkään yllä kaupoissa ylempiin hyllyihin.Pyydän apua ja aina minua on autettu, joko muut asiakkaat tai myyjät. Eikä kertaakaan kukaan ole ollut kärttyinen, kiitos kaikille1

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä asenne elämää kohtaan, pijä siitä kiinni ... iloista ja mukavaa luettavaa... hävettää olla ylipainoinen, mutta senki kanssa vaan on tultava toimeen vaikka sitä kyllä tuijotetaan sumeilematta ja sanotaan joskus ihan suoraanki läskiämmäksi... ihmisille toivon itsensä tykkäämistä sellaisena kuin on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Tiia! Pidä asenteesi. Se, mikä minua kaikkein eniten ärsyttää on, jos ihmisiä luokitellaan sen perusteella miltä he näyttävät. Sille kun kukaan ei voi mitään. On syntymässä saatuja eroja, on onnettomuuksien seurauksena, ym. Kaikki me ollaan samanarvoisia, riippumatta siitä, miltä näytämme! Hyvää joulua Tiialle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsilla on noin yleensäkin parempi kyky nähdä todellisuus kuin aikuisilla. Heille erilaisuus tai poikkeavuus ei ole minkään tasoinen ongelma. Lapset ottavat ihmisen ihmisenä. Ainoa ehto tälle on, että aikuinen kohtelee lapsia oikein. Ja tämä sama yksinkertainen inhimillinen sääntö ei toimi aina aikuisten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienestä rakeesta pippurin tuntee ja vasta sitten kun jalat eivät maahan yllä, voi alkaa haikailla, että jotain on pielessä. Tunnen useita lyhytkasvuisia ihmisiä ja he kaikki ovat aivan loistotyyppejä, pää ja sydän paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarpeen se on jakkara meillä muillakin. Suomen naisten keskipituus on 165 senttiä, Oulussa selvästi alempi. Silti uusien rakennusten keittiöt, kylpyhuoneet ja kodinhoitohuoneet mitoitetaan 200-230 senttisille ja 200 kilon keijukaisille. Saunan ovikin on puoli seinää, vaikka lämpötalouden ja perinteen mukaisesti saunaan mennessä pitää kumartaa ovella. Saunan lauteet ovat myös säännöllisesti liian matalalla kiukaaseen nähden ja liian lähellä kiuasta - kaiteella olevat varpaat taatusti palavat löylyä lyödessä. Jo 1960-luvulla talonrakennuspuoli oli se, minne kaikista heikoin opiskelija-aines valikoitui. Suurimmat palkat silti vetivät. Tilanne on vain pahentunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää Joulua Tiialle! Oletkin jo huomannut että tänne mahtuu kaiken mittaiset, hyvä niin :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanan positiivinen nuori nainen. mielestäni Limingantullin Prismassa on pankkiautomaatti, joka on alhaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvinaisen positiivinen nainen ! Muutkin voisivat ottaa oppia hänestä. Monesti kiinnitetään huomiota asioihin, jotka eivät ole olennaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän se on, että ihminen on paljon muuta tärkeämpää ja arvokkaampaa kuin pituutensa tai painonsa. Tiia, lippu korkealle! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä mataluutta suotta häpeileen. Monet pitävät sitä seksikkäänäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Tiia! Ihmiset kyllä heittelee nuita normaali vs. mukamas epänormaali -juttuja melko huolettomasti, kuten homovihkimisuutisestakin sai huomata. Onneksi kaikesta sorsimisesta huolimatta periksi ei anneta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
84
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
60
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
36
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image