Nuoret

Taidekoulu koukuttaa

Loviisa Grubert (edessä) ja Sofia Blanco Sequeiros ovat viettäneet lapsuutensa ja nuoruutensa Oulun taidekoulussa. KUVA: Maija Myllykangas
Nuoret 9.9.2012 0:01
Iida Ahonen

Loviisa Grubert, 18, ja Sofia Blanco Sequeiros, 17, tutustuivat aikoinaan toisiinsa Oulun taidekoulussa.
”Taidekoululla on tullut vietettyä suurin osa elämästä. Aloitin täällä nelivuotiaana tanssin. En ollut koskaan kovin taitava tanssija, mutta lavalla halusin olla, joten tuntui sopivalta siirtyä teatteriryhmään. Tänä syksynä alkaa yhdeksäs teatterivuoteni”, Loviisa laskeskelee.
Sofiakin tuli taidekoululle neljävuotiaana, mutta toisensa kaksikko tapasi vasta yhteisen teatteriryhmän myötä. Sofialle tänä syksynä alkava teatterivuosi on kuudes.
”En keksi mitään syytä miksi lopettaisin. Haluan tehdä teatteria, ja täällä se on mukavampaa kuin koulun draamakursseilla”, Sofia toteaa.

Taidekoululla teatteria tehdään omalla tyylillä.
”Keskitymme lavalla olemiseen ja itse näytelmään, emmekä niinkään oman näyttelijäimagon rakentamiseen”, Sofia pohtii.
Kaikki näyttelijät ovat tasa-arvoisessa asemassa. ”Emme kirjoita näytelmiin pää- ja sivuosia. Jokaisella on yhtä iso rooli sekä tarinan kannalta että lava-ajan puolesta. Tämä on aika vaikea toteuttaa ison ryhmän kanssa, mutta yleensä olemme onnistuneet”, Loviisa toteaa.
Minimalistisuus on tyypillistä taidekoulun näytelmille. Kaikkea ei luoda viimeisen päälle, vaan lavalla on ainoastaan välttämättömimmät.
”Totta kai mietimme puvustuksen yhdessä ja näyttämöllä on lavastusta, mutta vain sellaisia asioita, joilla on jokin tarkoitus”, Loviisa tarkentaa.

Teatteriryhmät tekevät vuosittain noin 45 minuutin näytelmän, joka esitetään kevätlukukauden aikana. Osa näytelmistä saa ensi-iltansa jo tammi-helmikuussa, osa toukokuun Teatteripiknikissä.
Näytelmän tekeminen on Loviisalle ja Sofialle lukuvuoden kohokohta.
”Vaikka näytelmän tekeminen on todella raskasta, se palkitsee lopuksi. Kun työstämme kaksi kuukautta samaa projektia ja uhraamme paljon aikaa, siinä kasvaa näyttelijänä valtavasti”, Loviisa toteaa.

Näytelmän tekeminen alkaa yleensä marraskuussa. Prosessi starttaa teeman pohdinnasta ja kohtauksien rakentamisesta. Kohtauksien myötä näytelmän henkilöt ja tapahtumat alkavat muotoutua.
”Teemme yleensä noin 20 kohtausta. Jokainen kohtaus kirjoitetaan paperille ja näytelmä kursitaan kasaan studion lattialla järjestämällä kohtauslaput toimivaan järjestykseen”, Sofia kertoo.

Ryhmä harjoittelee näytelmää viikoittaisten kokoontumisten lisäksi myös viikonlopputreeneissä.
”Vietämme koko viikonlopun taidekoululla, nukummekin täällä. Viikonlopun aikana ei keskitytä mihinkään muuhun kuin harjoittelemiseen. Kaikki ulkopuoliset asiat unohtuvat”, Loviisa selittää.
”Viikonlopputreeneissä saadaan eniten aikaan ja ne ovat olennaisia näytelmän kannalta. Yleensä juoni ja henkilöt hahmottuvat nimenomaan viikonlopputreeneissä, joissa harjoitteleminen on tosi intensiivistä”, Sofia lisää.

Taidekoulun ryhmissä voi harrastaa 20-vuotiaaksi saakka. Vaikka Loviisa ja Sofia ovat jo lähestymässä kahdenkympin ikää, taidekoulun ovet eivät sulkeudu lopullisesti. Taidekoululle on mahdollisuus tulla esimerkiksi työharjoitteluun.

Tulevasta vuodesta on kuitenkin näillä näkymin tulossa kaksikon viimeinen. Vuoden päästä abiturientit toivovat löytävänsä itsensä uudesta kaupungista korkeakouluopiskelijoina.
”Mutta jos satumme olemaan Oulussa vielä ensi vuonna, tulemme todennäköisesti pyörimään taidekoululla harrastajina tai muuten vaan”, Loviisa ja Sofia ennustavat.
Iida Ahonen

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
19:41
Tuuletus täynnä tunnetta – Oulun Pyrinnön 19-vuotias Samuel Purola täräytti 200 metrillä kotimaisen huippuajan 20,85
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
47
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
35
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
33
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image