Nuoret

Taidekoulu koukuttaa

Loviisa Grubert (edessä) ja Sofia Blanco Sequeiros ovat viettäneet lapsuutensa ja nuoruutensa Oulun taidekoulussa. KUVA: Maija Myllykangas
Nuoret 9.9.2012 0:01
Iida Ahonen

Loviisa Grubert, 18, ja Sofia Blanco Sequeiros, 17, tutustuivat aikoinaan toisiinsa Oulun taidekoulussa.
”Taidekoululla on tullut vietettyä suurin osa elämästä. Aloitin täällä nelivuotiaana tanssin. En ollut koskaan kovin taitava tanssija, mutta lavalla halusin olla, joten tuntui sopivalta siirtyä teatteriryhmään. Tänä syksynä alkaa yhdeksäs teatterivuoteni”, Loviisa laskeskelee.
Sofiakin tuli taidekoululle neljävuotiaana, mutta toisensa kaksikko tapasi vasta yhteisen teatteriryhmän myötä. Sofialle tänä syksynä alkava teatterivuosi on kuudes.
”En keksi mitään syytä miksi lopettaisin. Haluan tehdä teatteria, ja täällä se on mukavampaa kuin koulun draamakursseilla”, Sofia toteaa.

Taidekoululla teatteria tehdään omalla tyylillä.
”Keskitymme lavalla olemiseen ja itse näytelmään, emmekä niinkään oman näyttelijäimagon rakentamiseen”, Sofia pohtii.
Kaikki näyttelijät ovat tasa-arvoisessa asemassa. ”Emme kirjoita näytelmiin pää- ja sivuosia. Jokaisella on yhtä iso rooli sekä tarinan kannalta että lava-ajan puolesta. Tämä on aika vaikea toteuttaa ison ryhmän kanssa, mutta yleensä olemme onnistuneet”, Loviisa toteaa.
Minimalistisuus on tyypillistä taidekoulun näytelmille. Kaikkea ei luoda viimeisen päälle, vaan lavalla on ainoastaan välttämättömimmät.
”Totta kai mietimme puvustuksen yhdessä ja näyttämöllä on lavastusta, mutta vain sellaisia asioita, joilla on jokin tarkoitus”, Loviisa tarkentaa.

Teatteriryhmät tekevät vuosittain noin 45 minuutin näytelmän, joka esitetään kevätlukukauden aikana. Osa näytelmistä saa ensi-iltansa jo tammi-helmikuussa, osa toukokuun Teatteripiknikissä.
Näytelmän tekeminen on Loviisalle ja Sofialle lukuvuoden kohokohta.
”Vaikka näytelmän tekeminen on todella raskasta, se palkitsee lopuksi. Kun työstämme kaksi kuukautta samaa projektia ja uhraamme paljon aikaa, siinä kasvaa näyttelijänä valtavasti”, Loviisa toteaa.

Näytelmän tekeminen alkaa yleensä marraskuussa. Prosessi starttaa teeman pohdinnasta ja kohtauksien rakentamisesta. Kohtauksien myötä näytelmän henkilöt ja tapahtumat alkavat muotoutua.
”Teemme yleensä noin 20 kohtausta. Jokainen kohtaus kirjoitetaan paperille ja näytelmä kursitaan kasaan studion lattialla järjestämällä kohtauslaput toimivaan järjestykseen”, Sofia kertoo.

Ryhmä harjoittelee näytelmää viikoittaisten kokoontumisten lisäksi myös viikonlopputreeneissä.
”Vietämme koko viikonlopun taidekoululla, nukummekin täällä. Viikonlopun aikana ei keskitytä mihinkään muuhun kuin harjoittelemiseen. Kaikki ulkopuoliset asiat unohtuvat”, Loviisa selittää.
”Viikonlopputreeneissä saadaan eniten aikaan ja ne ovat olennaisia näytelmän kannalta. Yleensä juoni ja henkilöt hahmottuvat nimenomaan viikonlopputreeneissä, joissa harjoitteleminen on tosi intensiivistä”, Sofia lisää.

Taidekoulun ryhmissä voi harrastaa 20-vuotiaaksi saakka. Vaikka Loviisa ja Sofia ovat jo lähestymässä kahdenkympin ikää, taidekoulun ovet eivät sulkeudu lopullisesti. Taidekoululle on mahdollisuus tulla esimerkiksi työharjoitteluun.

Tulevasta vuodesta on kuitenkin näillä näkymin tulossa kaksikon viimeinen. Vuoden päästä abiturientit toivovat löytävänsä itsensä uudesta kaupungista korkeakouluopiskelijoina.
”Mutta jos satumme olemaan Oulussa vielä ensi vuonna, tulemme todennäköisesti pyörimään taidekoululla harrastajina tai muuten vaan”, Loviisa ja Sofia ennustavat.
Iida Ahonen

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image