Nuoret

Silmät avautuvat maailmalla

Aila Hauru kehottaa avaamaan uuden oven elämässä, mikäli kaipaa suuria muutoksia ja kokee olevansa siihen valmis. KUVA: Marika Lämsä
Nuoret 10.2.2013 0:02
Marika Lämsä

Pian on kolme vuotta siitä, kun Muhokselta kotoisiin oleva Aila Hauru, 20, sai lukionsa opinto-ohjaajalta Wilmaan viestin UWC-koulutuksesta.
”Luin viestin myöhään illalla ja koin UWC:n olevan heti minun juttuni. Menin saman tien innoissani herättämään äitiäni ja kertomaan asian.”

Eikä nuori neito kauaa aikaillut päätöksen teossa, sillä hakuaikaa oli vain viikko jäljellä. Hakemus kirjoitettiinkin lähes siltä istumalta.

United World Colleges -koulutus on kaksivuotinen. Opiskelupaikkaa haetaan lukion ensimmäisenä vuotena.
Hakuvaihe on kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa tehdään sähköinen hakemus, jonka jälkeen osa hakijoista kutsutaan haastatteluun. Stipendi kattaa lukukausimaksut, asumisen ja ruokailut sekä matkakustannuksia.

Ympäri maailmaa UWC-kouluihin tulevat opiskelijat asuvat tiiviissä yhteisössä toistensa kanssa. Koulutuksen päämääränä on ennakkoluulojen vähentäminen sekä tehdä kansainvälisestä koulutuksesta yhteisymmärrystä edistävä voima.
UWC-kouluja on viidessä maanosassa 12 eri maassa, muun muassa Costa Ricassa, Swazimaassa ja Hong Kongissa. Suomesta valitaan vuosittain 12 stipendiaattia, jotka sijoitetaan kymmeneen eri kouluun.

Opiskelumaataan ei itse pysty valitsemaan, mutta hakija voi laittaa kohdemaat hakutoivejärjestykseen ja toive pyritään ottamaan valinnassa huomioon.
Aila suoritti oman koulunsa Adrianmeren rannalla pienessä Duinon kylässä Italiassa.
Pieni, noin 200 oppilaan koulu takasi tiiviin ja turvallisen verkoston ympärille. Kouluissa asutaan asuntoloissa, siellä järjestetään ruokailut sekä muutoinkin ollaan saman yhteisön sisällä.

”Kansainvälinen ilmapiiri on taattu, opiskelijoita on 90 eri maasta. Olemmekin opiskelutovereideni kanssa pohtineet, että minne tahansa matkustammekaan, niin meillä on aina paikka minne mennä.”
Opiskeluaikaisia ystäviä Ailalla on Venezuelassa, Belgiassa, Hollannissa ja Israelissa.

IB-tutkinnossa opiskellaan vain kuutta oppiainetta äidinkielen lisäksi, mikä saa Ailalta kehuja. Opiskeltaviin aineisiin pystyy paneutumaan syvällisemmin kuin Suomen lukiossa.
Koulupäivät ovat lyhyempiä, mutta kotitehtäviä on senkin edestä.

”Koulutehtävät ovat haastavia, enemmän yliopistotyylisempiä kuin Suomen lukiossa. Esseitä on paljon ja koulutyöt ovat mittasuhteiltaan paljon laajempia. Niistä on kuitenkin selvitty.”
UWC-kokemus kasvatti Ailaa hyvin paljon.

”Kuvittelin aina ennenkin olevani suvaitsevainen ja maailmankansalainen, mutta koulun aikana maailmankuvani hioutui entisestään. Olen saanut aivan uudenlaisen perspektiivin tekemisiini. Ymmärrän entistä paremmin, että asioiden eteen täytyy tehdä töitä.”
Aila suosittelee UWC-koulua ennakkoluulottomille, uteliaille ja kokeilunhaluisille nuorille opiskelijoille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hyvä hyvä. Itse 15v Länsimaissa eläneenä suosittelen Elämänopin-avartamista muillekkin Suo-maalaisille. OmanElämän-laatu ei ainakaan huonone, kun hiukan kyseenalaistaa Nurkka-Patriotismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:07
Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi esitetään Pasi Kostamovaaraa – nimitys tarkoitus tehdä perjantaina
18:00
”Suru on myös kaunis tunne” – Tytär-tanssiteoksessa Kaisa Rundelin ja Taina Ala-Ketola käsittelevät suhdettaan isään, joka oli läsnä, mutta poissa Tilaajille
17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalossa syttyi tulipalo Sodankylän Vuotsossa – palo huomattiin Rajavartioston helikopterista
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
83
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
57
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
45
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
43
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
43
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
41
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image