Nuoret

Silmät avautuvat maailmalla

Aila Hauru kehottaa avaamaan uuden oven elämässä, mikäli kaipaa suuria muutoksia ja kokee olevansa siihen valmis. KUVA: Marika Lämsä
Nuoret 10.2.2013 0:02
Marika Lämsä

Pian on kolme vuotta siitä, kun Muhokselta kotoisiin oleva Aila Hauru, 20, sai lukionsa opinto-ohjaajalta Wilmaan viestin UWC-koulutuksesta.
”Luin viestin myöhään illalla ja koin UWC:n olevan heti minun juttuni. Menin saman tien innoissani herättämään äitiäni ja kertomaan asian.”

Eikä nuori neito kauaa aikaillut päätöksen teossa, sillä hakuaikaa oli vain viikko jäljellä. Hakemus kirjoitettiinkin lähes siltä istumalta.

United World Colleges -koulutus on kaksivuotinen. Opiskelupaikkaa haetaan lukion ensimmäisenä vuotena.
Hakuvaihe on kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa tehdään sähköinen hakemus, jonka jälkeen osa hakijoista kutsutaan haastatteluun. Stipendi kattaa lukukausimaksut, asumisen ja ruokailut sekä matkakustannuksia.

Ympäri maailmaa UWC-kouluihin tulevat opiskelijat asuvat tiiviissä yhteisössä toistensa kanssa. Koulutuksen päämääränä on ennakkoluulojen vähentäminen sekä tehdä kansainvälisestä koulutuksesta yhteisymmärrystä edistävä voima.
UWC-kouluja on viidessä maanosassa 12 eri maassa, muun muassa Costa Ricassa, Swazimaassa ja Hong Kongissa. Suomesta valitaan vuosittain 12 stipendiaattia, jotka sijoitetaan kymmeneen eri kouluun.

Opiskelumaataan ei itse pysty valitsemaan, mutta hakija voi laittaa kohdemaat hakutoivejärjestykseen ja toive pyritään ottamaan valinnassa huomioon.
Aila suoritti oman koulunsa Adrianmeren rannalla pienessä Duinon kylässä Italiassa.
Pieni, noin 200 oppilaan koulu takasi tiiviin ja turvallisen verkoston ympärille. Kouluissa asutaan asuntoloissa, siellä järjestetään ruokailut sekä muutoinkin ollaan saman yhteisön sisällä.

”Kansainvälinen ilmapiiri on taattu, opiskelijoita on 90 eri maasta. Olemmekin opiskelutovereideni kanssa pohtineet, että minne tahansa matkustammekaan, niin meillä on aina paikka minne mennä.”
Opiskeluaikaisia ystäviä Ailalla on Venezuelassa, Belgiassa, Hollannissa ja Israelissa.

IB-tutkinnossa opiskellaan vain kuutta oppiainetta äidinkielen lisäksi, mikä saa Ailalta kehuja. Opiskeltaviin aineisiin pystyy paneutumaan syvällisemmin kuin Suomen lukiossa.
Koulupäivät ovat lyhyempiä, mutta kotitehtäviä on senkin edestä.

”Koulutehtävät ovat haastavia, enemmän yliopistotyylisempiä kuin Suomen lukiossa. Esseitä on paljon ja koulutyöt ovat mittasuhteiltaan paljon laajempia. Niistä on kuitenkin selvitty.”
UWC-kokemus kasvatti Ailaa hyvin paljon.

”Kuvittelin aina ennenkin olevani suvaitsevainen ja maailmankansalainen, mutta koulun aikana maailmankuvani hioutui entisestään. Olen saanut aivan uudenlaisen perspektiivin tekemisiini. Ymmärrän entistä paremmin, että asioiden eteen täytyy tehdä töitä.”
Aila suosittelee UWC-koulua ennakkoluulottomille, uteliaille ja kokeilunhaluisille nuorille opiskelijoille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Hyvä hyvä. Itse 15v Länsimaissa eläneenä suosittelen Elämänopin-avartamista muillekkin Suo-maalaisille. OmanElämän-laatu ei ainakaan huonone, kun hiukan kyseenalaistaa Nurkka-Patriotismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image