Nuoret

Silmät avautuvat maailmalla

Aila Hauru kehottaa avaamaan uuden oven elämässä, mikäli kaipaa suuria muutoksia ja kokee olevansa siihen valmis. KUVA: Marika Lämsä
Nuoret 10.2.2013 0:02
Marika Lämsä

Pian on kolme vuotta siitä, kun Muhokselta kotoisiin oleva Aila Hauru, 20, sai lukionsa opinto-ohjaajalta Wilmaan viestin UWC-koulutuksesta.
”Luin viestin myöhään illalla ja koin UWC:n olevan heti minun juttuni. Menin saman tien innoissani herättämään äitiäni ja kertomaan asian.”

Eikä nuori neito kauaa aikaillut päätöksen teossa, sillä hakuaikaa oli vain viikko jäljellä. Hakemus kirjoitettiinkin lähes siltä istumalta.

United World Colleges -koulutus on kaksivuotinen. Opiskelupaikkaa haetaan lukion ensimmäisenä vuotena.
Hakuvaihe on kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa tehdään sähköinen hakemus, jonka jälkeen osa hakijoista kutsutaan haastatteluun. Stipendi kattaa lukukausimaksut, asumisen ja ruokailut sekä matkakustannuksia.

Ympäri maailmaa UWC-kouluihin tulevat opiskelijat asuvat tiiviissä yhteisössä toistensa kanssa. Koulutuksen päämääränä on ennakkoluulojen vähentäminen sekä tehdä kansainvälisestä koulutuksesta yhteisymmärrystä edistävä voima.
UWC-kouluja on viidessä maanosassa 12 eri maassa, muun muassa Costa Ricassa, Swazimaassa ja Hong Kongissa. Suomesta valitaan vuosittain 12 stipendiaattia, jotka sijoitetaan kymmeneen eri kouluun.

Opiskelumaataan ei itse pysty valitsemaan, mutta hakija voi laittaa kohdemaat hakutoivejärjestykseen ja toive pyritään ottamaan valinnassa huomioon.
Aila suoritti oman koulunsa Adrianmeren rannalla pienessä Duinon kylässä Italiassa.
Pieni, noin 200 oppilaan koulu takasi tiiviin ja turvallisen verkoston ympärille. Kouluissa asutaan asuntoloissa, siellä järjestetään ruokailut sekä muutoinkin ollaan saman yhteisön sisällä.

”Kansainvälinen ilmapiiri on taattu, opiskelijoita on 90 eri maasta. Olemmekin opiskelutovereideni kanssa pohtineet, että minne tahansa matkustammekaan, niin meillä on aina paikka minne mennä.”
Opiskeluaikaisia ystäviä Ailalla on Venezuelassa, Belgiassa, Hollannissa ja Israelissa.

IB-tutkinnossa opiskellaan vain kuutta oppiainetta äidinkielen lisäksi, mikä saa Ailalta kehuja. Opiskeltaviin aineisiin pystyy paneutumaan syvällisemmin kuin Suomen lukiossa.
Koulupäivät ovat lyhyempiä, mutta kotitehtäviä on senkin edestä.

”Koulutehtävät ovat haastavia, enemmän yliopistotyylisempiä kuin Suomen lukiossa. Esseitä on paljon ja koulutyöt ovat mittasuhteiltaan paljon laajempia. Niistä on kuitenkin selvitty.”
UWC-kokemus kasvatti Ailaa hyvin paljon.

”Kuvittelin aina ennenkin olevani suvaitsevainen ja maailmankansalainen, mutta koulun aikana maailmankuvani hioutui entisestään. Olen saanut aivan uudenlaisen perspektiivin tekemisiini. Ymmärrän entistä paremmin, että asioiden eteen täytyy tehdä töitä.”
Aila suosittelee UWC-koulua ennakkoluulottomille, uteliaille ja kokeilunhaluisille nuorille opiskelijoille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hyvä hyvä. Itse 15v Länsimaissa eläneenä suosittelen Elämänopin-avartamista muillekkin Suo-maalaisille. OmanElämän-laatu ei ainakaan huonone, kun hiukan kyseenalaistaa Nurkka-Patriotismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image