Nuoret

Seurustelu ei ole lasten leikkiä

Nuoret 19.9.2004 0:00
Teija Luttinen
Monet muistavat ensi-ihastuksensa lastentarhan pusuhipoista, ala-asteaikojen "kiusaajista" tai vaikkapa omien sisarusten kavereista. Nämä lapsuusajan ihastumiset ja vastakkaisen sukupuolen vilkuilut eivät yleensä johda mihinkään vakavampaan. Kädestä pitäminen ja varovaiset pikkupusut tuntuvat kovin suurilta asioilta, mutta niistä kuitenkin salaa haaveillaan.

Viides- ja kuudesluokkalaisena varhaisnuorten seurustelu on iloista yhdessäoloa. Nina Karppisen, 14, mielestä ala-asteella voi esiintyä jo vipinää tyttöjen ja poikien välillä. "Totta kai silloinkin voi ihastua, mutta loppujen lopuksi nämä jutut eivät ole vakavia", Nina arvelee. Ihastuksen eri vahvuusasteet kuuluvat normaaliin kehitykseen.Yläasteella teinisuhteita


Yläasteella nuoret jo tosissaan etsivät sitä oikeaa.

"Ensimmäiset seurusteluun luokiteltavat suhteet alkavat yleensä yläasteen taitteessa. Seiskaluokalla saatetaan  kuitenkin  vielä  jännittää yhdessä olemista, koska nämä asiat ovat  uusia", kertoo Heikki Siltavirta  kokemuksen  syvällä rintaäänellä, 18.

Murrosiässä ei enää rakasteta pelkästään läheisiä, vaan kohteena voi olla vanhempi tai nuorempi henkilö, samaa tai vastakkaista sukupuolta, jopa julkisuuden henkilö.

Ihastumiset voivat olla tilapäisiä tai kestää koko nuoruuden. Tärkeää on ulkonäkö.

"Aluksi kiinnitetään tietysti huomiota ulkonäköön, mutta loppujen lopuksi luonne on se, joka ratkaisee", luulee Niina Lehtosaari, 16.

Voimakkaat tunteet sekoittavat monesti nuoren mieltä, mikä saattaa ilmetä esimerkiksi koulunkäynnissä, kun mikään ei tunne enää miltään, paitsi se oma kulta. Murrosiässä ihastumiset eivät yleensä ole askel elinikäiseen parisuhteeseen. Tärkeämpää on harjoitella sosiaalisten suhteiden luomista uusiin, erilaisiin ihmisiin.

"Ystäviksi valitaan tyyppejä, joilla on samoja harrastuksia ja joiden kanssa tulee parhaiten toimeen", Nina tietää. Monesti ensimmäiset kunnon ihastumiset ja rakastumiset ovat yksipuolisia ja ensiaskeleen tekeminen on vaikeaa. Niinpä monet tyytyvät haaveiluun.Kaikki tunteet pelissä


Seurustelu ei ole enää pelkkää ystävyyttä vaan sitoutuminen muuttuu syvemmäksi. Jos molemmat osapuolet ottavat vastuuta yhteiselosta, on suhde hyvällä mallilla. Toisaalta vakavamman puoleinen seurustelu ja tunteiden peliin laittaminen tuovat mukanaan ikäviä puolia. Mustasukkaisuus, riippuvuus ja jopa omistamishalu ovat tyypillisiä teinisuhteissakin.

"Pienetkin vastoinkäymiset kuten riidat ja lopulta suhteen kariutuminen saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä asialta", sanoo Heikki.

Ensimmäinen seurustelu harvoin jää kenellekään viimeiseksi. "Kyllä niistä toivutaan", muistuttaa Nina.

Kun tuntee itsensä, hyväksyy ja rakastaa itseään, kykenee tekemään niin myös toista ihmistä kohtaankin. "Lukiossa suhteet ovat jo ihan toisella tasolla verrattuna yläasteeseen", Nina arvioi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image