Nuoret

Se ensimmäinen koulupäivä

"Toisaalta olisi voinut jatkaa lomaa, mutta oikeastaan on kiva palata arkeen niin saa rytmin takaisin", sanoo lukion toisen luokan aloittava Tiina Niemi.
Nuoret 9.8.2003 0:00
Sohvi Saarela
Osa koululaisista ja opiskelijoista surevat kesän nopeaa kulumista ja takaisin koulun penkkiin palaamista. Kaikilla nuorilla on koulun aloittamisessa kuitenkin jotakin yhteistä. Kaikki haluavat nähdä vanhoja kavereita ja myös tutustua uusiin ihmisiin. Ne, jotka eivät ole olleet kesätöissä saavat vihdoinkin jotakin tekemistä.

"Toisaalta olisi voinut jatkaa lomaa, mutta oikeastaan on kiva palata arkeen niin saa rytmin takaisin", sanoo lukion toisen luokan aloittava Tiina Niemi.

Mihin kesä nuorilla sitten kuluikaan? Osa viettää alkukesän jännittäen tulevaa rippileiriä tai kielimatkaa ulkomaille. Loppukesä näillä henkilöillä meneekin muistellessa ihania uusia kokemuksia. Osa toipuu kirjoituksista, ja toiset jatkavat opiskelua kesäkursseilla. Jotkut ovat kesän töissä tai sitten vain oleilevat. "En ollut töissä vaan keräilin voimia syksyä varten. Olin rannalla ja myös matkustelin vähän", Tiina kertoo.

"Kirjotuksista toivuin jo viikossa, mutta lakkiaisista toipuminen kestikin vähän kauemmin", nauraa keväällä lukion päättänyt Inka Paavola. Koulun alkamista odotellessa taas aika monilla hurahtaa uutta koululaukkua ja syksyn vaatteita etsiessä. "Isä ja isosisko kävivät ostamassa minulle uuden koulurepun. Siinä on sellaisia merkkejä ja se on sininen", sanoo ala-asteen ensimmäiselle luokalle menevä Tuure Pajunen.Koulunpenkki kutsuu


Kaikki varmasti muistavat sen kutinan mahanpohjassa ennen ala-asteen ensimmäistä koulupäivää. Sitä ennen vietettiin tunteja kynä- ja kumiostoksilla. Sitten turvallisesti äidin tai isän käsipuolessa asteltiin ensimmäistä kertaa omaa koulutietä.

"Äiti sanoi, että tulee ensimmäisenä päivänä viemään, mutta toisena päivänä menen itse", Tuure kertoo. Toisaalta melkein verrattavissa oleva kokemus on mennä yläasteelle ensimmäistä kertaa ilman äitiä tai isää tukena ja turvana. Silloin pitää näyttää olevansa jo sen verran iso, ettei saavu koulun pihaan vanhemman käsipuolessa. Kuitenkin kaikki salaa kadehtivat niitä, joiden äiti tai isä on pakottautunut mukaan ensimmäisen koulupäivän matkaan.

Tai kenties lukion ensimmäinen koeviikko on se mieleenpainuvin kokemus kouluajoilta. Kaikki nämä tapahtumat panevat monen ihon kananlihalle.

"Äiti oli mukana kun menin ala-asteen ensimmäiselle luokalle. Edellisenä yönä ei saanut nukuttua ja jännitti sekä pelotti. Sitten huomasi, että kaikki muutkin ovat ihan samassa asemassa", Tiina kertoo.

"Enemmän kuitenkin jännitti yläasteelle meno. Silloin kaveripiiri muutui aivan täysin. Ikäkin teki yläasteelle menon aivan erilaiseksi. Murrosikäisenä pitää miettiä paljon erilaisia asioita, muun muassa hyväksytäänkö."Lapsuus kuluu nopeasti


Kouluaikoina lapsuus kuluu todella nopeaa. Ennen kuin huomaakaan, on itse se peruskoulun kuudesluokkalainen, jota suuresti ykkösluokalla ihaili. Tai sitten se lukion päättävä abiturientti, joka heittää penkkareissa lapsille karkkia rekasta, pitää lukulomaa ja tuulettaa hyviä YO-arvosanojaan.

"Kaikki katsovat aina ylöspäin vanhempia oppilaita. Ekaluokalla ihailtiin kuudesluokkalaisia, seitsemännellä luokalla yhdeksäsluokkalaisia ja lukion ekalla abeja. Tuntuu ettei ollenkaan itse ehdi muuttua sinä aikana kun onkin jo se vanhempi. En olisi voinut nuorempana kuvitella itseäni penkkariautoon, mutta nyt kun olen kokenut sen, ei se ollutkaan niin mahtavaa kuin olin luullut. Yhdeksäsluokkalaisena olokaan ei ole yhtä mahtavaa kuin seitsemännellä luokalla kuvitteli", Inka kertoo.

Kouluvuodet menevät siis todella nopeaa, ja ennen kuin huomaakaan on opiskellut itsensä ammattiin. Lapsista ja nuorista se voi tuntua kaukaiselta nyt, ja nauretaan vanhempien nuoruusmuisteluille. Lapsista tuntuu, että siitä on ikuisuus, kun äiti ja isä ovat olleet nuoria. Ehei. Vastahan se oli heidänkin ensimmäinen koulupäivänsä, jota he suuresti jännittivät.

Sitten kun on päästy siihen vaiheeseen, että saa oman lapsen, muistaa kuinka nopeasti se oma lapsuuden kouluaika kului. Ja taas pääsevät omat lapset pyörittelemään silmiään näiden tämän artikkelin alussa vasta ensimmäistä koulupäiväänsä viettävien ihmisten niin kaukaisilta tuntuville lapsuustarinoille.

Ottakaa siis kaikki irti kouluajoistanne. Koulupäivät voivat tuntua nyt loputtomilta ja ikuisuuden kestäviltä, mutta ikuisuus ja loputon ovat nekin vain suhteellisia aikakäsityksiä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
91
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
40
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image