Nuoret

Se ensimmäinen koulupäivä

"Toisaalta olisi voinut jatkaa lomaa, mutta oikeastaan on kiva palata arkeen niin saa rytmin takaisin", sanoo lukion toisen luokan aloittava Tiina Niemi.
Nuoret 9.8.2003 0:00
Sohvi Saarela
Osa koululaisista ja opiskelijoista surevat kesän nopeaa kulumista ja takaisin koulun penkkiin palaamista. Kaikilla nuorilla on koulun aloittamisessa kuitenkin jotakin yhteistä. Kaikki haluavat nähdä vanhoja kavereita ja myös tutustua uusiin ihmisiin. Ne, jotka eivät ole olleet kesätöissä saavat vihdoinkin jotakin tekemistä.

"Toisaalta olisi voinut jatkaa lomaa, mutta oikeastaan on kiva palata arkeen niin saa rytmin takaisin", sanoo lukion toisen luokan aloittava Tiina Niemi.

Mihin kesä nuorilla sitten kuluikaan? Osa viettää alkukesän jännittäen tulevaa rippileiriä tai kielimatkaa ulkomaille. Loppukesä näillä henkilöillä meneekin muistellessa ihania uusia kokemuksia. Osa toipuu kirjoituksista, ja toiset jatkavat opiskelua kesäkursseilla. Jotkut ovat kesän töissä tai sitten vain oleilevat. "En ollut töissä vaan keräilin voimia syksyä varten. Olin rannalla ja myös matkustelin vähän", Tiina kertoo.

"Kirjotuksista toivuin jo viikossa, mutta lakkiaisista toipuminen kestikin vähän kauemmin", nauraa keväällä lukion päättänyt Inka Paavola. Koulun alkamista odotellessa taas aika monilla hurahtaa uutta koululaukkua ja syksyn vaatteita etsiessä. "Isä ja isosisko kävivät ostamassa minulle uuden koulurepun. Siinä on sellaisia merkkejä ja se on sininen", sanoo ala-asteen ensimmäiselle luokalle menevä Tuure Pajunen.Koulunpenkki kutsuu


Kaikki varmasti muistavat sen kutinan mahanpohjassa ennen ala-asteen ensimmäistä koulupäivää. Sitä ennen vietettiin tunteja kynä- ja kumiostoksilla. Sitten turvallisesti äidin tai isän käsipuolessa asteltiin ensimmäistä kertaa omaa koulutietä.

"Äiti sanoi, että tulee ensimmäisenä päivänä viemään, mutta toisena päivänä menen itse", Tuure kertoo. Toisaalta melkein verrattavissa oleva kokemus on mennä yläasteelle ensimmäistä kertaa ilman äitiä tai isää tukena ja turvana. Silloin pitää näyttää olevansa jo sen verran iso, ettei saavu koulun pihaan vanhemman käsipuolessa. Kuitenkin kaikki salaa kadehtivat niitä, joiden äiti tai isä on pakottautunut mukaan ensimmäisen koulupäivän matkaan.

Tai kenties lukion ensimmäinen koeviikko on se mieleenpainuvin kokemus kouluajoilta. Kaikki nämä tapahtumat panevat monen ihon kananlihalle.

"Äiti oli mukana kun menin ala-asteen ensimmäiselle luokalle. Edellisenä yönä ei saanut nukuttua ja jännitti sekä pelotti. Sitten huomasi, että kaikki muutkin ovat ihan samassa asemassa", Tiina kertoo.

"Enemmän kuitenkin jännitti yläasteelle meno. Silloin kaveripiiri muutui aivan täysin. Ikäkin teki yläasteelle menon aivan erilaiseksi. Murrosikäisenä pitää miettiä paljon erilaisia asioita, muun muassa hyväksytäänkö."Lapsuus kuluu nopeasti


Kouluaikoina lapsuus kuluu todella nopeaa. Ennen kuin huomaakaan, on itse se peruskoulun kuudesluokkalainen, jota suuresti ykkösluokalla ihaili. Tai sitten se lukion päättävä abiturientti, joka heittää penkkareissa lapsille karkkia rekasta, pitää lukulomaa ja tuulettaa hyviä YO-arvosanojaan.

"Kaikki katsovat aina ylöspäin vanhempia oppilaita. Ekaluokalla ihailtiin kuudesluokkalaisia, seitsemännellä luokalla yhdeksäsluokkalaisia ja lukion ekalla abeja. Tuntuu ettei ollenkaan itse ehdi muuttua sinä aikana kun onkin jo se vanhempi. En olisi voinut nuorempana kuvitella itseäni penkkariautoon, mutta nyt kun olen kokenut sen, ei se ollutkaan niin mahtavaa kuin olin luullut. Yhdeksäsluokkalaisena olokaan ei ole yhtä mahtavaa kuin seitsemännellä luokalla kuvitteli", Inka kertoo.

Kouluvuodet menevät siis todella nopeaa, ja ennen kuin huomaakaan on opiskellut itsensä ammattiin. Lapsista ja nuorista se voi tuntua kaukaiselta nyt, ja nauretaan vanhempien nuoruusmuisteluille. Lapsista tuntuu, että siitä on ikuisuus, kun äiti ja isä ovat olleet nuoria. Ehei. Vastahan se oli heidänkin ensimmäinen koulupäivänsä, jota he suuresti jännittivät.

Sitten kun on päästy siihen vaiheeseen, että saa oman lapsen, muistaa kuinka nopeasti se oma lapsuuden kouluaika kului. Ja taas pääsevät omat lapset pyörittelemään silmiään näiden tämän artikkelin alussa vasta ensimmäistä koulupäiväänsä viettävien ihmisten niin kaukaisilta tuntuville lapsuustarinoille.

Ottakaa siis kaikki irti kouluajoistanne. Koulupäivät voivat tuntua nyt loputtomilta ja ikuisuuden kestäviltä, mutta ikuisuus ja loputon ovat nekin vain suhteellisia aikakäsityksiä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image