Nuoret

Ronjan laji on pot­ku­nyrk­kei­ly

Potkunyrkkeilyn lisäksi Ronja harrastaa jumppien vetämistä ja kuntosalia. KUVA: Kalle Kvick
Nuoret 15.9.2013 0:00
Kalle Kvick

Hiukkavaarassa sijaitsevalla, Oulun Kickboxing ry:n tiloissa käy kuhina. Iso määrä nyrkkeilijöitä on kerääntynyt tekemään alkuverryttelyitä.
Osa porukasta lämmittelee hakkaamalla nyrkkeilysäkkejä, toinen puoli harjoittelee tiivisti erilaisia lyöntejä ja potkuja.
Nyrkkeilykehässä puolestaan istuu oululainen Ronja Huttu-Hiltunen,19, joka löysi lajin muutettuaan Ouluun vuonna 2009.
Huttu-Hiltunen kertoo, että syy, miksi hän valitsi juuri potkunyrkkeilyn, ei syntynyt hetkessä.
”Olin pitkään miettinyt aloittavani kamppailulajin, koska olen aina tykännyt purkaa energiaa treenaamalla. Aluksi mietin normaalin nyrkkeilyn aloittamista, mutta totesin tämän olevan kehittävämpää, sillä tässä saa käyttää myös jalkoja.”
Huttu-Hiltusta ei myöskään tuntunut haittaavan se, että hänellä ei aloittaessaan ollut lajista yhtään kokemusta. Hän myös korostaa, että potkunyrkkeilyn voi aloittaa missä iässä tahansa, mikä ei monien lajien kohdalla ole mahdollista.
”Olen aina tykännyt harrastaa useita lajeja, joten se ei ollut este. Osallistuessani ensimmäiselle kurssille huomasin muidenkin olevan samassa tilanteessa. Ei ne potkut onnistuneet keneltäkään ensimmäisellä tunnilla.”

Asia joka on siivittänyt jo viisi vuotta jatkunutta harrastusputkea, on Huttu-Hiltusen mukaan loistava ryhmähenki. Hän sanookin, että heidän seurallaan ei ole erityisen tiukkoja sääntöjä, ja harrastuskaverit kannustavat toisiaan hyvässä hengessä.
Itse lajissa parhaimmaksi puoleksi hän laskee uusien tekniikoiden oppimisen.
”On todella hienoa oppia uusi lyönti tai potku.”
Samalla hän kertoo osa-alueen, jossa hänellä olisi parantamisen varaa: sparraamisen. Se tarkoittaa kaksintaisteluita. Hänen mukaansa mahdollinen kilpakentille siirtyminen edellyttäisi vielä sparraustekniikan hiomista.
”Kilpakentillä on todella kova taso, joten siihen nähden minun täytyy vielä hioa hieman tekniikkaa. En kuitenkaan poissulje mahdollisiin kilpailuihin osallistumista.”
Huttu-Hiltunen paljastaa, että hän on saanut mahdollista kilpauraa varten jo oman treeniohjelman.
”Seuran pojat halusivat välttämättä tehdä sen minulle”, hän naurahtaa.

Kuten monissa muissakin lajeissa, potkunyrkkeilyssäkin on järjestetty vuosittain useita erilaisia leirejä.
Huttu-Hiltunen kertoo, että usein leirit kestävät useamman päivän ja niiden aikana perehdytään lajin saloihin. Oman mausteensa tuovat myös uudet ihmiset, jotka tulevat eri paikkakunnilta tutustumaan treeniin. Myös treenien vetäjä voi tulla toiselta paikkakunnalta.
Huttu-Hiltunen itse on osallistunut muutamille leireille ja pitää leirien tuomasta vaihtelusta.
”Leirit riippuvat aina vetäjästä. Joskus voi olla kevyet treenit, mutta pahimmillaan on oksennuskin tullut treenien jälkeen.”
Huttu-Hiltunen muistuttaa, että koko päivää ei kuitenkaan vietetä treenaamisen parissa, sillä myös yhteiselle ajanvietolle jätetään aikaa.
”Puolivälissä päivää käymme esimerkiksi kaupungilla viettämässä aikaa. Jotkut myös levähtävät tuon ajan.”
Lajiin liittyviä kustannuksia Huttu-Hiltunen pitää lähtökohtaisesti matalina. Samalla hän suosittelee kiinnostuneita kokeilemaan seuran järjestämiä kursseja.
”Kausimaksu on muutaman kympin, siihen päälle välineet jotka voi ostaa käytettynä, niin ei se minun mielestäni suuri summa ole. Kaikille avoimilla kursseilla on myös mahdollista tulla kokeilemaan lajia.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Treenaamista ja muita urheiluun liittyviä juttuja voi tarkemmin seurata blogissani: ronjaworkout.blogspot.fi/

Tervetuloa lukemaan! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalo palaa Sodankylän Vuotsossa, palon sammutustyöt käynnissä
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
79
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
53
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
40
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
39
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
37
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
27
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image