Nuoret

Rastat teettävät tavallisia kutreja enemmän töitä

Aleksi Lohva ja Reetta Lahtinen ovat saaneet rastahiuksistaan lähinnä kehuja. "Joku kyllä käski leikata tukan ja mennä töihin", Aleksi nauraa.
Nuoret 20.12.2009 0:00
Veera Adolfsen
Moni maallikko mieltää rastatukan kampaukseksi, joka ei juuri vaadi hoitoa tai edes tiuhaa pesemistä. Oululaiset Reetta Lahtinen ja Aleksi Lohva kuitenkin painottavat, että rastat teettävät enemmän töitä kuin tavalliset kutrit.

Kun rastoja tehdään, hiuksia takutetaan kammalla, hierotaan käsien välissä pötkyiksi ja tiivistetään huovutusneulalla pistelemällä. Rastojen tiivistäminen jatkuu tekovaiheen jälkeen vielä pitkään, Aleksi valottaa. Apuvälineitä ovat vesi sekä käsityöharrastajille tuttu huovutusneula.

"Esimerkiksi omat rastani olivat aluksi aika heppoiset, ja ne olisi pystynyt vielä purkamaankin. Ahkera peseminen ja neulalla huovuttaminen on tiivistämisessä tärkeää, ja myös värjääminen auttaa", puolitoista vuotta sitten rastat tuttunsa tutulla teettänyt Reetta kertoo.

Myöhemmin, hiusten kasvaessa, pitää huolehtia juurikasvun huopumisesta vanhojen rastojen jatkoksi. Reetan ja Aleksin mukaan työläs tukka kuitenkin palkitsee.

"Halusin rastoja jo pienenä. Hankin rastatukan kaksi vuotta sitten, kun kaveri suostui tekemään", Aleksi kertoo.

"Olen ollut hiuksiini enimmäkseen tosi tyytyväinen, vaikka irtohiukset ja yhteen rastoittuvat juuret saavat joskus epätoivoiseksi. Luulen viihtyväni rastojen kanssa vielä monta vuotta, mikä on hyvä, koska haluaisin tosi pitkän tukan", Oulun Lyseon abiturientti Reetta ennakoi.

Jos kyllästyminen iskee, tytön mukaan ainoa keino päästä rastoista eroon ei ole pään ajeleminen kaljuksi. Uudet hiukset voi yksinkertaisesti jättää rastoittamatta ja rastat pätkäistä muutaman kuukauden kuluttua, kun juuret ovat jo ehtineet kasvaa.

Mikäli omat hiukset eivät tunnu riittävän, tukkaan voi hakea täydennystä villa- tai keinokuiturastoista. Aleksi toteaa virnistäen kaappinsa pursuavan itsehuovutettuja villarastoja.

"Omat hiukseni ovat vielä aika lyhyet, mutta halusin pitkät hiukset, joten tukkani on suureksi osaksi villaa. Tekorastat ovat kuitenkin vain välivaihe, lopullisena tavoitteena on saada kokonaan omat, pitkät ja mahtavat rastat", Aleksi haaveilee.

Rastafarikulttuuri, josta rastatukka on levinnyt maailmalle, ei ole kaveruksille läheinen. Tukkaan kuitenkin liittyy tee-se-itse-henkisyyden kaltaisia arvoja, ja rastapäisyys saattaa yhdistää muihin ihmisiin.

Veera Adolfsen

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kulttuuririistoa! Ei ole oikein ottaa rastoja vain koska ne näyttää kivalta. Varsinkin kun ei ole mitään tekemistä rastafari kulttuurin kanssa, jonka symbolina rastatkin toimivat. Voi meitä ulkonäkökeskeisiä ihmisiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoja ovat ja varmasti kovan työn takana rakennella, nuorena sitä jaksaa, semppiä ja hyvää mieltä ja tulevaisuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no eiks se idea nyt vähän oo se ettei tarvii hoitoa? itellä ainaki on tukka takussa nimenomaan helppohoitoisuuden takia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen miettinyt , että miten kävisi , jos rastaviritelmään pölähtäisi hiekkaa . En ymmärrä , miten tuollainen villitys on rantautunut Suomeenkin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

itel oli 1,5v ja rastat tiivisty siin puoles vuojes tekovaiheesta..antaa ajan tehä eikä häslää nii tulee luonnon kauniit rastat..eikä mitää vetyperoksidia päähän tunkemaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei pidä paikkaansa kaikkien kohdalla. Itselläni oli yli 6 v rastat, ne tiivistyivät itsestään, aluss muutaman kerran vahasin niitä. Hiusten kasvaessa tyvi rastoittui sitä mukaa kun kasvoi, pesu noin kerran kahdessa viikossa, tilanteen mukaan. leikkasin ihan lyhyiksi kun luovuin niistä (väärä päätös..),koska pidempänä niitten purku oli aika mahdotonta hiusten kunnon takia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meilläkin työpaikalla sivari jolla rastat, mutta ne HAISEVAT TODELLA PAHALLE!
Olenkin pomolle ilmoittanut että en halua olla niiden rastojen kanssa missään tekemisessä, mulla tulee migreeni siitä hajusta. Pitääkö niiden todella haista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niiden 'rastojen' "pidä" haista todellakaan pahalta. Itselläni ei ole ainakaan koskaan hiukset ole haissut, toivottavasti ei tulekkaan koskaan haisemaan.

Tekstisi perusteella vaikuttaisikin, että sinulla on nyt ihan jotku muut syyt siihen mikset halua olla ko. henkilön kanssa tekemisissä, kuin hänen hiuksensa. Ettei johtuisi vaikka hieman erillaisesta maailmankuvasta, vaikka juurikin siviilipalveluksesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pieni korjaus, rastat ei ole lähtöisin rastafarismista, ne on osa rastafarismia tästä johtuen monet tuntuu luulevan että ne on sieltä lähtöisin, kaikkialla germaani kansoista aasian maihin on rasta ollut normaali näky, niinkauan kun on ollut ihmisiä, osa syy tähän voi olla että rastat voi syntyä itsestään. tuosta hygienia puolesta, täit sun muut on ei sinne ilmesty itsestään jostain ne täytyy sinne hommata mutta niitten poistaminen ei ole niin helppoa kun normi letistä, ja se haju muistaa vaan kuivata letin kunnolla eikä käytä vahaa kosteeseen lettiin kuulema sitoo kosteuden sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tuosta jutussa on mun mielestä yritetty puhua, että ihmisten luuloista että rastat ovat epähygieeniset pesäkkeet, PEREHTYKÄÄ ASIAAN IHMISET, ÄLKÄÄ OLKO SOIKEITA JA NOLATKO ITSEÄNNE!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät haise- saati kanna eliöitä siinä missä muutkaan hiukset, jos jaksaa hoitaa ja nähdä pikkuisen vaivaa. Ps. Jutussa ei mainittu mutta myös mäntysuopa on oiva toveri rastoittamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiset tykkää, toiset ei. Mielenkiintoinen juttu tuo jokatapauksessa on. Itseäkin on mietityttänyt tuo hygieniapuoli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö sitä niin sanota että kauneuden vuoksi on vähän kärsittäväkin..hehheh entäs kauheuden?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

63
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
19
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
18
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
17
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
15
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
14
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Merihanhi!
Arto Kyngäs

Uusin lukijakuva

Lukija

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image