Nuoret

Punkkari toisessa polvessa

Oululainen Kerttu Korhonen on kuunnellut punk-musiikkia jo pienestä pitäen. Punkin historiaan hän on tutustunut muiden muassa elokuvien ja kirjojen sekä Harri-isänsä itse äänittämien kasettien ja ottamien valokuvien kautta. KUVA: Arto Kiuru
Nuoret 20.5.2007 0:00
Arto Kiuru
Lontoon Roundhouse -teatterissa kesällä 1976 soittaneen amerikkalaisen The Ramones-yhtyeen Euroopassa samana syksynä sytyttämä punk-vallankumous rävähti täyteen mittaansa vasta kesällä 1977.

Punk elää ja voi hyvin vielä kolmekymmentä vuotta myöhemmin. Vaikka oululainen Kerttu Korhonen, 17, ei odotakaan tulevan kesän olevan vuosisadan kovin punk-kesä, on hän ehtinyt tutustua punk-kulttuuriin hyvin.

"Olen kuulemma jo vauvana ollut Helsingin Kaivopuiston kesäkonsertissa Pelle Miljoonaa ja Alice Cooperia katsomassa", hän räväyttää.

Kun punk rantautui Suomeen viimein keväällä 1978, Love Recordsin signeeraaman savonlinnalaisen peruskoulunopettaja Petri Tiilen alias Pelle Miljoonan ja tamperelaisen Poko Rekordsin tallista nousseen Eppu Normaalin ensimmäisten äänitteiden muodossa, ei maa ollut vielä täysin valmis uuden musiikillisen kulttuurin valloitukseen.

Englantilainen Sex Pistols joutui perumaan kaksi Suomeen uumoilemaansa keikkaa, koska sen työluvat peruttiin maan valtalehdessä julkaistun punk-vastaisen kirjoituksen takia.

Kirjoitus leimasi punk-aatteen kannattajat tavallisten ihmisten päälle sylkeviksi, hakaneuloja kasvoihinsa pujottaviksi ja natsiunivormuihin sonnustautuneiksi sekopäiksi, mikä oli nuortenlehtien lietsoma stereotypia.

"Joskus kyllä itsekin pohdin, miksi punkkareiden on pakko keikoilla käydessään töniä toisiaan ja riehua koko ajan", Oulun Qstockissa viime kesänä Radiopuhelinten keikkaa seurannut Kerttu miettii.

Motörheadin keikan eturivin tungoksessa meno oli vielä sankempaa.

"Oli kyllä rasittavaa, kun viisi kertaa minua isommat miehet tunkivat eteen ja päälle kuin päättömät idiootit", Kerttu lataa.

Punk-musiikkia Kerttu kuuli jo pikku tyttönä. Punk-räimeen ohessa hän muistaa kuulleensa lapsena Hectorin kappaleen Olen nielaissut kuun sekä satunnaisia Eppu Normaalin lauluja. Sanomaa hän ei musiikista hakemalla hae.

"Kuuntelen yhä isäni Harri Korhosen vuosikymmeniä sitten äänittämiä kasetteja ja sellaista musiikkia, jossa oikeasti tapahtuu jotain. En jaksa kuunnella Zen Cafen tai Irinan lauluja, joissa itketään siitä, kuinka koira kuoli tai kuinka mies jätti, ja joissa käydään läpi aivan liian arkipäiväisistä ja tylsiä asioita."

Korhonen tunnustaa, että hän viettää monesti myös pitkiä toveja isänsä valokuvakokoelmien parissa.

"Jotenkin tuntuu siltä, että meno on ollut rennompaa silloin, kun isä oli nuori", tyttö kuittaa.

Kerttu tutustui punkrockin historiaan Sex Pistols -yhtyeestä kertovan The Filth and the Fury -dokumentin sekä yhtyeen basistin Sid Viciousin elämäkerran kautta. Uudesta punkista hän tunnustaa seuraavansa eestiläisen Villu Tammen JMKE-yhtyettä.

"Minulle riittää se, että musiikki on hyvää. Vaikka pidänkin jostain yhtyeestä, ei se tarkoita sitä, että minun olisi ahmittava aiheesta kaikki tieto, ja tiedettävä bändin tyyppien, heidän lemmikkikissojensa ja entisten vaimojen nimet."

Kerttu on toisen polven punkkari. Hänen vanhempansa ovat syntyneet Sodankylässä, josta perhe muutti äidin työpaikan perässä Ouluun 1990-luvun lopulla.

Värikkäisiin vaatteisiin sonnustautunut ja hiuksensa shokkipunaisella värjännyt punkkari tunnustaa, että vaikka erikoiset kuteet olivatkin alussa ernoihin, erilaisiin nuoriin liittyvä muotijuttu, sonnustautuu hän nykyisin aina sellaisiin vaatteisiin, jotka tuntuvat päällä parhaimmilta.

"Kaikki kaveritkin ovat kummallisen näköisiä ja oloisia ja hieman anarkistisia, eikä kukaan heistä pukeudu samalla tapaa keskenään", tyttö heittää.

Uusimmat kenkänsä Korhonen evakuoi ystävältään, joka oli heittämässä kalossejaan pois.

"Hyvä kaverini halusi itselleen uudet ja siistit kengät, ja sanoin hänelle suoraan, että voin ottaa itselleni hänen vanhan kenkäparinsa, kun se on vielä jotakuinkin ehjä."

Hameensa Korhonen kertoo ostaneensa kolmella eurolla kirpputorilta. Uumilla koreilee isän vanha tuppivyö. Tyttö kertoo, että hän ei ole koskaan nähnyt isäänsä puvuntakkiin tai kravattiin sonnustautuneena.

"Isällä on yhä tallessa vanha nahkatakki, joka on pultattu täyteen niittejä ja koristeltu vanhoilla pinsseillä. Vaikka isäni on pienestä pitäen pukeutunut eri tavalla kuin monet muut, olen iloinen siitä, ettei hän näytä samalta kuin muiden isät.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image