Nuoret

Potkua välivuoteen Bysikseltä

KUVA: Kalle Kvick
Nuoret 14.8.2012 0:00 | Päivitetty 14.8.2012 10:29
Kalle Kvick

Oulussa on tilastojen varjossa erittäin huono tilanne nuorisotyöttömyyden suhteen. Jopa mahdolliset oman alan harjoittelupaikat voivat olla kiven alla.


Verkossa ja Byströmin talon tiloissa toimiva työpörssi kokoaa yhteen Oulun alueen harjoittelupaikat. Harjoittelupaikat on tarkoitettu oululaisille 17–24-vuotiaille nuorille.

Vaatimuksena on, että nuori on ilmoittanut Työ- ja elinkeinotoimistoon olevansa työtön työnhakija. Hakemuksen voi jättää, vaikka tutkintoa tai ammatillista koulusta ei olisi.

Työharjoittelu on oiva keino saada jalka työpaikan oven väliin tai hankkia mahdollisesti lisäpisteitä tulevissa yhteishauissa. Monet ylioppilaat, jotka eivät ole päässeet jatko-opintojen pariin, ovatkin löytäneet työpörssin tarjoamat palvelut.

Harjoitteluista ei yleensä makseta palkkaa, mutta poikkeuksiakin löytyy. ”Joillakin aloilla harjoittelupaikan saanut on päässyt myöhemmin sijaiseksi tai saanut kesätöitä”, kertovat Satu Mäki ja Harri Haastola työpörssistä.

Jokaiselle nuorelle maksetaan yleensä työmarkkinatukea, Mäki kertoo. Sen lisäksi harjoitteluajalta maksetaan työttömyysetuutta. Harjoittelun aikana maksettavaan työmarkkinatukeen eivät vaikuta vanhempien tai puolison tulot.

Tänä syksynä työpörsssissä on esimerkiksi avoimia liikuntaneuvojan oppisopimuspaikkoja.

”Oppisopimuspaikat ovat hyviä, sillä ne ovat pitkäkestoisia”, Mäki selittää. Haastola myös toteaa, että harjoittelujakson jälkeen nuoret saavat opiskella ammattitutkinnon.

Mäen ja Haastolan haasteena on ollut tehdä palvelusta mahdollisimman mielenkiintoinen ja etsiä uusia harjoittelupaikkoja.

”Pyrimme saamaan tarjonnan mielenkiintoiseksi ja moninaiseksi. Paikkoja pitää tarjota monilta eri aloilta, jotta palvelu pysyisi suosiossa. Tällä hetkellä avoimia paikkoja on noin satakunta”, Haastola toteaa.

Asiakasmäärään nähden paikkoja on hyvin jäljellä. Mäki kuitenkin huomauttaa, että suosituimmat harjoittelupaikat menevät nopeasti.

”Silloin, kun paikka eläinlääkärin vastaanotolle oli auki, niin voi vain kuvitella sitä kiinnostuksen määrää.”

Hastola ja Mäki tuovat esiin myös, että joillain sektoreilla on harjoittelun jälkeen mahdollisuus työllistyä palkkatuen avulla. Palkkatuki rahoitetaan työllisyysmäärärahoilla.

Myös oppisopimuskoulutusta tuetaan kyseisillä määrärahoilla. Oulun kaupunki on kampanjamuotoisesti pyrkinyt tehostamaan nuorten työllistämistä kyseisillä oppisopimuspaikoilla.

Oululainen Sini Takkula, 20, löysi työpörssin Mäen ansiosta. ”En päässyt lukion jälkeen minnekään opiskelemaan, joten Satu otti minuun yhteyttä ja kertoi työpörssin mahdollisuuksista.”

Takkulalla kävikin hyvä tuuri. Hän pääsi harjoitteluun Byströmin talolle. Työ on ollut Takkulalle antoisaa: hän on päässyt tekemään muun muassa esitteitä.

”Sini on ollut korvaamaton apu. Mitenkähän me pärjäämme ilman häntä”, Haastola naurahtaa.

Vaikka Takkulan jatko-opinnot sijoittuvatkin muualle, hän on erittäin tyytyväinen saamaansa työkokemukseen.

Takkula vinkaa, että työpörssiin kannattaa oikeasti tulla, jos ei ole saanut opiskelupaikkaa tai töitä.

Lue lisää 12.08.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Nuoret, kannattaa ennemmin panostaa tosissaan siihen oikean työpaikan etsimiseen ja hakea myös niitä puhelinmyyjän ja siivoojan paikkoja. Oikea työkokemus on ainoa harjoittelua parempi vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä perustelet moisen? Onko työharjoittelussa opitut taidot -jotka siis voivat olla aivan samoja asioita kuin "oikeassa työpaikassa- yhtä tyhjän kanssa? Moniin paikkoihin vaaditaan työkokemusta, ja sitä ei moni nuori saa ollenkaan, ellei pääse harjoittelemaan. Parempi olla harjoittelemassa ja kehittymässä kuin olla tekemättä mitään. Missä tässä on se ongelma?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti harjoittelukokemus ei ole työkokemusta. Se on harjoittelua, eikä se muuksi muutu. Näin ajattelevat kaikki työnantajat ja työvoimaviranomaiset. Lisäksi kun on ollut riittävän pitkään harjoittelijana, niin se kokemus muuttuu työnhakua haittaavaksi tekijäksi. Työnantajat vierastavat työnhakijoita, joilla on CV:ssä useita harjoittelujaksoja. Jotkut työnantajat voivat tosin olla hyvillään että löytävät jatkuvaan harjoitteluun nöyrtyneen työnhakijan ja tarjoavat lisää palkatonta harjoittelua. Varsinaisesta palkallisesta työpaikasta harjoittelijan on kuitenkin turha uneksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhelinmyyntiin ei kannata hakea jos ei ole päällepäsmäri-lajia. Kerron kokemuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image