Nuoret

Or­kes­te­ri­kei­koil­ta rahat luokkaretkeen

Oma poppoo . Takarivissä vaivautunutta naurua -yhtyeen laulajat Anniina Leviäkangas (vas.), Lauri Rantala, Tiina Tuulos ja Antti Ojala. Eturivissä viulistit Minna Holm ja Annika Niskakangas, saksofonisti Reetta Tätilä, basisti Aappo Vasala ja kitaristi Lassi Kemppainen. KUVA: Hilla Okkonen
Nuoret 7.3.2004 0:00
Hilla Okkonen
Kun kevätlukukausi pyörähti käyntiin, nousi luokassa päällimmäiseksi kysymykseksi, mennäänkö leirikouluun? Vastaus ainakin Pohjankartanon koulun kahdeksannella F-musiikkiluokalla oli selvä kyllä yhdestä suusta.

Tiina Tuuloksen mukaan idea perustaa oma orkesteri kyti useamman mielessä yhtäaikaa, mutta Antti Ojala taisi olla se, joka lopulta teki aloitteen asian suhteen. Tarkoitus oli saada kokoon bändi. Keikoista saadut palkkiot kartuttaisivat retkikassaa. Tunneilla kiersi lista, johon jokainen bändiin osallistumisesta kiinnostunut sai laittaa nimensä, sekä sen, laulaisiko vai soittaisiko ja mitä. Antin mielestä oli hienoa, että niin moni luokasta oli täysillä mukana alusta lähtien.

Nimen keksiminen kokoonpanolle olikin hankalampi juttu.

"Erään harjoituksen jälkeen yritimme kuumeisesti miettiä bändillemme nimeä. Meillä oli pian ensimmäinen esiintyminen, mutta ei aavistustakaan siitä, millä nimellä esittelisimme yhtyeemme", Tiina kertoo.Vaivautunutta
naurua


Nimiehdotuksia bändille tuli useita, mutta mitään ei kelpuutettu yksituumaisesti.

"Lopulta siirryttiin pois varsinaisesta aiheesta, mutta jossain vaiheessa keskustelua joku sanoi Vaivaantunutta naurua ja siitä tuli bändillemme nimi. Sen jälkeen mainosjulisteiden monistaminen ja levittäminen kävi mahdolliseksi", Tiina muistelee ideaa.

Pikkujoulubändinä Vaivaantunutta naurua sai viime vuonna melkein kymmenen keikkaa. Tilatut esiintymiset tehtiin lähinnä yrityksiin ja työpaikoille. Lisäksi 8F järjesti syyslukukaudella kaksi konserttia vanhemmille. Näiden toteuttamisessa oli koko luokka mukana. Oppilaat, jotka eivät soittaneet bändissä, järjestivät väliajalla kahvia ja purtavaa.

Tiinan mielestä bändi on hyvä, muttei mikään helppo tulolähde. "Harjoittelemme paljon, ja tämä vie kaikilta soittajilta vapaa-aikaa. Työltä soittaminen ja laulaminen ei kuitenkaan tunnu. Sehän on juuri sitä, mistä pidämme.

Antin sanojen mukaan kovin urakka on kappaleiden sovitus. "Yhteissoitto sujuu sitten jo aika mukavasti."Rokkia, poppia
ja jazzia


Bändin ohjelmisto koostuu jazzista, popista kuin rockistakin.

"Mielipide-erot kappaleiden valinnoissa tuottavat eniten ongelmia. Kun näin monta nuorta yrittää päästä yksimielisyyteen esiintymiskappaleista, tulee siinä väkisinkin kiistaa. Osa kappaleista on tosi vaikeita tai kuuluu selvästi tietyn artistin repertuaariin, että niistä on turhaa ryhtyä vääntämään sovitusta tällaiselle kokoonpanolle", Tiina selvittää.

Yksikään bändin jäsenistä ei ole turha, sitä vakuuttavat molemmat, mutta joitakin instrumentteja kaivattaisiin. Tiina toivoisi kolmatta viulistia ja Antti rumpalia.

"Meillä olisi käytössä runsaasti lyömäsoittimia, joten ei rumpalista haittaakaan olisi", Antti kuuluttaa tiedoksi.

Maanantai-iltapäivisin Vaivaantunutta naurua harjoittelee Pohjankartanon koulun musiikkiluokka kakkosessa. Suuri kiitos tästä, ja soitinten lainasta kuuluu musiikinopettaja Maarit Tohmolalle sekä tietenkin koululle.

Bändiläiset saapuvat paikalle vähitellen, toiset vähemmän kiirettä pitäen. Pianisti Antti Ojalan ääni kehottaa hiljaisuuteen ja alkaa kertoa uusimmasta keikasta. Kun esiintymiskappaleet on päätetty, on aika aloittaa soitto. Bändin yksi laulajista, Lauri Rantala, mieltää harjoitukset toisinaan melko ikäviksi, esiintymiset sen sijaan ovat hänen ja monen muunkin mielestä parasta.Itävaltaan, Espanjaan tai koti-Suomeen


Monien muiden luokkien tavoin 8F aikoo kerätä rahaa myös myymällä pikkuleipiä, suklaata ja wc- ja talouspaperia Entä sitten, kun rahat ovat koossa? Mikä on tuleva matkakohde? Jokainen haluaa varmasti tuoda julki oman mielipiteensä, joten oikeudenmukaisin päätös saataneen äänestämällä.

Kun retkikohde sitten on päätetty, ei voi muuta kuin toivottaa tälle omatoimiselle luokalle kaikin puolin onnistunutta ja hauskaa matkaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image