Nuoret

Ollaan vaan ja hengaillaan

Jenna Palojärvi (vas.), Alisa Mäkelä ja Tiia Palojärvi tykkäävät liikuskella Rotuaarilla ja Toripakan bussipysäkin liepeillä. ”Joskus tulen sisälle odottamaan linja-autoa ja jään juttelemaan kavereiden kanssa. Sitten huomaan, että bussi meni jo”, Alisa nauraa. KUVA: Sanna Häyrynen
Nuoret 21.4.2013 0:09
Sanna Häyrynen

Keväisenä perjantai-iltana Rotuaarilla Stockmannin tavaratalon ja McDonald’s-ravintolan kulmilla parveilee nuorisoporukoita. Teinit kiertelevät tavaratalossa, istuvat kahviossa, seisoskelevat ulkona ja jatkavat taas sisälle syömään pikaruokaa. Aina hengailu ei suju ongelmitta, vaan nuoret saavat lähtöpassit kauppojen ja ruokapaikkojen henkilökunnalta.

Petrus Räinä, 16, Jami Ruokamo, 14, ja Janne Korhonen, 15, ovat hyörineet ympäriinsä, käyneet McDonald’sissa istumassa ja jutelleet kavereittensa kanssa. Pojat tulevat kaupungille lähes joka päivä koulun jälkeen.
”Kerran minut on häädetty Stockmannilta. Vartija tuli repimään ja sanoi, että lähdepä menemään”, Petrus kuvaa kokemustaan.
McDonald’sissa syövä Tiia Palojärvi, 16, on joskus joutunut poistumaan samaisesta ruokapaikasta.
”Kyllä se vähän tympäännytti, kun olin maksanut ruuasta, eikä ollut edes ruuhka-aika.”

Tiian kaverit Jenna Palojärvi, 16, ja Alisa Mäkelä, 17, ovat havainneet, että porukkaa häädetään sisätiloista pois, jos ei osta mitään. Joskus ulosheittämisen syynä on myös se, että ruokailun jälkeen pöytään jäädään notkumaan pitkäksi aikaa.
Alisa myöntää päätyvänsä keskustaan hengailemaan melkein päivittäin.
”Tänne on niin helppo jäädä. Pari kolme tuntia yleensä menee, joskus pitempäänkin.”

Tyttöjen mielestä aikuisilla on ennakkoluuloja nuoria kohtaan. Kaverukset ovat huomanneet, että nuoria tarkkaillaan herkästi ja kuvitellaan, että heillä olisivat pahat mielessä. Todellisuudessa tytöt tulevat kaupungille vain näkemään kavereitaan. Yleensä liikutaan hyvien tuttujen kesken, mutta toisinaan moikkaillaan sellaisiakin, joita ei kovin hyvin tunneta.
”Kotona katsoisin vain telkkaria tai olisin tietokoneella”, toteaa Jenna.
”Täällä voi jutella kavereille yhtä aikaa kasvokkain ja kännykän kautta Facebookissa”, Tiia heittää.

Rotuaarin McDonald’sin ravintolapäällikkö Akseli Harmaala sanoo, että nuoret ovat pääsääntöisesti mukavia asiakkaita, jotka tuovat elämää pikaruokapaikkaan. Henkilökunta on kuitenkin järjestyshäiriöiden vuoksi joutunut ottamaan tiukan linjan.
”Pyydämme nuoria poistumaan, jos pöydällä ei näy ostettua tuotetta. Joskus nuoret juovat ulkona alkoholia ja tulevat sisälle lämmittelemään. Toisinaan paikkoja hajotetaan ja sotketaan”, Harmaala harmittelee.

Virkavaltaa tai vartijoita vaativia häiriötapauksia sattuu pari kolme kertaa viikossa. Vakavimmat tilanteet ovat yleensä aikuisten aiheuttamia.

Iltaisin suurin osa asiakkaista on nuorisoa, joten heidän turvallisuutensa vuoksi valvontaa on tiukennettu ja ravintolan edustan tapahtumia on alettu seurata.
”Kulmilla pyörii välillä laitapuolenkulkijoita, jotka voivat myydä nuorille alkoholia tai huumeita. Nämä ovat nykyään pelottavia riskejä”, huomauttaa Harmaala.

Järjestyksenvalvojat puuttuvat Stockmannilla nuorten hengailuun, jos alakerran kahvilapöydissä istutaan, eikä maksaville asiakkaille ole tilaa, kertoo tavaratalon johtaja Pentti Korhonen. Myös häiriötä aiheuttavat, isot nuorisoporukat ovat tarkkailun alla.
”Jos nuoret tekevät ilkivaltaa, rikkovat paikkoja tai kiroilevat kovaäänisesti, muut asiakkaat saattavat häiriintyä ja tehdä valituksia”, Korhonen täsmentää.

Vaikeat tilanteet ovat yksittäistapauksia. Korhosen mukaan nuoret ovat tervetulleita käymään, olemaan ja ostamaan. Tavaratalo on kohtaamispaikka niin nuorille kuin aikuisillekin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

kyllähän oulun kaupunginosissa on nuorisotaloja paljonkin. mutta jos kaikki nuoret sinne menevät ni eihän siitä tule mitään. esimerkiksi bysikselle ei mahdu kuin 30-50hnkl suurinpiirtein ja disco-iltoinakin sinne jonotetaan parhaimmillaan 40min. eikä ohjaajat sano mitään jos käy kulman takana röökillä tai siiderillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suunnilleen jokaisessa oulun kaupunginosassa on esim nuorisotalot ym. Menisivät nuoret sinne pyörimään, ai niin siellähän ei saa polttaa röökiä ja juoda siidereitä. Vanhemmat herätkää ja viekää lapset harrastusten tms. pariin.. Monen lapsen kaljottelut 12-15 vuotiaana jäisi näin väliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image