Nuoret

Nuk­ke­har­ras­tus ei ole lasten leikkiä

Laura Myllyviidalla on noin 20 nukkea. Sängyllä lempi-Pullipit sekä BJD Nougat.
Nuoret 17.9.2006 0:00
Unknown
Itäaasialaiset keräilynuket ovat hiljalleen vakiinnuttamassa jalansijaansa myös Suomessa. Nuket eivät kuitenkaan ole mitään halpaa lystiä, mikä rajoittaa nukkeharrastajien määrää. Keskimääräinen harrastaja onkin yli 20-vuotias, säännölliset tulot omaava nainen.

Helsinkiläinen Laura Myllyviita on ollut aktiivinen nukkeharrastaja jo muutaman vuoden. "Tutustuin keräilynukkeihin kaverin kautta. Näin ensin erään ystäväni nuket roolipelitapahtuma Ropeconissa, ihastuin niihin ja sitten etsin niistä lisää tietoa internetistä. Muutaman muun ystäväni kanssa teimme kimppatilauksen, jossa sain kaksi ensimmäistä nukkeani", Myllyviita kertoo.

Suomessa suosituimpia nukkeja ovat BJD:t eli pallonivelnuket sekä niitä pienemmät ja isopäisemmät Pullipit ja Blythet.

Pullipit ilmestyivät markkinoille vuonna 2003 toisen samankaltaisen nuken, alkujaan amerikkalaisvalmisteisen Blythen, jäljitelminä. Blythe kehitettiin Yhdysvalloissa vuonna 1972, mutta niitä myytiin vain vuoden verran, koska lapset pelkäsivät niitä.

Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin Blythe-nukkien valmistus aloitettiin uudelleen Japanissa, mutta nyt kohderyhmä oli kokonaan toinen - noin kolmikymppiset naiset. Pullip ja Blythe ovat jatkaneet rinnakkaiseloaan siitä lähtien.

Pullipit ja Blythet ovat noin 30-senttisiä, ja ne on helppo tunnistaa suhteettoman suuresta päästä, joka on monelle asiaa harrastavalle juuri se kaikkein ihanin piirre. Nukeilla on sulkeutuvat silmäluomet; Pullipien silmät myös kääntyvät ja Blythejen vaihtavat väriä.

BJD:t taas eivät ole Pullipien ja Blythejen tapaan muovia vaan painavaa ja kestävää resiinihartsia, mikä näkyy myös hinnassa. Piirteiltään ja mittasuhteiltaan ne ovat hyvin ihmismäisiä, ja ne pysyvät pystyssä ilman tukea. Molemmat sukupuolet ovat anatomisesti korrekteja.

Nykyisen kaltainen BJD-harrastus sai alkunsa vuonna 1998, kun japanilainen figuurivalmistaja Volks alkoi valmistaa 57-60 senttisiä Super Dollfie -nukkejaan. Niiden suosion vanavedessä markkinoille ilmestyi myös monia muita BJD-valmistajia, joista suurin osa sijaitsee Etelä-Koreassa.

Keräilynukkien idea on niiden ainutlaatuisuudessa: usein nuken on tarkoitus olla omistajansa luomus. Kustomointi onkin enemmän sääntö kuin poikkeus.

"Nukeille tehdään vaatteita, niiden vartaloita muokataan ja meikit tehdään käsin. Niille kehitetään pysyvä nimi, luonne ja perhesuhteita, jotka usein tuntuvat kehittyvän kuin itsestään. Kasvonpiirteitä voi hioa, silmiä ja peruukkeja vaihtaa ja tehdä lävistyksiä ja tatuointeja", Myllyviita kertoo.

Harrastajien hyllyillä asusteleekin niin goottiprinssejä, röyhelömekkoisia prinsessoja kuin lempisarjakuvien ja -elokuvien hahmoja.

"Nukkien kanssa eletään ja niiden persoonaa kehitetään. Niitä puetaan, niiden kanssa leikitään ja niitä otetaan mukaan joka paikkaan. Niistä otetaan valokuvia ja tehdään kuvatarinoita, joita esitellään muille harrastajille foorumeilla tai LiveJournalissa. Omalla tavallaan nukkeihin suhtaudutaan hieman kuin lapsiin", Myllyviita selvittää.

Suomessa on muutama sata nukkeharrastajaa, joista muutama asuu Oulussakin. Yhteyttä pidetään lähinnä internetin välityksellä, suomenkielisiäkin foorumeita ja LiveJournal-yhteisöjäkin löytyy. IRC on samaten yksi yhteydenpitoväline, vaikka sitä Atlantin länsipuolella käytetäänkin vähemmän kuin Euroopassa.

Paras paikka ostaa nukkeja netistä on eBay, jossa tarjoukset tulevat ja menevät. Tämän lisäksi on muutamia nukkeihin erikoistuneita nettikauppoja, joista suurin osa on yhdysvaltalaisia tai aasialaisia.

Pullipit maksavat halvimmillaan 60 dollaria, blythet noin 100, BJD:t halvimmillaan pari sataa. Kaikissa tapauksissa kalleimmat menevät tuhannen dollarin ylitse. Nukkien keräily ja kustomointi on kallista ja taitoa vaativaa, mutta loppujen lopuksi hyvin palkitsevaa puuhaa.

Kirjoittaja kuuluu Kalevan
nuorten kirjoittajien ryhmään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Huomasittehan että juttu on kirjoitettu vuonna 2006. Silloin hinnat ovat pitäneet vielä paikkaansa. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pullippeja saa vain 38 eurolla jos ne ovat todella huono kuntoisia, hyvä kuntoisen pullip nuken saa halvimmillaan 90 dollarilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:58
Orpon mielestä sdp rakentaa sääntö-Suomea – ja siinä on iso ajattelutavan ero kokoomuksen kanssa
17:17
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
52
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
43
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
37
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
33
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
31
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
30
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image