Nuoret

Net­tiak­ti­vis­ti käräytettiin poliisille aiheetta

Elmo Rautio aikoo jatkaa nettikeskusteluja kiusantekijästä huolimatta.
Nuoret 27.9.2009 0:00
Noora Vaarala
Abiturientti Elmo Rautio, 18, on nettiaktivisti. Elmo osallistuu foorumien ja yhteisöjen keskusteluihin ja kirjoittaa omaa poliittista blogiaan.

Maanantaina 14. syyskuuta. Rautio osallistui monen ikätoverinsa tapaan ylioppilaskirjoituksiin Haukiputaan lukiossa. Päivän koe käsitteli Elmon suosikkiainetta historiaa. Kaikki sujui normaalisti, kunnes hän astui ulos salista. Ulkopuolella odottivat poliisit, jotka kertoivat, että Rautiota epäillään laittomasta uhkauksesta. Lähdettiin poliisiasemaa kohti.

"Automatka Haukiputaalta Ouluun poliisiautossa ei ole ihan lyhyt. Oli aika mielenkiintoinen tunne istua siinä ja miettiä, mitä ihmettä olen tehnyt."

Poliisiasemalla Rautio sai tietää, että poliisille oli lähetetty kuvankaappaus hänen IRC-Gallerian profiilisivustaan, johon oli kuvan yläpuolella olevaan tilaan kirjoitettu lause "Oikeisto tuhotaan asein maanantaina.". Rautio vakuutti, ettei teksti ole hänen omansa. Hän pääsi kuulustelujen jälkeen kotiin, mutta tietokoneen poliisi takavarikoi tarkastusta varten. Seuraavana maanantaina poliisi ilmoitti, että hänet on varmistutettu osattomaksi asiaan.

"Epäilin heti, ettei kyseessä ollut mikään tunnuksillani sisään kirjautunut tyyppi, vaan kuvanmuokkaus", Elmo kertoo. Hän otti omatoimisesti yhteyttä IRC-Gallerian ylläpitoon ja sai varmistuksen siitä, ettei hänen profiilisivullaan ollut missään vaiheessa näkynyt uhkaavaa lausetta.

"Ymmärrän, että kouluammuskeluistakin johtuen poliisilla on tiukka linja tällaisten suhteen. Nyt joku käytti tilannetta hyväkseen", Elmo pahoittelee.


Elmo epäilee
, että kiusantekijä on hänelle tuntematon ihminen, johon on törmännyt poliittisissa nettikeskusteluissa.

"Olin juuri muutamaa päivää aiemmin kirjoittanut blogiini Jussi Halla-ahoa kritisoivan tekstin, ja blogistani on suora linkki IRC-Galleria-sivuuni. Se on yksi mahdollisuus", Elmo pohtii.

"Tekijä halusi todennäköisesti sabotoida maanantaisia ylioppilaskirjoituksiani, joista olin maininnut profiilisivullani moneen kertaan. Väärennetty uhkausteksti viittasi politiikkaan ja maanantaipäivään."

Oulun poliisi jatkaa tutkintoja löytääkseen tekijän.

Elmon mukaan päällimmäinen tunne koko sotkusta on ärsyyntyminen.

"Koen myös loukkaavaksi sen, että joku on halunnut, että minuun yhdistetään aseet ja tappaminen. Olen pasifisti ja vastustan väkivaltaa yli kaiken."

Kiusantekijän tavoite ei kuitenkaan toteutunut, sillä Rautio suoriutui kirjoituksistaan hienosti. "Historia lähti laudaturina", Elmo hymyilee onnistumistaan.

Tutkintaa johtava rikosylikonstaapeli Irmeli Korhonen kertoo, ettei tapaus ole Oulun poliisille ensimmäinen laatuaan.

"Kuvamanipulaatioihin on törmätty, mutta harvemmin niin, että toiminnalla on mahdollista saattaa kuvattu henkilö rikoksesta epäillyn asemaan. Useammin on kyse kunnianloukkaustapauksista, netissä haukkumisesta", Korhonen kertoo.

Koulusurmien jälkeen poliisi on saanut myös paljon perättömiä vaarailmoituksia. "Missä on ihmisten empaattisuus? Nämä ovat vakavia asioita", Korhonen ihmettelee.

Elmon blogi: http://elmo-rautio.blogspot.com
Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Ompas typerää ja ammattitaidotonta toimintaa poliisilta? Eikö Repomies ole kuullut kuvanmuokkauksesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nettimaailmassa on suhteellisen helppoa lavastaa kuka tahansa syylliseksi. Viranomaisten tulisi olla ehdottomasti paremmin selvillä näistä asioista. Jäädäänpä odottamaan seuraavaa tapausta... Esimerkiksi jokin poliitikko voisi "kärähtää" nettipornosta. Tähän tarvitaan poliitikon nimiin tilattu sähköposti tms. tallennustila, siellä vähän arveluttavaa matskua, ja nimetön vihje poliisille. Sillä saa tutkinnan aikaan, ja media on heti kimpussa. Vaikka myöhemmin paljastuu että, kyseessä on huijaus, maine on jo mennyt...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irc-galleriassa ei vain pitäisi olla, vaan myös ON lokitiedot ja aktiivinen ylläpito. Yksityinen ihminen tarkastaa asiansa sen kautta muutamassa päivässä, poliisille se ei veisi montaa minuuttia! Käsittämätöntä touhua! Herää poliisi jo 2000-luvulle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

poliisi näyttää jälleen kuinka kykenem,ätön se on ratkomaan rikoksia. kuvanmuokkaukset kun on niin helppoja tehdä/havaita ettei poliisin edes pitäisi pystyä näin yksinkertaisia virheitä tehdä. lisäksi irc-gallerialla tai olla jokin loki mistä voi ihmisten kuvatekstit tarkastaa. ? ? ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kamala juttuhan tämä on, miten yksilöä voidaan lain nimessä näin julmasti kohdalla. Katsotaan vaan, niin nuori mies saa tästä ikuisen kimmokkeen poliittiselle uralleen, se positiivinen puoli tässä on. Se täytyy sanoa, että erinomainen blogi tämä Raution nettisivu! Täyttä asiaa ja uusia ajatuksia. Ei mitään harmaata porvaripaskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Halla-aho useimmiten ampuu kriitikkonsa alas sanan säilällä", väittää pete. Ei ole muuten mestarin säilä erityisemmiin viime aikoina heilunut, mitä nyt vali-vali-valittaa, kun ei ole työrauhaa kirjoitella edes blogia, saati istua valtuustossa, kun joku huru-ukko puhuu radiossa ravistelusta. Eiköhän annettaisi halliksen olla rauhassa eikä ylistettäisi sitä liikaa, jotta saisi olla ihan rauhassa vaan. Rauhaa ja hiljaisuuttahan hän ihan selvästi näillä ulostuloillaan hakee. Sitten vielä symppaan tätä Elmoa kovasti ja haluan varmuuden vuoksi tarkentaa mikäli jäi epäselväksi, että ensimmäinen kappale oli kritiikkiä Halla-ahoa ja peteä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"ei ole ihan oikea pasifisti" Tätä samaa skeidaa vuosikymmenestä toiseen, militaristit ne jaksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Miten punainen voi vastustaa aseita? On se ennenkin nähty kun kommarit on koittanu vallankaappausta suomen historiassa... " Ihan samalla tavalla kuin valkoinenkin. 1918 meni jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antihomma ja muut hengenheimolaiset, linkatkaapa jotain faktoja tueksenne tai olkaa hiljaa, syyttely ilman minkäänlaisia todisteita ei osoita kovin suuria keskustelulahjoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännää kuinka läheinen on halla-aholaisten ja kouluammuskelijoiden välinen linkki. Samaa ihmisvihaajaporukkaa kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Arafat huivista ja army paidasta päätellen Elmo ei ole ihan oikea pasifisti? " Vaatteethan tekevät miehen? Monesti pasifistit käyttävät armeijan vaatteita ihan vain provokaatiomielessä, eräänlaisena käänteisenä rauhan symbolina. Itse ainakin nappasin armeijasta ihan protestiksi kaiken minkä sen 9kk hukkaan heitetyn elämän arvoiseksi koin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Elmo tulee pääsemään vielä pitkälle. Arvot ja ajatukset ovat kohdillaan ja nuori mies aikaisin liikkeellä. Osaa kirjoittaa ja valita sanansa hyvin ja ajattelee asioita hiukan useammalta kantilta. Juuri tällaisia tuoreita kasvoja nykypolitiikka tarvitsee näiden vanhasten ja kataisten tilalle! Nuorennusleikkaus alkakoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehotan äärimmäiseen varovaisuuteen rasistien suhteen. Kyse on terroria hyväksi käyttävistä rikollisista, jotka eivät kaihda - MITÄÄN - keinoja vainoharhaisessa taistelussaan rasistisen aatteensa puolesta. En sano tätä mielelläni, mutta virkavallasta ei ole juurikaan apua tässä ongelmassa, päinvastoin moni edustajistaan on kiinteä osa ongelmaa tai sen vähättelyä. Kun kerran joudut rasistien mustalle listalle, voi elämäsi muuttua vuosikausiksi silkaksi helvetiksi. En kehota kuitenkaan toimimattomuuteen, ainoastaan varovaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että nämä uuskomukit kuitenkin välillä tsekataan vaikka nyt olikin väärähälytys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten punainen voi vastustaa aseita? On se ennenkin nähty kun kommarit on koittanu vallankaappausta suomen historiassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herkkää on. Kuvakaappauksen voi netistä ottaa kuka vain ja muuttaa miten vain. Tosin: ilmiantajan yhteystiedot pitää olla selvillä ja poliisin pitää olla yhteydessä ilmiantajaan ennenkuin tietokoneita tms. takavarikoidaan. Tällä tavalla asiaton ilmianto voidaan helposti eliminoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvä juttu!! Tämmösiä oikeita asiajuttuja harvemmin bongaa nuorten sivulta Kalevasta, yleensä on vaan jotain höpöhöpöä mutta tässä oli hyvä asiaote.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itävallassa syntyi reilut 120 vuotta sitten reipas mies, joka nousi aikanaan päättämään henkisen isänmaansa ja myös koko Euroopan asioista, vaikka eli ensimmäiset 30 vuottansa täydellisenä hylkiönä. Puhtaista ajatuksista voi siis ponkaista pitkälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On käsittämätöntä ettei poliisi tarkista *nimettömän vihjeen* antamia "tietoja" ennen kuin ryhtyy hakemaan ihmisiä kuulusteluihin ja laittomasti takavarikoimaan heudän omaisuuttaan. Taas laski usko suomalaiseen poliisiin pykälän verran. Ei ihme että nykynuoriso inhoaa poliisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

8:23
Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen – "Ei 18-vuotiaitakaan testata, onko ihminen kykeneväinen äänestämään"
7:00
Muistatko sähäkät kasarikikkarat? Permanentit tekivät taas paluun, mutta moni asia on nyt toisin, sanovat kampaajakonkarit Tilaajille
7:00
Suomen viimeaikaista jätepolitiikkaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena Lukijalta
7:00
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
7:00
Muhoslaisen Benjam Myllyselän oppilaat haastoivat maailman johtajat ilmastoasioista jo vuosikymmeniä sitten – "Mitä suurempi viskaali, sen paremmin ne ottavat lasten yhteydenotot huomioon" Tilaajille
7:00
Valmennuskursseja markkinoidaan pian jo yläkoululaisille – yksityisopetus lisääntyy, mutta aasialainen pikkulasten koulutus on vielä kaukana Tilaajille
6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
18
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
13
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
12
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
3
Kamera olalle ja ääntä kohti – Heino Kuhan lintukoto on talvinen Hietasaari auringon noususta laskuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image