Nuoret

Musiikki auttaa lukiolaista jaksamaan

Samalla aaltopituudella . Madetojan musiikkilukiolaiset Teemu Roivainen (vas.), Jenni Määttä, Riikka Tajakka, Saara Aalto ja Tanja Torvikoski ovat tutustuneet toisiinsa vasta puoli vuotta sitten, mutta tulevat toimeen erinomaisesti keskenään. KUVA: JUKKA-PEKKA MOILANEN
Nuoret 1.2.2003 0:00
Minna Koivunen
Teemu and the HenkselitKÖ on kvartetti, joka koostuu Madetojan musiikkilukion ensimmäisen vuoden opiskelijoista. Se on yksi Madetojan lukuisista kokoonpanoista, jotka keikkailevat myös koulun tapahtumien ulkopuolella.

Kvartetti esittää kevyttä musiikkia, mutta myös muut musiikkityylit onnistuvat. Niistä sovitaan aina tilanteen ja keikan mukaan. Kvartetti esittää laulunsa kolmi- tai neliäänisesti. Saara Aalto,15, ja Riikka Tajakka,17, laulavat sopraanoa. Alttoa laulavat Jenni Määttä,17, ja Tanja Torvikoski,16. Pianisti Teemu Roivainen,16, säestää sekä laulaa joskus mukana.

Puolen vuoden kokemuksen jälkeen tällä kvartetilla ei ole Madetojan musiikkilukiosta muuta kuin hyvää sanottavaa. "Täällä on kaikki ihmiset olleet tosi mukavia", sanoo Riikka. ""Kun kaikki ihmiset ovat kiinnostuneita musiikista, niin täältä löytää samanhenkisiä kavereita", Saara lisää.

Koulu menee siinä sivussa, kun musiikkia on niin paljon. "Täällä pystyy soveltamaan musiikin ja koulunkäynnin keskenään, se on tosi hyvä juttu", kehuu Jenni.

Koulu jää vähän vähemmälle kiireisinä aikoina, jolloin on paljon keikkoja, esimerkiksi ennen joulua. Jos laulaa monessa kuorossa ja eri kokoonpanoissa, harjoitteluun menee valtavasti aikaa. Mutta tämä koskee vain niitä, jotka ovat vapaaehtoisesti ottaneet paljon musiikkia ja ovat monessa mukana.

"Mutta kun lukee kotona, niin pysyy ihan hyvin mukana. Ei siinä ole mitään ongelmaa", painottaa Saara. Hän laulaa neljässä eri kuorossa, käy yksinlaulutunneilla sekä soittaa pianoa kvartettiesiintymisten lisäksi.

Koko kvartetti kannustaa pieniä ja vähän isompiakin soittajien alkuja innokkaasti jatkamaan musiikkiharrastustaan. "Sitä ei varmasti kadu tässä vaiheessa", Teemu perustelee.

"Ei kannata heti ensimmäisestä mielijohteesta lopettaa", Tanja neuvoo. "Kannattaa kokeilla erilaisia tyylejä, se piristää", Jenni ja Teemu ehdottavat.

Teemu and the HenkselitKÖ -kvartetin kokoonpano sai alkunsa yllättävällä tavalla. Koulun opettaja pyysi porukkaa yhdelle keikalle ja kokoonpano jäi pysyväksi.

Kvartetti oli syntynyt, siis periaatteessa vahingossa. "Se oli samanlaisten sielujen kohtaaminen", Teemu selventää.

Tähän mennessä isoin keikka kvartetilla oli uudenvuodenaattona isossa oululaisravintolassa. Keikka kesti puoli tuntia ja kvartetilla oli ohjelmistossaan kymmenen kappaletta.Pientä kutinaa
ennen keikkaa


"Ei ole mitään paniikinomaista jännittämistä. On tullut esiinnyttyä sen verran paljon", Jenni sanoo.

Onnistumisien rinnalla Tanjalla ja Riikalla on ollut epäonnistumisiakin, niin kuin varmaan meillä kaikilla. Sellaistakin on sattunut, että on täytynyt esiintymisen jälkeen mennä itku kurkussa kotiin. "Rupesin pelkäämään esiintymistä noin viisi vuotta sitten erään oppilaskonsertin jälkeen ja sen jälkeen en ole esiintynyt oikeastaan missään kuin vasta Madetojassa", Tanja kertoo.

Nämä vuodet ovat nyt takanapäin ja enää tytöillä ei ole esiintymiskammoa. Heille on keikkojen jälkeen tullut enemmän rohkeutta. "Erityisesti soolojen laulaminen on tuonut itsevarmuutta", sanoo Tanja. "Lavakarismaa on tullut lisää", lisää Riikka nauraen.

"Madetojassa en ole jännittänyt ollenkaan, koska olen saanut laulaa hyvässä porukassa", Tanja kiittelee.

Nuoret ovat oppineet nauttimaan esiintymisestä kuten ammattilaiset. Musiikin tarkoitushan on, että esiintyjä nauttii siinä missä yleisökin.

Saara on esiintynyt pienestä asti, joten hänellä ei ole ollut suurempia ongelmia jännittämisen kanssa. "Kuitenkin on joskus pientä tervettä kutinaa ennen keikkaa, mutta yleensä se vain parantaa suoritusta", Saara selittää. Tähän ajatukseen yhtyy koko kvartetti pianistia myöten.Vaikka laulavaksi
lentoemännäksi


Musiikki ei jää kvartettilaisten elämästä pois tulevaisuudessakaan. "Musiikkiin on kasvanut", sanoo Riikka. "Jos ammatti on lentoemäntä niin se on sitten laulava lentoemäntä."

Jenni on samoilla linjoilla. Hän haluaa opettajaksi ja yhtenä suurena osana työtä tulee olemaan musiikki.

Tanja arvelee menevänsä isänsä jalanjäljissä. Hän haluaa hankkia jonkun varman työn, koska jos musiikkiura ei lähde nousuun, niin sitten se ei lähde. Työn ohella Tanja aikoo keikkailla, koska hän ei halua jättää musiikkia itselle soittamisen asteelle.

Saaraa ei tällä hetkellä kiinnosta muu kuin musiikin tekeminen. "En osaa kuvitella itseäni lukemassa yliopistossa jotakin. Haluan olla luova ja käyttää sitä luovuutta", sanoo Saara. "En osaisi kuvitellakaan, etten soittaisi pianoa tai laulaisi." Mieluiten Saara haluaisi esiintyä ja säveltää ammatikseen, mikä on monen nuoren unelma.

Teemulla on samanlaisia ajatuksia kuten Saaralla. Hänkin haluaisi esiintyä työkseen, mutta myös matematiikka kiinnostaa häntä.

Joululomalla Saara ja Teemu aloittivat säveltämään määrätietoisesti. Heillä on tavoitteenaan oma levy, jonka olisi tarkoitus olla valmis syksyyn mennessä. Levyllä tulee olemaan niin Saaran kuin Teemunkin säveltämiä kappaleita, joissa he laulavat yhdessä ja soittavat pianoa. Lisäksi he säveltävät levylle muutaman kappaleen yhdessä.

Joissain kappaleissa tulee on rumpu- ja bassotaustat sekä Teemu and the HenkselitKÖ laulaa joihinkin kappaleisiin taustaosiot.Kaikki alkoi
muskarista


Yleensä musiikkiharrastus alkaa musiikkileikkikoulusta ja niin on käynyt näidenkin nuorten kohdalla.

"Muskarin opettaja sanoi, että minulla voisi olla lahjoja pianonsoittoon", Jenni sanoo. Hän "otti neuvosta vaarin" ja aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana.

Tanjalla innostus musiikkiin tuli suvun kautta. "Isä ja äiti laittoivat minut kantelekerhoon." Tanja ei kuitenkaan pitänyt siitä ja alkoi soittaa pianoa seitsemänvuotiaana.

Riikankin musiikkiharrastus on alkanut kantelekerhosta, jonka jälkeen hän alkoi soittaa viulua. "Siitä se myös lähti, kun isä soitti aina kitaraa kotona", Riikka täsmentää.

Saaran koko perhe on musiikissa kiinni ja hän oppi laulamaankin ennen kuin osasi edes puhua. Sen vuoksi musiikki tuli harrastuksena Saaralle luonnostaan.

Pianonsoiton hän aloitti seitsemänvuotiaana ja kuoroissa hän on laulanut yhdeksänvuotiaasta. Säveltämisen Saara aloitti viisivuotiaana.

Teemun pianonsoitto alkoi 14 vuotta sitten, kun hänen siskonsa soitti pianoa. Pianotunneilla Teemu on käynyt jo kaksitoista vuotta.

Klassisesta kevyeen musiikkiin Teemu vaihtoi kolme vuotta sitten, kun motivaatio alkoi loppua.

Lisätietoja Madetojan musiikkilukiosta http://mad.edu.ouka.fi ja Teemu and the HenkseleistäKÖ http://koti.mbnet.fi/musica/kvartetti.htm

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:08
Tukholmasta Berliiniin matkalla ollut bussi suistui moottoritieltä Saksassa - useita loukkaantuneita
13:59
Miksei lentokoneessa ole alkolukkoa vaikka koulutakseissa on? – "Jos tällaisia ikäviä tapauksia alkaisi olla enemmän, se olisi varmaan yksi keskustelunaihe"
13:27
Päivärinta kertoo pistemenetyksen MM-sivuvaunuluokassa johtuneen kahden bensiinilaadun sekoittamisesta
13:16
Jari Sillanpäälle 10 kuukautta ehdollista vankeutta – "hovihankkijalle" eli pääsyytetylle neljän vuoden vankeus
13:05
Jari Sillanpää tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen
13:03
Japanin merivoimien alukset rantautuivat Helsinkiin näyttävästi - 87 000 hevosvoimaa
13:00
Sinisten Terho: Neljä viidestä ministeristä varmasti ehdolla kevään eduskuntavaaleissa - Soini panttaa yhä päätöstään
62
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
56
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
31
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
23
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
21
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"
21
Kupari kiidätti Kärpät lentoon
18
Pesis lyö yhä läpi maakunnissa kunnarin arvoisesti – helteinen kesä on hellinyt lyöjiä ja katsojia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Etelä-Karjalan maakuntaan. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Tuo auton jumalointi on vain sinun näkemyksesi autoista sinua enemmän ymmärtävistä. Neutraloidaanpa keskustelu siirtäm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image