Nuoret

Lintsaaminen on rangaistava teko

Nuoret 11.1.2009 0:00
Kaisa Karvinen
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitos on kasannut tilastoja nuorten rikoskäyttäytymisestä vuosien 2005 ja 2008 välillä. Tutkimuksessa kartoitettiin yhdeksäsluokkalaisten rikosten ja kiellettyjen tekojen määrää. 15-16-vuotiaiden toiseksi yleisin kielletty teko oli luvaton poissaolo koulusta. Kyselyyn osallistuneista nuorista 40 prosenttia ilmoitti lintsanneensa kuluneen vuoden aikana. Pinnausta vielä yleisempää on laiton tiedostojen lataaminen netistä. Siihen syyllistyi kaksi kolmesta nuoresta.

Myllytullin koulussa seitsemännellä luokalla pakertavat tytöt Taru Moilanen, Teodora Kesäläinen, Anni Jaara ja Veera Hiltunen vakuuttavat koulun järjestyssääntöjen olevan tiedossa.

"Meillä lintsaaminen on erittäin kiellettyä ja poissaoloon on oltava hyvä selitys. Monet vanhemmat koululaiset jäävät pois tunneilta mennäkseen Ärrälle tai kaupungille, mutta me ei vielä uskalleta", tytöt kertovat.

Opettajat ovat kuitenkin informoineet mahdollisista rangaistusmenettelyistä.

"Jos jää kiinni luvattomasta vierailusta koulun aitojen ulkopuolella, napsahtaa rikkeen tekijälle usein jälki-istuntoa", Anni paljastaa. Teodora muistelee hiljaisen hetken olevan tunnin mittainen. "Siellä syylliset istuvat opettajan tai kouluavustajan valvonnassa. Ei saa puhua eikä mukana saa olla kännykkää", Veera selventää.

"Raukkojen pitää vain miettiä tekosiaan", Tedora huokaa.

Anni myöntää kuudennella luokalla saaneensa rangaistuksen tihutöistään. Varomattomasta lumipallojen heittelystä napsahti koulun omaa yhdyskuntapalvelua.

"Kehystin ja ripustin tauluja käytäville", tyttö muistelee naureskellen. Koko porukka on yhtä mieltä siitä, että rikkeistä on rangaistava koulumaailmassa. Myllytullin koulussa kiivetään Vastuun portaita. "Ensin ilmoitetaan kotiin ja pahimmillaan poliisille", tytöt valistavat.

Annille ei ole jäänyt traumoja omista jälkkärikokemuksista, mutta hän löytää epäkohtia nykyisen koulunsa rangaistusmenettelyissä.

"On ilkeää, miten yksittäinen jälki-istuntokerta tiputtaa heti käytösnumeroa." Teodora nyökyttelee ja kertoo jopa yhden ainoan läksyjen unohtamisen merkitsevät toiselle opettajalle paljon.

Tyttöryhmän mielestä koulusta löytyy sekä hyviksiä että pahiksia, jotka on leimattu kastiinsa.

"Ne riehuvat koululaiset ovat yleensä tuhmia ja useimmin jälki-istunnoissa", Anni kuvaa. Tytöt kuitenkin iloitsevat, että erilaisuudesta riippumatta koulussa vallitsee loistava yhteishenki. "Ehkä mekin joskus kuullaan pahisjuttuja yseiltä, kunhan paremmin tutustutaan", Anni lisää.

Tytöt suuntaavat kohti koripalloharjoituksia, kun lasiovien takaa ryntää pieni oppilasporukka.

"Mennäänkö Ärrälle, vaikka ei ole takkia?", poika kysyy hupparinsa uumenista. "Äkkiä nyt, seuraavalta tunnilta ei haittaa, jos myöhästyy."

Karjasillan yläkoulun opettaja Arja Naamanka vahvistaa lintsaamisen olevan rangaistava teko myös heidän koulussaan.

Oppilaan saama sanktio harkitaan tapauskohtaisesti.

"Usein lintsaaja joutuu korvaamaan menetetyn tunnin läksykerhossa tai ylimääräisellä tunnilla", Naamanka toteaa.

jälki-istunnoista Karjasillan yläkoulussa ei ole kuitenkaan luovuttu. "Rangaistukset langetetaan koulun järjestyssääntöjen mukaan ja ne löytyvät myös koulun kotisivuilta."

Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten
kirjoittajien ryhmään

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jos tunnilla käsitellyt asiat opettelee itsekseen, niin mielestäni "lintsaus" ei haittaa. Mutta jos lintsaus tarkoittaa kaupungilla hengailua ym. siitä pitääkin rangaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi herranjestas mitä tekopyhyyttä, eikö sitä voisi puhua mieluummin oikeista ongelmista kuten alaikäisten alkoholinkäytöstä. Lintsaaminen? Turhuuksien turhuutta edes tutkia tällaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei ole koulupakkoa. On pelkästään oppivelvollisuus, jonka voi hoitaa myös käymättä koulussa. Tästä vaihtoehdosta harvoin pidetään melua missään, mutta jonkin verran heitäkin on, ketkä eivät koulussa käy vaan suorittavat oppivelvollisuutensa muulla tavalla. Hyvä kuitenkin, että koulussakäyntiä kontrolloidaan, sillä alaikäinen on aina jonkun aikuisen vastuulla päivän aikana. Kouluajalla opettajien ja vapaa-ajalla vanhempiensa/huoltajansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän että kansanedustajatkin lintsaavat erittäin paljon omista istunnoistaan, miksi heitä ei rankaista typeristä tekosistaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä että koulussa jo opetetaan minkalaiseen paikkaan isona joutuu jos sääntöjä rikkoo. Eipä ole kumma ettei se koulussa olo pahemmin huvita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret kirjoittajat eivät itse lintsaa. Mutta entäpä naapurin Hese tai Jenni? Niin, mitäs sitten tehdään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalo palaa Sodankylän Vuotsossa, palon sammutustyöt käynnissä
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
80
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
53
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
40
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
39
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
38
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
27
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image