Nuoret

Lintsaaminen on rangaistava teko

Nuoret 11.1.2009 0:00
Kaisa Karvinen
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitos on kasannut tilastoja nuorten rikoskäyttäytymisestä vuosien 2005 ja 2008 välillä. Tutkimuksessa kartoitettiin yhdeksäsluokkalaisten rikosten ja kiellettyjen tekojen määrää. 15-16-vuotiaiden toiseksi yleisin kielletty teko oli luvaton poissaolo koulusta. Kyselyyn osallistuneista nuorista 40 prosenttia ilmoitti lintsanneensa kuluneen vuoden aikana. Pinnausta vielä yleisempää on laiton tiedostojen lataaminen netistä. Siihen syyllistyi kaksi kolmesta nuoresta.

Myllytullin koulussa seitsemännellä luokalla pakertavat tytöt Taru Moilanen, Teodora Kesäläinen, Anni Jaara ja Veera Hiltunen vakuuttavat koulun järjestyssääntöjen olevan tiedossa.

"Meillä lintsaaminen on erittäin kiellettyä ja poissaoloon on oltava hyvä selitys. Monet vanhemmat koululaiset jäävät pois tunneilta mennäkseen Ärrälle tai kaupungille, mutta me ei vielä uskalleta", tytöt kertovat.

Opettajat ovat kuitenkin informoineet mahdollisista rangaistusmenettelyistä.

"Jos jää kiinni luvattomasta vierailusta koulun aitojen ulkopuolella, napsahtaa rikkeen tekijälle usein jälki-istuntoa", Anni paljastaa. Teodora muistelee hiljaisen hetken olevan tunnin mittainen. "Siellä syylliset istuvat opettajan tai kouluavustajan valvonnassa. Ei saa puhua eikä mukana saa olla kännykkää", Veera selventää.

"Raukkojen pitää vain miettiä tekosiaan", Tedora huokaa.

Anni myöntää kuudennella luokalla saaneensa rangaistuksen tihutöistään. Varomattomasta lumipallojen heittelystä napsahti koulun omaa yhdyskuntapalvelua.

"Kehystin ja ripustin tauluja käytäville", tyttö muistelee naureskellen. Koko porukka on yhtä mieltä siitä, että rikkeistä on rangaistava koulumaailmassa. Myllytullin koulussa kiivetään Vastuun portaita. "Ensin ilmoitetaan kotiin ja pahimmillaan poliisille", tytöt valistavat.

Annille ei ole jäänyt traumoja omista jälkkärikokemuksista, mutta hän löytää epäkohtia nykyisen koulunsa rangaistusmenettelyissä.

"On ilkeää, miten yksittäinen jälki-istuntokerta tiputtaa heti käytösnumeroa." Teodora nyökyttelee ja kertoo jopa yhden ainoan läksyjen unohtamisen merkitsevät toiselle opettajalle paljon.

Tyttöryhmän mielestä koulusta löytyy sekä hyviksiä että pahiksia, jotka on leimattu kastiinsa.

"Ne riehuvat koululaiset ovat yleensä tuhmia ja useimmin jälki-istunnoissa", Anni kuvaa. Tytöt kuitenkin iloitsevat, että erilaisuudesta riippumatta koulussa vallitsee loistava yhteishenki. "Ehkä mekin joskus kuullaan pahisjuttuja yseiltä, kunhan paremmin tutustutaan", Anni lisää.

Tytöt suuntaavat kohti koripalloharjoituksia, kun lasiovien takaa ryntää pieni oppilasporukka.

"Mennäänkö Ärrälle, vaikka ei ole takkia?", poika kysyy hupparinsa uumenista. "Äkkiä nyt, seuraavalta tunnilta ei haittaa, jos myöhästyy."

Karjasillan yläkoulun opettaja Arja Naamanka vahvistaa lintsaamisen olevan rangaistava teko myös heidän koulussaan.

Oppilaan saama sanktio harkitaan tapauskohtaisesti.

"Usein lintsaaja joutuu korvaamaan menetetyn tunnin läksykerhossa tai ylimääräisellä tunnilla", Naamanka toteaa.

jälki-istunnoista Karjasillan yläkoulussa ei ole kuitenkaan luovuttu. "Rangaistukset langetetaan koulun järjestyssääntöjen mukaan ja ne löytyvät myös koulun kotisivuilta."

Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten
kirjoittajien ryhmään

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jos tunnilla käsitellyt asiat opettelee itsekseen, niin mielestäni "lintsaus" ei haittaa. Mutta jos lintsaus tarkoittaa kaupungilla hengailua ym. siitä pitääkin rangaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi herranjestas mitä tekopyhyyttä, eikö sitä voisi puhua mieluummin oikeista ongelmista kuten alaikäisten alkoholinkäytöstä. Lintsaaminen? Turhuuksien turhuutta edes tutkia tällaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei ole koulupakkoa. On pelkästään oppivelvollisuus, jonka voi hoitaa myös käymättä koulussa. Tästä vaihtoehdosta harvoin pidetään melua missään, mutta jonkin verran heitäkin on, ketkä eivät koulussa käy vaan suorittavat oppivelvollisuutensa muulla tavalla. Hyvä kuitenkin, että koulussakäyntiä kontrolloidaan, sillä alaikäinen on aina jonkun aikuisen vastuulla päivän aikana. Kouluajalla opettajien ja vapaa-ajalla vanhempiensa/huoltajansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän että kansanedustajatkin lintsaavat erittäin paljon omista istunnoistaan, miksi heitä ei rankaista typeristä tekosistaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä että koulussa jo opetetaan minkalaiseen paikkaan isona joutuu jos sääntöjä rikkoo. Eipä ole kumma ettei se koulussa olo pahemmin huvita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret kirjoittajat eivät itse lintsaa. Mutta entäpä naapurin Hese tai Jenni? Niin, mitäs sitten tehdään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
50
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
39
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
27
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
18
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image